“Ο πρώτος κανόνας για τη διαχείριση των προσωπικών σου οικονομικών είναι ότι δεν είναι “προσωπικά” και δεν είναι “οικονομικά”. Είναι η ικανότητά σου να κάνεις τις επιλογές που δεν θα σε κάνουν δυστυχισμένο. ” – James Altucher

 

Τα χρήματα είναι σημαντικά. Είναι δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα ​​χωρίς αυτά. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουμε περισσότερα, να αποταμιεύσουμε, να τα διαχειριστούμε με σύνεση ώστε να μπορούμε να κάνουμε όσα θέλουμε να κάνουμε. Αλλά μερικές φορές νιώθουμε ότι “ποτέ δεν είναι αρκετά”.

Είναι η στιγμή που νιώθουμε ανασφάλεια για όσα δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Τις διακοπές μας, μια έξοδο με φίλους. Μάλιστα, κάνουμε τόση οικονομία, που γινόμαστε τσιγγούνηδες, κυρίως με τον εαυτό μας και πάλι δεν είναι αρκετό, συχνά δε, φτάνει στην αγανάκτηση. Όταν η οικονομία και η πειθαρχημένη διαχείριση μετατρέπεται άρνηση, είναι καιρός να ελέγξουμε τη συμπεριφορά μας.

Ρίξτε μια ματιά στις τρεις ισχυρές πεποιθήσεις που ακολουθούν και που φαίνεται ότι έχουν ριζώσει για τα καλά στη ζωή μας, κάνοντας τη σχέση μας με το χρήμα ασύμβατη με την εποχή και τη ζωή μας. Αν σου φέρνουν στο μυαλό σκέψεις και για τη δική σου στάση, εστίασε στις ερωτήσεις και δημιούργησε μια νέα προοπτική μέσα από τις απαντήσεις σου. Χρησιμοποίησε τα tips για να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το χρήμα.

1. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΟΥ

Προοπτική: Ποια πράγματα είναι πολύ σημαντικά για σένα; Τι έχεις ήδη; Τι έχεις ανάγκη για να νιώσεις ευχαριστημένος;

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με το χρήμα: πάρε μία κόλλα χαρτί και κάνε μία γραμμή με δύο βέλη δεξιά και αριστερά. Αριστερά γράψε τη λέξη “ανάγκες”, δεξιά τη λέξη “επιθυμίες”.

Σκέψου όλα όσα χρειάζεσαι και επιθυμείς για να απολαμβάνεις τη ζωή σου και τοποθέτησέ τα πάνω στη γραμμή που σχεδίασες. Στη συνέχεια επανατοποθέτησέ τα έχοντας ως βασικό κριτήριο το πόσο σημαντικά είναι για εσένα. Για όσα έχεις ήδη στη ζωή σου…πάρε μια βαθιά ανάσα και πες δυνατά “ευχαριστώ”. Από αυτά που προσπαθείς να αποκτήσεις, διάλεξε τα δύο πιο σημαντικά. Εστίασε την προσοχή σου και τις δράσεις σε αυτά. Άφησε τα υπόλοιπα στην άκρη και ξαναδές τα όταν θα είσαι έτοιμος να “δουλέψεις” για περισσότερα από τα δύο που επέλεξες.

2. ΤΟ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΙΣ, ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΥΛΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ

Προοπτική: Για ποιο λόγο αποταμιεύεις χρήματα; Τι έχεις θυσιάσει προκειμένου να αποταμιεύεις; Μπορεί αυτή η να αλλάξει;

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με το χρήμα: Αποταμίευσε έξυπνα και ξόδεψε έξυπνα. Διαφοροποίησε την ισορροπία κάνοντας ουσιαστικές επιλογές, όπως για παράδειγμα να ‘επενδύσεις’ σε ένα σημαντικό στόχο για σένα: ένα σεμινάριο, κάτι που σου δίνει χαρά ή σε διασκεδάζει. Ακόμη και αν η αποταμίευση ή η διαχείριση των μηνιαίων εσόδων “πρέπει” να είναι μια απόλυτη και σκληρή διαδικασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφάσισε κάποιες ημερομηνίες ορόσημα, στις οποίες θα επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τη συνέπεια και την υψηλή δέσμευση που έδειξες. Έτσι, η διαδικασία θα γίνει πιο ευχάριστη και εσύ θα νιώθεις ότι παίρνεις αυτό που αξίζεις για την υπεύθυνη στάση που κράτησες.

3. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΕΙΧΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Προοπτική: Ποιό πρόβλημα θα σου έλυναν τα χρήματα; Ποιες δράσεις μπορείς να αναλάβεις τώρα ώστε να διαχειριστείς το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις;

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με το χρήμα: Όταν μια κατάσταση αποκτά υπερβολικές, κατά την κρίση μας, διαστάσεις, τότε σκεφτόμαστε απίθανες λύσεις, που σε άλλη περίπτωση δεν θα περνούσαν από το μυαλό μας. Ας παραδεχτούμε κάτι: τα χρήματα δεν έχουν κάποια υπερδύναμη. Εσύ όμως, μπορείς να πάρεις τον έλεγχο οποιασδήποτε κατάστασης συμβαίνει στη ζωή σου. Ξεκίνησε με το να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις την κατάσταση. Για παράδειγμα, νιώθεις ότι το δάνειο που πήρες πριν 10 χρόνια σε πνίγει και έχεις φτάσει στα όριά σου. Σκέψου για ποιο λόγο το πήρες. Ποια ευκολία σου εξασφάλισε εκείνη τη χρονική περίοδο; Σε τι σε βοήθησε; Αφού απαντήσεις στις ερωτήσεις, δες το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και σπάσ’το σε μικρά κομμάτια. Ποια λύση μπορείς να επεξεργαστείς για κάθε ένα από αυτά; Ποιο είναι το πλάνο σου για τους επόμενους 3 μήνες; Τους επόμενους 6 μήνες; Σε ένα χρόνο από τώρα τι θα μπορούσες να έχεις πετύχει; Ποιες βοήθειες μπορείς να χρησιμοποιήσεις; Πως θα επιβραβεύσεις την προσπάθειά σου; Θυμίσου ότι οι μικρές ‘νίκες’ είναι αυτές που θα σου δώσουν κίνητρο για τη συνέχεια.