Την προηγούμενη εβδομάδα, έπεσε στην αντίληψή μου μία δημοσίευση που αφορούσε σε ένα κοινωνικό πείραμα που έγινε στη Νέα Υόρκη. Ένα κρύο πρωινό, οι περαστικοί κλήθηκαν να γράψουν σε ένα μαυροπίνακα αυτό για το οποίο έχουν μετανιώσει περισσότερο στη ζωή τους. Σε όλες τις φράσεις υπήρχε κάτι κοινό: «δεν έκανα…».

Γι’ αυτά μιλάμε σήμερα. Για όλα αυτά που “δεν” κάναμε, τις ευκαιρίες που “δεν” ανταποκριθήκαμε, τις λέξεις που “δεν” είπαμε, τα όνειρα που “δεν” ακολουθήσαμε…Γιατί αυτά είναι όσα μετανιώνουμε. Με αφορμή το κοινωνικό πείραμα, σκέφτηκα να γράψω για τις 10 επιλογές που, αν τις κάνουμε σήμερα, θα μετανιώσουμε σε 10 χρόνια.

Να φοράς μία “μάσκα” για να εντυπωσιάσεις του άλλους
Αν αυτό που δείχνεις στους άλλους δεν είναι ο αυθεντικός σου εαυτός αλλά κάποιος άλλος που ‘φοράς’ μόνο για να εντυπωσιάσεις ή να αρέσεις, κάποια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα ξέρεις ποιος είσαι πραγματικά. Ξοδεύοντας πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια στο τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα και πως σε βλέπουν, θα χάσεις την αληθινή σου ταυτότητα και θα ξεχάσεις αυτό που είσαι. Μην φοβάσαι τη γνώμη των άλλων. Μέσα σου ξέρεις ποιος είσαι πραγματικά και ποια αλήθεια κουβαλάς.

Να αφήσεις κάποιον άλλο να δημιουργήσει τα όνειρά σου
Η μεγαλύτερη πρόκληση που προσφέρει η ζωή είναι να ανακαλύψεις ποιος είσαι. Και η πρόκληση που ακολουθεί, είναι να σου αρέσει αυτό που θα ανακαλύψεις για σένα. Αν αυτές οι δύο προκλήσεις είναι σημαντικές για σένα, πρέπει να μάθεις ότι ένα μεγάλο μέρος τους αφορά στην επιλογή σου και στην απόφασή σου να εστιάσεις στους στόχους και στα όνειρά σου και να εργαστείς γι’ αυτά. Κάποιοι είναι ‘απέναντι’ σε αυτό που κάνεις; Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι ότι έχεις σχεδιάσει τη δική σου διαδρομή. Και ναι, μερικές φορές μπορεί να σε θεωρήσουν “τρελό” που διάλεξες ένα διαφορετικό δρόμο. Αλλά ποια είναι η δική σου μονάδα μέτρησης;

Να ‘κρατάς’ στη ζωή σου τους αρνητικούς ανθρώπους
Μην αφήνεις κάποιον να μοιράζεται μαζί σου την αρνητική του στάση και συμπεριφορά. Μην τον αφήνεις να σε επηρρεάζει. Θυμήσου ότι, το να ‘κρατάς’ στη ζώη σου τους αρνητικούς ανθρώπους είναι μια επιλογή και όχι υποχρέωση. Διαφορετικά είναι σαν να δίνεις σε κάποιον το όπλο και του λες να τραβήξει μπροστά σου τη σκανδάλη.

Να είσαι εγωιστής
Μια ζωή γεμάτη πράξεις αγάπης και καλό χαρακτήρα, αποτελεί ένα θησαυρό. Πως θέλεις να σε θυμούνται οι άλλοι; Πως θέλεις εσύ να νιώθεις για σένα;

Να αποφεύγεις την αλλαγή και την εξέλιξη
Αν θέλεις να μάθεις για το παρελθόν σου, δες ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής σου σήμερα. Αν θέλεις να δεις το μέλλον σου, δες όσα κάνεις σήμερα. Άφησε πίσω όσα έχουν συμβεί και ξεκίνησε μια νέα διαδρομή, άνοιξε ένα καινούργιο δρόμο. Όσα έχουν γίνει πέρασαν και, ενδεχομένως, να αφορούν ένα παλιό τρόπο. Αναγνώρισε στον εαυτό σου το δικαίωμα να αλλάξει και να διαμορφώσει μία νέα συμπεριφορά και πρακτική.

Να τα παρατάς όταν τα πράγματα δυσκολεύουν
Στη ζωή δεν υπάρχουν αποτυχίες. Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενες ή ευχόσουν, μην αποθαρρύνεσαι και μην τα παρατάς. Μάθε από μία κατάσταση που δεν λειτούργησε και προχώρησε παρακάτω. Αυτός που θα κάνει ένα βήμα τη φορά, θα φτάσει τελικά στο τέρμα. Κι αυτό είναι μεγάλη νίκη. Μικρά βήματα, δράσεις που σταδιακά σε πάνε εκεί που θέλεις να πας. Αυτό είναι το “αντίδοτο” στις δυσκολίες.

Να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα
Η ζωή θα πρέπει να σε ‘χαϊδεύει’, όχι να σε πνίγει. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές θα πρέπει να χαλαρώσεις και να αφήσεις τα πράγματα, απλά, να συμβούν. Χωρίς εσύ να χρειάζεται να ανησυχείς διαρκώς και να καταστρώνεις πλάνα ελέγχου. Μάθε να παίρνεις μια βαθιά ανάσα, όταν νιώθεις ότι οι καταστάσεις σε ‘στραγγαλίζουν’ και να τις αφήνεις να συμβούν. Μάθε να παρατηρείς αυτό που συμβαίνει. Και όταν η σκόνη κατακαθίσει, θα μπορείς να δεις και πάλι καθαρά και να επιλέξεις προς ποια κατεύθυνση θα κάνεις το επόμενό σου βήμα.

Να θεωρείς ότι δεν αξίζεις 
Οι δυσκολίες της ζωής δεν έρχονται μπροστά σου για να σε διαλύσουν αλλά για να σε μάθουν να είσαι πιο δυνατός και πιο σοφός, να περιμένεις για ό,τι σου αξίζει. Ναι, μερικές φορές, μπορεί να νιώσεις ότι φτάνεις στο ‘χείλος του γκρεμού’, ότι το βλέμμα σου θολώνει από τα δάκρυα και ότι δεν έχεις τη δύναμη να ξανασηκωθείς. Όταν όμως η ένταση περάσει, σκούπισε τα δάκρυα, στρέψε το βλέμμα σου σε αυτά που εσύ θέλεις να έχεις στη ζωή σου και δες τι υπάρχει μπροστά σου. Ποιες δυνατότητες; Ποιες ευκαιρίες; Ποιες βοήθειες; Και σήκω πάλι να δημιουργήσεις αυτό που σου αξίζει.

Να αφήνεις αυτά που θέλεις να κάνεις για “αύριο”
Μήπως πιστεύεις ότι πάντα υπάρχει χρόνος; Κι αν μια μέρα ξυπνήσεις και δεν υπάρχει πια ο χρόνος για όσα θέλεις να κάνεις; Πως θέλεις να ζήσεις; Έχοντας πετύχει τους στόχους σου ή με μια ατελείωτη λίστα, δίπλα σου, γεμάτη από διακαιολογίες για όσα δεν έκανες;

Να τεμπελιάζεις και να νομίζεις ότι ο κόσμος σου ‘χρωστάει’
Ο κόσμος δεν μας οφείλει τίποτε. Μάλλον εμείς οφείλουμε στον κόσμο. Μην βρίσκεις δικαιολογίες για να αναβάλεις τη δράση. Ξεκίνα σήμερα, ανάλαβε την ευθύνη της ζωής σου. Κανείς δεν θα ‘εργαστεί’ για τα δικά σου όνειρα. Κανείς δεν θα κάνει για σένα τη ‘δουλειά’. Ξεκίνα να “ΚΑΝΕΙΣ” και σταμάτα μόνο να “ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ”.

 

Δες το κοινωνικό πείραμα εδώ

 

Σκέψου κι αυτό…

1. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να αρέσεις ή να εμπνεύσεις. Ξεκίνα από τις ατέλειές σου και δες πως μπορείς να αρέσεις με αυτές.
2. Επίλεξε να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους γενναιόδωρους και συμπονετικούς και όχι ανθρώπους που φοβούνται, θυμώνουν και δεν δίνουν.
3. Πόση αγάπη μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους; Πόσα πράγματα έχεις να δώσεις γύρω σου;
4. Στη θέση μιας παλιάς συνήθειας, δημιούργησε μία νέα, δημιουργική και θετική.
5. Πάρε το χρόνο σου για να δεις πως θα ενώσεις όλες αυτές τις πολλές και μικρές τελείες της ζωής που δημιουργούν μια τέλεια εικόνα!
6. Εσύ, είσαι αυτός που θα φτιάξεις τη μέρα σου. Αν χρειάζεται κάποιον ο κόσμος εκεί έξω, αυτός είναι ΕΣΥ!

Κάθε μέρα είναι μία ευκαιρία να σβήσεις τον πίνακα με τα ΔΕΝ και να ξαναρχίσεις από την αρχή!

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ!!!