Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Για τους περισσότερους δεν είναι ένα, αλλά πολλά μικρά πράγματα που κάνεις κάθε μέρα. Μικρές συνήθειες που επαναλαμβάνεις κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου 12 μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις κι εσύ κάθε μέρα για να είσαι σίγουρος ότι μένεις εστιασμένος στους στόχους σου και αφιερώνεις χρόνο μόνο σε όσα είναι σημαντικά στη ζωή σου.

1. Κάνε μία λίστα με τις προτεραιότητές σου
Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου; Ποια είναι 3 πράγματα που αφιερώνεις τον περισσότερο χρόνο σου; Τώρα βάλε τις απαντήσεις δίπλα-δίπλα. Ταιριάζουν οι προτεραιότητές σου με αυτά που αφιερώνεις πολύ χρόνο; Αν η απάντηση είναι ναι, όλα είναι μια χαρά. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις να αφιερώνεις χρόνο σε όσα έχουν σημασία για σένα και να “ξεφορτωθείς” όλα αυτά που σου τρώνε χρόνο και ενέργεια. Σκέψου σοβαρά, πως θέλεις να ζήσεις;
2. Οργάνωσε την επόμενη μέρα
Ο χρόνος είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος. Αν όντως θέλεις να πετύχεις, χρειάζεται να οργανώσεις το χρόνο σου. Ένας τρόπος για να το κάνεις, είναι να αφιερώνεις μισή ώρα κάθε βράδυ και να γράφεις τι έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα. Αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει για τρεις λόγους: θα δώσει αξία σε κάθε ώρα της ημέρας σου, θα σε κάνει να φροντίσεις να βρεις χρόνο για τα πιο σημαντικά, θα συνειδητοποιήσεις πόσο χρόνο μπορεί να ξοδεύεις σε πράγματα που δεν έχουν κανένα νόημα για σένα. Διάβαζα πρόσφατα ότι ο μέσος όρος που ένας άνθρωπος παρακολουθεί τηλεόραση, είναι 4-5 ώρες την ημέρα. Οργανώνοντας το χρόνο σου θα σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτές τις ώρες-παγίδες.
3. Ξεκίνα από τα πιο δύσκολα
Ή όπως έγραψε ο Mark Twain “Eat a live frog first thing every morning, and nothing worse will happen to you the rest of the day.” Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάθε μέρα αποφεύγουν να κάνουν αυτό που τους “στριμώχνει”, που τους πιέζει. Αυτός είναι ο βάτραχος στον οποίο αναφέρεται ο Mark Twain. Όσο αποφεύγεις αυτό που θεωρείς δύσκολο, τόσο δεν συγκεντρώνεσαι να κάνεις και όλα τα άλλα που θέλεις να κάνεις. Γιατί όλη σου η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτό που θέλεις να αποφύγεις. Επιπλέον, αποφεύγοντας, ουσιαστικά μεταφέρεις την πίεση διαρκώς στην επόμενη μέρα, βασανίζοντας παράλληλα το μυαλό σου με το τι μπορεί να πάει στραβά. Επιλέγοντας να ξεκινήσεις με αυτό που αποφεύγεις δίνεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα να ξεκινήσεις τη μέρα επιτυγχάνοντας. Συν το ότι όλα τα άλλα, θα σου φανούν τόσο πολύ πιο εύκολα!
4. Βάλε χρονοδιάγραμμα
Έχεις παρατηρήσει πόσο συγκεντρωμένος και γρήγορος γίνεσαι όταν έχεις μπροστά σου ένα πιεστικό deadline; Αν το σπίτι είναι άνω-κάτω και σε πάρουν φίλοι τηλέφωνο να σου πουν ότι έρχονται σε 20’, έχεις παρατηρήσει πόσο γρήγορα το συμμαζεύεις; Η προσπάθεια αυξάνεται κατακόρυφα όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος. Βάζοντας εσύ τα όρια του χρόνου, θα σε βοηθήσει να πετύχεις όσα θέλεις. Πως θα το κάνεις αυτό; Μπλοκάροντας συγκεκριμένο χρόνο για κάθε τι. Κάντο μαζί με τη λίστα της επόμενης μέρας. Φρόντισε ακόμη και τα διαλείμματα του χρόνου σου. Για παράδειγμα, κάθε 55 λεπτά, κάνε 5 λεπτά διάλειμμα για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου!
5. Περιόρισε όσα σου αποσπούν την προσοχή
Ξεφορτώσου όσα σε απομακρύνουν από το στόχο σου, όσα σου αποσπούν την προσοχή. Αν το τηλέφωνο χτυπάει διαρκώς ενώ εσύ θέλεις να ολοκληρώσεις ένα project, κλείστο. Τα μηνύματα και οι κλήσεις θα είναι εκεί και σε μία ώρα.
6. Φτιάξε ένα πλάνο
Όταν θέτεις ένα στόχο, σχεδίασε με προσοχή με ποιο τρόπο θα τον πετύχεις. Ένας μεγάλος στόχος μπορεί να σπάσει σε πολλά μικρά κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεγάλος στόχος δεν θα φαντάζει τρομακτικός ή αδύνατος. Μικροί καθημερινοί στόχοι- μέρος του μεγάλου στόχου- είναι σίγουρα πιο εφικτοί και μας δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη καθαρότητα και δέσμευση.
7. Γράψε
Η έρευνα δείχνει ότι απλά και μόνο γράφοντας τους στόχους σου, οι πιθανότητες να τους πετύχεις αυξάνονται σημαντικά. Γράψε τους στόχους σου. Τοποθέτησέ τους κάπου που να μπορείς εύκολα να τους δεις. Έτσι θα δίνεις συχνότερα την ευκαιρία στον εγκέφαλό σου να προγραμματίζει την επιτυχία!
8. Βρες ένα “σύντροφο” που μπορείς να στηριχθείς σε αυτόν
Ένας “σύντροφος” στην επιτυχία, είναι πάντα πολύτιμος.  Μπορεί να σε ενθαρρύνει και να σε υποστηρίξει σε όσα θέλεις να πετύχεις. Πες σε κάποιον φίλο, συνεργάτη, στο σύντροφό σου, αυτό που θέλεις να κάνεις και ζήτησέ του να σε παροτρύνει και να σε ρωτάει κάθε εβδομάδα για την πρόοδο του στόχου σου.
9. Προσέλαβε ένα coach
Μια τέτοια απόφαση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, αφού ένας coach μπορεί να σου προσφέρει την κινητοποίηση που χρειάζεσαι και τα εργαλεία εκείνα που θα ενεργοποιήσουν και μεγιστοποιήσουν όλες τις δυνάμεις σου.
10. Μάθε να ‘αναθέτεις’
Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να αφήνεις τον απόλυτο έλεγχο και να αναθέτεις σε άλλους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Η μέρα έχει μόνο 24 ώρες κι εσύ θέλεις να εστιάσεις μόνο σε αυτά που είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή σου. Μάθε να εμπιστεύεσαι τους άλλους και να αφοσιώνεσαι μόνο σε όσα μετράνε για σένα. Ένας καλός τρόπος για να το κάνεις, είναι να καταγράψεις πόσα πράγματα αναλαμβάνεις εσύ να κάνεις κάθε εβδομάδα. Δες τη λίστα σου; Πως νιώθεις; Μήπως είναι πάρα πολλά; Μήπως διαπιστώνεις ότι είσαι συγκεντρωτικός; Πόσα από αυτά έχουν πραγματικά σημασία για σένα; Αν ανέθετες μερικά από αυτά σε κάποιους άλλους, είτε συνεργάτες, είτε στα μέλη της οικογένειας, πόσο χρόνο θα κέρδιζες για τις δικές σου προτεραιότητες; Μήπως εκεί υπάρχει ένα κρυμμένο κλειδί για την επιτυχία;
11. Βρες τη φυλή σου!
Συμπορεύσου με όσους υποστηρίζουν όσα εσύ θέλεις. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο Jim Rohn, λέει ότι «είσαι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάς περισσότερο χρόνο». Με ποιους περνάς το χρόνο σου; Είναι άνθρωποι που σε ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τα όνειρά σου; Σκέφτονται θετικά; Μήπως περνάς χρόνο με τοξικούς ανθρώπους; Διάλεξε προσεχτικά με ποιους περνάς τη μέρα σου. Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας, θέλουμε να αναδεικνύουν την πιο θετική εκδοχή του εαυτού μας.
12. Διάβασε
Διάβαζε συχνά. Το διάβασμα ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού μας. Μας γεμίζει ιδέες και έμπνευση. Μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Ανοίγει τα όριά μας. Μαλακώνει την ψυχή μας. Και…υπάρχει πάντα κάτι να μάθουμε.

 

Σκέψου κι αυτά…

> Σταμάτα
Φρόντισε κάθε μέρα να κρατάς χρόνο για τον εαυτό σου. Είναι ένα δώρο που οφείλεις να κάνεις σε σένα. Μπλόκαρε ώρα για τη γυμναστική σου, για το διαλογισμό σου, για λίγη ησυχία…για ό,τι σε ηρεμεί και σε επαναφέρει στο κέντρο σου.

>> Σύγκρινε τον εαυτό σου με τους άλλους μόνο για να κινητοποιήσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου
Θέλεις να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη; Σταμάτα να τη συγκρίνεις με τις ζωές των άλλων. Η σύγκριση είναι μία ακόμη περίπτωση χαμένου χρόνου, αφού θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα και δεν θα προσθέσει τίποτε σε ότι κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου. Η σύγκριση βοηθάει μόνο όταν γίνεται με ένα υγιή τρόπο. Μόνο όταν οι ζωές των άλλων μας εμπνέουν, μόνο όταν ‘δανειζόμαστε’ ιδέες για να κάνουμε και τη δική μας ζωή καλύτερη, μόνο όταν είναι παράδειγμα προς μίμηση, μόνο όταν μας βοηθούν να υιοθετήσουμε καλύτερες και πιο παραγωγικές συνήθειες, μόνο όταν φέρνουν μια θετική αλλαγή.

>>> Να είσαι ειλικρινής με το πρόσωπο που βλέπεις στον καθρέφτη σου
Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αποδέχεσαι αυτό που είσαι. Δεν υπάρχουν κανόνες για την επιτυχία. Δεν υπάρχει κάποιος που ορίζει ότι το πρωί είναι καλύτερο από το βράδυ για να κάνεις αυτό που θέλεις ή για να εργαστείς για ένα στόχο σου. Βρες την ώρα που είναι η πιο παραγωγική για σένα και δούλεψε τότε!