Στην προηγούμενη ‘εβδομαδιαία έμπνευση’ βάλαμε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα “θέλω να κάνω μια καινούρια αρχή στη ζωή μου”. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα ακόμη. Μιλάμε για τα 5 λάθη που κάνουμε συνήθως όταν θέλουμε να κάνουμε μία ή πολλές σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. 

Η αλλαγή είναι ένα σοβαρό εγχείρημα, πολύ σοβαρό αν σκεφτείς ότι ζούμε μόνο μία φορά. Κάνοντας το καλύτερο που μπορείς για να αλλάξεις αυτό που δεν λειτουργεί, αποφασίζεις, στην πραγματικότητα, να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου και να δημιουργήσεις τις συνθήκες που θα την κάνουν καλύτερη.

Τα 5 λάθη, που κάνουμε οι περισσότεροι αλλάζοντας τη ζωή μας…

1. Πιστεύουμε ότι όταν δεν πάει κάτι καλά, πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα
Στην πραγματικότητα, η ζωή σου μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη, όσο πιστεύεις. Κάνε μία λίστα με όσα θέλεις να αλλάξεις και στη συνέχεια άλλαξε τη σειρά βάζοντας τις αλλαγές σε σειρά προτεραιότητας. Διοχέτευσε την ενέργειά σου σε αυτό που έβαλες πρώτο στη λίστα. Αν ακόμη δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε προχώρησε στο επόμενο.

• Μία αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ζωής σου. Κάνοντας μόνο μία αλλαγή, ενδέχεται να διαπιστώσεις ότι πολλές άλλες πτυχές της ζωής σου αλλάζουν προς το καλύτερο.

• Προσπαθώντας να αλλάξεις τα πάντα το πιθανότερο είναι να εκτελείς τη συνταγή για την καταστροφή, αφού επιχειρώντας τόσες πολλές αλλαγές θα προκαλέσεις ένα χάος στη ζωή σου το οποίο δεν θα μπορείς να διαχειριστείς.

2. Κάνουμε την αλλαγή για τους άλλους
Μερικές φορές (ή περισσότερες) νιώθεις την ανάγκη να εντυπωσιάσεις τους άλλους. Θεωρείς ότι αυτό που επιλέγεις να κάνεις στην καριέρα σου θα κάνει καλή εντύπωση. Αναρωτιέσαι αν η επιλογή σου θα αρέσει στους φίλους σου, αν οι γονείς σου θα εγκρίνουν αυτό που αποφάσισες, αν ο σύντροφός σου θα συμφωνήσει. Στα απλά αλλά και στα πιο σοβαρά πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται “τι θα πουν οι άλλοι”.

• Εάν κάνεις την αλλαγή για τους άλλους, τότε εσύ θα μείνεις δυσαρεστημένος και απογοητευμένος. Θα συνειδητοποιήσεις, κάποια στιγμή, ότι τίποτε στη ζωή σου δεν είναι έτσι όπως το θέλεις. Θα διαπιστώσεις ότι ο τρόπος που ζεις, δεν είναι ο δικός σου τρόπος, αλλά ο τρόπος των άλλων.

3. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα
Φυσικά τα χρήματα είναι σημαντικά, στο βαθμό που μας βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να ζούμε μία άνετη ζωή. Ωστόσο, όσο πολλά και αν είναι τα χρήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ‘αγοράσουν’ την αγάπη, τη φιλία, το νοιάξιμο, τη χαρά και πολλά πολλά άλλα.

4. Πιστεύουμε ότι μία σχέση θα φτιάξει τα πράγματα
Αν είσαι μόνος και έχεις βαρεθεί να είσαι χωρίς σύντροφο, τότε μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό σου, ότι το να κάνεις μία σχέση θα σε βγάλει από το “τούνελ” και θα σου λύσει όλα τα προβλήματα. Όμως, σκέψου κι αυτά:

• Μια σχέση που δημιουργείται κάτω από αυτό το πλαίσιο και σκεπτικό, το πιθανότερο είναι να μην εξελιχθεί θετικά. Μια σχέση σημαίνει αγάπη, συντροφικότητα και μοίρασμα και όχι επίλυση προβλημάτων.

• Όταν αντιμετωπίζεις πολλές προκλήσεις στη ζωή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλέξεις κάποιον σύντροφο που να μην είναι στην πραγματικότητα αυτό που θέλεις, αλλά να λύνει προσωρινά το θέμα της μοναξιάς σου. Η συναισθηματική υγεία είναι σημαντική στην ανεύρεση συντρόφου.

• Φτιάξε τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο που να ενθουσιάζει εσένα…πριν από οποιονδήποτε άλλον. Στη συνέχεια, βρες κάποιον που μπορεί να μοιραστεί τον τρόπο που ζεις και τον ενθουσιασμό σου. Μια σχέση θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα μιας αλλαγής, όχι το πρώτο.

5. Δεν έχουμε σκοπό
Τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις την αλλαγή; Ποιο θέμα θέλεις να ‘λύσεις’; Τι είναι σημαντικό να γίνει; Αν έχεις ένα σκοπό στη ζωή, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται ευκολότερα.

• θέλεις να ζήσεις με μεγαλύτερη ελευθερία;
• θέλεις να επιδράσεις στην κοινωνία;
• θέλεις να μάθεις κάτι καινούριο;
• θέλεις να κάνεις πιο απλή τη ζωή σου;

Πολλοί από εμάς βάζουμε πολλή ενέργεια και κόπο σε μια αλλαγή και όταν τελικά την κάνουμε νιώθουμε απογοήτευση. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, γιατί κάναμε την αλλαγή…για την αλλαγή.

Μια επιτυχημένη αλλαγή, σημαίνει ότι εναρμονίζεται με τα “θέλω” μας, τις αξίες μας, με όσα εμείς θεωρούμε σημαντικά στη ζωή.

Μια αλλαγή στη ζωή γίνεται με γνώμονα αυτά που θέλουμε και όχι αυτά που δεν θέλουμε, ή αυτά που ‘πρέπει’ να διώξουμε. Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι της αλλαγής, γράψε αυτό που θέλεις και μετά σχεδίασε τα βήματα για το φέρεις στη ζωή σου.

 

6 ερωτήσεις που κάνω στον εαυτό μου πριν προχωρήσω σε μια αλλαγή

– Τι αγαπάω πιο πολύ στη ζωή και στον κόσμο;
– Ποια είναι τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα επιτεύγματά μου έως τώρα;
– Τι θα άλλαζα αν ήξερα ότι κανένας δεν θα με κρίνει;
– Αν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός, κανένα όριο και μπορούσα να είχα ό,τι ήθελα με τον τρόπο που το ήθελα,ποια θα ήταν η επιλογή μου;
– Αν είχα όσα χρήματα θέλω, τι θα έκανα;
– Αν δεν φοβόμουν, τι θα έκανα διαφορετικά;