Αν ρωτήσεις έναν ειδικό, μπορεί να σου πει ότι οι αδυναμίες σου σε κρατάνε πίσω. Ένας άλλος, θα σε συμβουλεύσει να αγνοήσεις τις αδυναμίες σου και να εστιάσεις στις δυνάμεις σου. Ποια είναι η αλήθεια; Εξαρτάται από το ποια είναι η κατάσταση. Αξιοποίησε πιο πολύ τις δυνάμεις σου, εκτός αν οι αδυναμίες σου σε κρατάνε πίσω.

Αν το όνειρό σου είναι να γίνεις τζαζ πιανίστας, δεν έχει μεγάλη σημασία αν τα χέρια σου σε βοηθάνε να παίζεις τένις ή να παίζεις κλασική μουσική. Σημασία έχει να έχεις ικανότητα να αυτοσχεδιάζεις. Αν οι αυτοσχεδιαστικές σου ικανότητες χρειάζονται δουλειά, τότε πρέπει να σκεφτείς ότι αυτό ίσως είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την επιτυχία σου.

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι μεγιστοποιήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τις αδυναμίες τους.

Φέρσου έξυπνα…

1. Προσέλαβε ανθρώπους με δεξιότητες που καλύπτουν τις δικές σου αδυναμίες. Αυτός είναι ο λόγος που οι καλά οργανωμένες και δομημένες ομάδες είναι τόσο δυνατές και αποτελεσματικές. Έχε στο πλάι σου πάντα ανθρώπους που συμπληρώνουν τα δικά σου κενά.

2. Εξέτασε προσεκτικά τους στόχους σου. Ποιες δεξιότητες ή γνωρίσματα χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου; Τι λείπει; Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις δικές σου δεξιότητες; Ποιες αδυναμίες σου μπορούν να τους εμποδίσουν; Μπορείς να βρεις λύση στα εμπόδια και να καλύψεις τις αδυναμίες σου;

Μην ανησυχείς για αδυναμίες που δεν σχετίζονται με τους στόχους σου! Εστίασε σε αυτούς και δες αν μπορείς όντως να βρεις λύσεις.

3. Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες που επηρεάζουν γενικά την πορεία σου; Για παράδειγμα, η αναβλητικότητα, η ανικανότητα να πάρεις αποφάσεις, καθώς και η έλλειψη συνέπειας στις αποφάσεις σου, είναι οι αδυναμίες που επηρεάζουν ό, τι κάνεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά αξίζουν το χρόνο σου και τον κόπο σου για να διορθωθούν, διαφορετικά μπορούν να μειώσουν δραστικά τις δεξιότητές σου.

4. Πάρε μια δεύτερη γνώμη. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι είναι συχνά τυφλοί απέναντι στις αδυναμίες τους. Και ακόμη και όταν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους, συχνά υποτιμούν το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι.

Να είναι γενναίος! Ζήτησε από ένα φίλο να σου πει τις αδυναμίες σου. Πάρε όσες περισσότερο αξιόπιστες γνώμες μπορείς. Κατέγραψε τα κοινά στοιχεία, αυτά που οι φίλοι σου επαναλαμβάνουν. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να σε βεβαιώσει για την ύπαρξη κάποιων αδυναμιών που αξίζουν την προσοχή σου στο να δουλέψεις πάνω σε αυτές και να τις διαχειριστείς.

5. Οι δυνάμεις σου είναι αυτές που σε κάνουν μοναδικό και πολύτιμο στον κόσμο, στο επάγγελμά σου, στην κοινωνία! Οι δυνάμεις σου καθορίζουν την αξία σου και τη συμβολή σου στον κόσμο που ζεις. Εστιάζοντας στις δυνάμεις σου ενισχύεις την αξία σου.

Εστίασε στις δυνάμεις που σχετίζονται με τους στόχους σου!

6. Μερικές φορές δεν έχει νόημα να ξοδεύεις το χρόνο σου για να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τις ικανότητές σου. Αν είσαι ήδη πολύ ικανός σε κάτι, ίσως να μην έχει νόημα να το βελτιώσεις περισσότερο. Αν δεν είσαι το Νο1 σε κάτι που γνωρίζεις ότι είσαι ικανός, ενδέχεται το εμπόδιο να μην βρίσκεται στις δεξιότητές σου, αλλά σε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να λείπει ή να χρειάζεται βελτίωση.

Καθένας μας έχει ικανότητες, ταλέντα και αδυναμίες. Το πως διαχειριζόμαστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μας καθορίζει την ικανότητά μας να προχωρήσουμε στη ζωή και να ζήσουμε επιτυχημένα.

Όταν αξιολογείς το χρόνο σου και την ενέργειά σου, επίλεξε προσεκτικά τον τρόπο που θα δαπανήσεις στις ικανότητες ή στις αδυναμίες σου. Ξόδεψε χρόνο στις αδυναμίες που συστηματικά παρουσιάζονται μπροστά σου και εμποδίζουν τους στόχους σου, όχι σε αυτές που δεν σχετίζονται με αυτούς.

Το να δημιουργήσεις μια αποτελεσματική στρατηγική και να εστιάσεις στο αποτέλεσμα θα σε βοηθήσει να πάρεις αποφάσεις για τους στόχους σου, να αποκτήσεις επίγνωση και να προσδιορίσεις το χρόνο που θα δαπανήσεις σε κάθε δράση!

 

Βγάλε το ΕΓΩ σου από τη μέση… Ναι, είναι απολύτως ανθρώπινο να θέλεις να περνάς το χρόνο σου κάνοντας όσα είσαι καλός και ικανός να κάνεις. Είναι στην ανθρώπινη φύση να αποφεύγει τις αδυναμίες της. Προσπάθησε να εντοπίζεις πότε ‘κανακεύεις’ τις ικανότητές σου και να ξοδεύεις την ενέργειά σου με σοφία και διαύγεια.