80/20: η αρχή του Pareto, ένα εργαλείο για να αλλάξεις τη ζωή σου!

Ο κανόνας 80/20, ή αλλιώς η αρχή του Pareto, δεν είναι, ενδεχομένως, κάτι που ακούς για πρώτη φορά. Η αρχή του Pareto υποστηρίζει ότι το 80% των αποτελεσμάτων μας προέρχεται από το 20% των ενεργειών μας. Ένα απλό παράδειγμα: φοράμε το 20% των ρούχων μας, στο 80% του χρόνου. Το 20% των πωλητών, κάνουν το 80% των πωλήσεων. Είναι ένας πολύ δυνατός κανόνας που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον καθένα μας και να αλλάξει τη ζωή μας.Πως να ζεις…80/20!

1. Συνειδητοποίησε ότι το ένστικτό σου σε κατευθύνει να εστιάσεις στο 80% των επιλογών σου που παρέχουν ελάχιστα αποτελέσματα. Η αρχή του Pareto δεν είναι για τους μη τολμηρούς. Ο εύκολος δρόμος, είναι εκείνος που φέρνει τα λιγότερα. Τα πιο σημαντικά, είναι αυτά που μπορούν να έρθουν με λιγότερη ευκολία και άνεση.

• Για παράδειγμα, το να ξεκινήσεις να τρως λιπαρά ντόνατς δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά δεν θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Φεύγοντας από το τραπέζι όταν είσαι ακόμα λίγο πεινασμένος, κάθε βράδυ, για 6 μήνες, είναι πιο δύσκολο, αλλά θα κάνει τεράστια διαφορά.

2. Μπορεί να εφαρμοστεί σε σχεδόν κάθε τομέα της ζωής σου. 80% της ευτυχίας σου προέρχεται από το 20% των πράξεών σου. Τι θα συμβεί στη ζωή σου, αν μπορείς να περνάς περισσότερο χρόνο με αυτό το 20%; Ακολουθώντας την ίδια λογική, θα διαπιστώσεις ότι το 80% του πόνου και της δυστυχίας στη ζωή σου, προέρχεται από το 20% των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Τι θα γινόταν αν μπορούσες να εξαλείψεις αυτό το 20%;

3. Εξοικονομείς πολύ χρόνο. Εστιάζοντας σε αυτά που “κάνουν τη διαφορά”, μπορείς να εξοικονομήσεις πάρα πολύ χρόνο.

• Μιλάμε για αποτελεσματικότητα. Έλεγξε κάθε κομμάτι της ζωής σου και κάνε μια λίστα με τις σημαντικότερες επιλογές και δράσεις σου. Μόνο αυτές που έχουν ζωτική σημασία είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή σου.

4. Αναρωτήσου για τα σημαντικά ζητήματα της ζωή σου, χρησιμοποιώντας τον κανόνα 80/20. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις αρκετές πληροφορίες για να κάνεις τις επιλογές που θα αλλάξουν τη ζωή σου. Θα μάθεις τι σε κάνει ευτυχισμένο, σε ποιο τομέα της ζωής σου και τι φέρνει την επιτυχία σε αυτήν. Θα μάθεις, ακόμη, ποια πράγματα και ποιοι άνθρωποι γίνονται εμπόδια για την επίτευξη των στόχων σου.  Δοκίμασε τις παρακάτω ερωτήσεις:

• Ποιο είναι το 20% των δραστηριοτήτων μου που προκαλεί το 80% του στρες μου;
• Ποιο είναι το 20% των δραστηριοτήτων μου που οδηγεί στο 80% της ευτυχίας μου;
• Ποιο είναι το 20% των φίλων μου, που φέρνουν χαρά στη ζωή μου;
• Ποιο είναι το 20% των φίλων μου, που προκαλεί πόνο στη ζωή μου;
• Ποιο είναι το 20% των ικανοτήτων μου που σχετίζεται με το 80% της επιτυχίας μου;
• Ποιο είναι το 20% των πεποιθήσεών μου που προκαλεί το 80% της δυστυχίας  μου;

5. Ξεκίνησε να εφαρμόζεις την αρχή το Pareto. Τι είναι αυτό που προσπαθείς να πετύχεις; Ας φανταστούμε ότι έχεις τη δική σου επιχείρηση και θέλεις να εφαρμόσεις την αρχή του Pareto.

• 20% του προσωπικού σου, κάνει το 80% της εργασίας. Θα πρέπει να τους φροντίσεις καλύτερα για να διασφαλίσεις ότι δεν θα φύγουν από την επιχείρηση.

• 20% του προσωπικού, προκαλεί το 80% των προβλημάτων. Μπορεί να επιλέξεις να τους απομακρύνεις.

• 20% των πελατών, παρέχουν το 80% των κερδών σου. Εστίασε σε αυτούς τους πελάτες.

• 20% των ενεργειών σου, έφερε στην επιχείρηση το 80% των πελατών σου. Ποιες ήταν αυτές οι ενέργειες; Επικεντρώσου σε αυτές για να φέρεις νέους πελάτες.

Η αρχή του 80/20 μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής σου, αν θέλεις να το αλλάξεις. Θα “γλιτώσεις” χρόνο και θα “κερδίσεις” πληρότητα.

Βεβαιώσου ότι εστιάζεις την ενέργειά σου και επενδύεις το χρόνο σου μόνο σε όσα φέρνουν τα αποτελέσματα που θέλεις, μόνο σε όσα μετράνε, μόνο σε όσα κάνουν τη διαφορά.

Φτιάξε το δικό σου 80/20 κανόνα να ζεις! 
Χρησιμοποίησε τα παρακάτω παραδείγματα για να εφαρμόζεις την αρχή του Pareto στη ζωή σου.
– Πως περνάω το 80% του χρόνου μου;
– Που ξοδεύω το 80% των χρημάτων μου;
– Ποιο 20% της συμπεριφοράς μου προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις μου;
– Ποιο είναι το 20% των τροφών που καταναλώνω στο 80% του χρόνου μου;