Είναι το πρώτο κείμενο του 2018 και ίσως να είναι και το σημαντικότερο κείμενο που έχω γράψει στα δύο και πλέον χρόνια που υποστηρίζω ανθρώπους, ως personal coach. Επιλέγω να το γράψω σε πρώτο πρόσωπο, για να το διαβάσω δυνατά και να ακούσω όσα έχω να μου πω, όσα θέλω να θυμίσω στον εαυτό μου και αυτή τη χρονιά.
Κάνε το ίδιο κι εσύ!

Σε αυτό το κείμενο δεν θα βρεις tips για ένα χαλαρωτικό μασάζ, συνταγές για τέλεια σοκολατένια κέικ, ούτε καν προτροπές για βόλτες στη γαλήνη της φύσης. Γιατί φροντίζω τον εαυτό μου δεν σημαίνει “χαλαρώνω”. 

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει κάνω κάτι πολύ σημαντικό για μένα, και αυτό μπορεί να είναι κάποιες φορές απολαυστικό, κάποιες άλλες – τις περισσότερες – προκλητικό και κοπιαστικό.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει κοιτάζω τα οικονομικά μου και παίρνω διαφορετικές αποφάσεις γι’ αυτά, ξυπνάω νωρίτερα το πρωί – ακόμη και αν μέχρι σήμερα έλεγα ότι δεν μπορώ να το κάνω – γιατί επιλέγω να ενσωματώσω στη ζωή μου μια θετική συνήθεια/ρουτίνα, μαγειρεύω υγειινά, διαχειρίζομαι τα προβλήματά μου και βρίσκω λύσεις αντί να τρέχω μακριά από αυτά.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι αναλαμβάνω την ευθύνη και τον έλεγχο για τα δυσκολότερα ή τα λιγότερο ευχάριστα κομμάτια της ζωής μου. Βρίσκω μια δεύτερη δουλειά για να κερδίζω περισσότερα χρήματα, λέω στον τοξικό μου σύντροφο ή στον τοξικό μου συνεργάτη ότι η σχέση μας τελείωσε, ιδρώνω κάθε μέρα στο γυμναστήριο γιατί θέλω να είμαι πιο fit. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι βρίσκω ένα τρόπο να αποδεχτώ αυτό που είμαι, αντί να κοπιάζω να βρω χιλιάδες τρόπους για να γίνω κάτι που θα αρέσει περισσότερο στους άλλους και στο τέλος νιώθω κομμάτια και βρίσκω διαφυγή σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Διαβάζω κατά καιρούς διάφορα άρθρα στο internet γι’ αυτό που αποκαλούμε “self-care” (αυτοφροντίδα) και “self-love” (αυτοαγάπη) και διάφορους εντυπωσιακούς μοδάτους τρόπους για να αυτοφροντιστούμε και αυτοαγαπηθούμε. Πάρα πολλά από αυτά τα tips μου φαίνονται σχεδόν “άρρωστα” καθώς προτείνουν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα όταν αυτό ήδη μας έχει εξουθενώσει.

Φροντίζω τον εαυτό μου, στην πραγματικότητα δεν σημαίνει κάνω ένα χαλαρωτικό μπάνιο, τρώω μία σοκολάτα ή διαβάζω ένα βιβλίο που με ταξιδεύει. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι κάνω αυτές τις επιλογές που με οδηγούν σε μία ζωή από την οποία δεν χρειάζεται να δραπετεύω.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει διαχειρίζομαι τους φόβους μου, αντιμετωπίζω τις απογοητεύσεις μου, αναγνωρίζω τις αποτυχίες μου και επανασχεδιάζω τη στρατηγική μου. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ξανακοιτάζω τα “θέλω” μου και αντί να τα κατεδαφίζω βάζω νέες προτεραιτότητες. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι λέω “όχι” σε κάποιους ανθρώπους από το να θεωρώ ότι θυσιάζομαι γι’ αυτούς αδικώντας τον εαυτό μου. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι μπορώ να ζήσω με έναν τρόπο που κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να ζήσουν ποτέ.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι είμαι ένας κανονικός, υπέροχος, άνθρωπος, και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σπίτι μου δεν είναι σε τέλεια κατάσταση, ότι έχω δύο αληθινούς φίλους και όχι τριανταδύο που είναι γνωστοί αλλά λέω ότι είναι φίλοι και ότι δεν έχω γυμνασμένους κοιλιακούς.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει συνειδητοποιώ ότι μεγάλο κομμάτι από το άγχος μου έχει να κάνει με το ότι δεν έχω ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μου και ότι ο τρόπος που έχω μάθει να σκέφτομαι και όσα πιστεύω για μένα και τη ζωή με περιορίζουν από το να ζήσω όπως θέλω.

Η πραγματική φροντίδα του εαυτού μου δεν είναι άλλο ένα προϊόν που θα αγοράσω, ή άλλο ένα story στο instagram, ή ένα video με 10 tips για το πώς θα κάνω το “καλύτερο για μένα”, σε μία μεσημεριανή εκπομπή. Αν συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να γίνεται ένας αγοραστής/καταναλωτής της “αυτοφροντίδας” και της “αυτοαγάπης”, σε προκαλώ να ξανακοιτάξεις μέσα σου, να ξαναδείς τη ζωή σου και να αλλάξεις κατεύθυνση και προοπτική. Φροντίζω τον εαυτό μου δεν σημαίνει περιποιούμαι τον εαυτό μου ή τον κανακεύω.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι σταματάω να χρησιμοποιώ δικαιολογίες για να με σαμποτάρω. Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι βλέπω τη ζωή μου κατάματα, αναγνωρίζω τι συμβαίνει, λέω την αλήθεια σε εμένα, επιλέγω να βρίσκω λύσεις σε όσα δεν λειτουργούν.

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι γίνομαι κάθε μέρα ο άνθρωπος που θέλω να είμαι. Ο άνθρωπος που ξέρει ότι ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μία σοκολάτα σημαίνει ότι ξέρω να απολαμβάνω τη ζωή και όχι δραπετεύω από αυτήν.

Σήμερα κάνω αυτά που με κάνουν καλύτερο από χθες!
Αν δεν μπορείς να βρεις τον τρόπο μόνος σου, ζήτα τη βοήθεια του coach!
Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα! Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς, κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας ένα πρόγραμμα coaching! Στείλε μου email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.