Στη ζωή μας, σπάνια τα πράγματα πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Ωστόσο, τα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά μήκος της διαδρομής, πάντα, μα πάντα, είναι οι ευκαιρίες που μας προσφέρει η ζωή για να ‘μάθουμε’ και να εξελιχθούμε.  Πολύ συχνά, το πρόβλημα στη ζωή, δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να ασχοληθούμε μαζί του.

Οι προκλήσεις που συναντάμε μας βοηθούν να εκτιμήσουμε περισσότερο τις ‘νίκες’ μας ενώ μας προσφέρουν ‘προοπτική’, να δούμε την ομορφιά μέσα σε αυτό που ονομάζουμε ‘καταστροφή’, μέσα σε αυτό που μένει όταν νιώθουμε ότι όλα γύρω μας καταρρέουν.

Θυμίσου αυτά 6 πράγματα που θα σου δώσουν προοπτική όταν νιώθεις ότι όλα γύρω σου καταρρέουν:

1. Τα προβλήματα των άλλων δεν είναι δικά σου προβλήματα.
Αν είσαι άνθρωπος με ισχυρή ενσυναίσθηση, ενδεχομένως να νιώθεις ‘υποχρεωμένος’ να βρεις λύση για τα προβλήματα των άλλων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να απορροφήσει όλη την ενέργειά σου και να σε εξαντλήσει, ενώ οι άλλοι θα αρχίσουν να θεωρούν ότι είσαι ο ‘θεραπευτής’ στον οποίο μπορούν να προστρέξουν όποια ώρα της μέρας ή της νύχτας θέλουν. Το νοιάξιμο, η συμπόνια και η υποστήριξη των άλλων είναι πολύ σημαντικά, όταν γίνονται με ισορροπία, μεταξύ των άλλων και του εαυτού σου.

2. Σε κάθε πρόβλημα, υπάρχει κάτι που μπορείς να μάθεις.
Οι μεγάλοι δάσκαλοι λένε ότι στη ζωή προσελκύουμε ό,τι νιώθουμε και ό,τι είμαστε και ότι οποιαδήποτε ‘κακή’ κατάσταση αντιμετωπίζουμε είναι προϊόν της δικής μας σκέψης και των δικών μας συναισθημάτων. Ενδεχομένως αυτό να μην είναι εντελώς αλήθεια ή να μην είναι πάντα αλήθεια. Όμως, είναι αλήθεια ότι κάθε αρνητική κατάσταση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης και μια εμπειρία για να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε ‘ανώτερο εαυτό’.
Ο πόνος είναι προσωρινός. Οποιαδήποτε κατάσταση, καλή ή ‘κακή’ ποτέ δεν κρατάει για πάντα. Ο,τι κι αν περνάς, παρηγόρησε τον εαυτό σου υπενθυμίζοντάς του ότι είσαι ο κύριος των συναισθημάτων σου. Εσύ επιλέγεις αν θα δεις την ‘φωτεινή’ πλευρά της κατάστασης και αν θα μετατρέψεις τον πόνο σε ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη.

3. Μην φοβάσαι να κάνεις αυτό που φοβάσαι να κάνεις.
Μερικές φορές θα πρέπει να δοκιμάσεις τα όριά σου για να μάθεις ποιες είναι οι δυνατότητές σου. Μη φοβάσαι να το κάνεις. Υπάρχει τρόπος: εστίασε την προσοχή σου στο ότι, αυτό που φοβάσαι να κάνεις σημαίνει ότι θα βγάλεις κάποια εμπόδια από το δρόμο σου και θα αποκαλύψει πτυχές του εαυτού σου που έχεις κρύψει, έχεις αφήσει στο σκοτάδι ή δεν γνώριζες ότι υπήρχαν.  Ένα “tip” για να το πετύχεις αυτό είναι να δημιουργήσεις θετικές δηλώσεις που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, επαναλαμβάνοντάς τις καθημερινά.

4. Αφιέρωσε μερικά λεπτά για να διοχετεύσεις τη θετική σου ενέργεια στην κατάσταση.
Οτιδήποτε κι αν αντιμετωπίζουμε – οτιδήποτε όμως – πρέπει να βρίσκουμε το σθένος και το μηχανισμό να φωτίσουμε αυτή την πλευρά του, που τις πρώτες στιγμές είναι αθέατη, δηλαδή τη θετική πλευρά. Είναι αυτός ο μηχανισμός που θα διευκλολύνει να αποφύγουμε την απογοήτευση και το άγχος μπροστά σε κάθε εμπειρία, θα μας ηρεμήσει και θα διοχετεύσει την ενέργειά μας στα σωστά εσωτερικά κανάλια, ώστε να διαχειριστούμε την κατάσταση καλύτερα. Η θετική ενέργεια θα δώσει προοπτική σε αυτό που συμβαίνει και σοφία σε εμάς, όταν αντιληφθούμε ότι στη Γη, ό,τι συμβαίνει λειτουργεί με ένα μυστηριώδη κοσμικό τρόπο που εμείς δεν μπορούμε, πάντα, να κατανοήσουμε.

5. Η ανησυχία φέρνει περισσότερα προβλήματα, η πίστη μεταμορφώνει.
Αν ανησυχείς δεν θα αλλάξεις την κατάσταση, απλά θα δημιουργήσεις περισσότερο χώρο για αρνητικά συναισθήματα στη ζωή σου. Κράτησε μέσα σου μόνο τα θετικά της εμπειρίας και πίστεψε ότι η ζωή σου προσφέρει όλες τις δυσκολίες ως ευκαιρίες για να γίνεις καλύτερος. Συνέχισε, λοιπόν. Ακόμα και αν όσα σου συμβαίνουν σε κάνουν να αισθανθείς ότι η ζωή σού φέρνει τη μία ‘καταστροφή’ μετά την άλλη, δέξου ότι αυτές οι ‘καταστροφές’ είναι μεγάλες δοκιμασίες που σε κάνουν πιο δυνατό και πιο έμπειρο, ώστε στο μέλλον να μπορέσεις να ανταποκριθείς με καλύτερο τρόπο σε ότι κι αν προκύψει. Και ακόμα κι αν σου φαίνεται υψηλή φιλοσοφία και θεωρία, ξέρεις ότι το ανθρώπινο ον δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς να αγωνιστεί.

6. Έχεις τεράστια επιρροή στη ζωή σου.
Δεν χρειάζεται να γίνεις θύμα των καταστάσεων ή να υποκύψεις σε μία φαινομενική ήττα, άλλωστε στη ζωή δεν υπάρχουν ήττες. Θυμίσου ότι έχεις τον πλήρη έλεγχο πάνω στη ζωή σου, ώστε να μετατρέψεις μία αρνητική κατάσταση σε θετική. Αυτή είναι η ροή της ζωής – έτσι κυλάνε οι εποχές του χρόνου, έτσι μόνο μπορείς να δεις ένα ουράνιο τόξο, μόνο όταν σκοτεινιάσει ο ουρανός και πέσει η καταιγίδα.

Άκουσε τις σκέψεις σου, δώσε σημασία στα συναισθήματά σου και προσπάθησε να κατανοήσεις τι είναι αυτό που λες. Αν η σκέψη που κυριαρχεί είναι αρνητική, στρέψε το βλέμμα σου αλλού και μετάτρεψέ τη σε θετική. Εκπαίδευσε το νου σου να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Εκπαίδευσέ τον καθημερινά κάνοντας πρακτική με κάθε ευκαιρία ‘αναποδιάς’. Τότε,  θα έρθει η στιγμή της επίγνωσης. Η στιγμή που απ’ ό,τι συμβαίνει εσύ θα ξέρεις μόνο να παίρνεις και να μαθαίνεις. Και αυτή η στιγμή, είναι η στιγμή που έχεις κάνει την επιλογή να μην μείνεις στην αδικία και στον πόνο, αλλά στο φως και στο θετικό αποτέλεσμα.

Αν αφήσεις τον εαυτό σου σε μια αρνητική νοοτροπία, πολύ γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με μία αρνητική εμπειρία. Αναρωτήσου γιατί. Γιατί αντί να αναλαμβάνεις εσύ τον έλεγχο της κατάστασης, επιλέγεις να δίνεις την εξουσία στην αρνητικότητα.

 

..δοκίμασε αυτές τις θετικές δηλώσεις!

Επίλεξε τρεις ή περισσότερες και επανάλαβέ τις 10 φορές την ημέρα. 

Δεν λειτουργούν με κάποιο μαγικό τρόπο! Είναι η επιλογή σου να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου στην προοπτική, στη θετικότητα. Είναι η απόφασή σου να απαλλαγείς από περιοριστικές πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να δεις όλες αυτές τις ευκαιρίες που σου προσφέρει η ζωή.

1. Το να μετατρέπω τις σκέψεις μου είναι κάτι εύκολο και άνετο.

2. Μόνο καλές εμπειρίες βρίσκονται μπροστά μου.

3. Όλα γίνονται προς όφελός μου. Από αυτήν την κατάσταση μόνο καλό θα βγει. Είμαι ασφαλής.

4. Έχω εμπιστοσύνη ότι η ζωή θα με φροντίσει.

5. Απελευθερώνω το δράμα από τη ζωή μου και δέχομαι ενέργεια και γαλήνη.

6. Κάθε εμπειρία είναι μια επιτυχία.

7. Κάθε στιγμή είναι μια καινούρια αρχή.