Έχεις ποτέ πει στον εαυτό σου ότι θα πετύχεις κάτι, αλλά στη συνέχεια τίποτε δεν συμβαίνει; Αυτό γίνεται γιατί δεν δημιούργησες το πλάνο για να κάνεις αυτό που ήθελες να πετύχεις. Δεν δημιούργησες μία διαδικασία, κάποιο τελετουργικό, κάποιες καθημερινές δράσεις και συνήθειες που θα ‘προγραμματίσουν’ και ωθήσουν το σώμα και το μυαλό σου για να κάνεις τα πράγματα που θέλεις, να συμβούν.

Οι συνήθειες και οι δράσεις μας, μας ορίζουν.
Τα αποτελέσματα στη ζωή μας έρχονται ως συνέπεια των συνηθειών και των δράσεών μας.

Για παράδειγμα, ένας υπέρβαρος, έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ διαφορετικές συνήθειες από έναν άνθρωπο που είναι πιο αθλητικός. Το πρωί ο αθλητικός θα πεταχτεί από το κρεβάτι και πριν καν φάει το πρωινό του θα τρέξει για 20 λεπτά, ενώ ο υπέρβαρος, θα αργήσει να ξυπνήσει και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να φάει ένα πλούσιο πρωινό με πολλές θερμίδες που δε θα του χρειαστούν στην υπόλοιπη μέρα.

Αυτό μπορεί να είναι μια γενίκευση, αλλά δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Σε όποιο κοινωνικό στρώμα κι αν ανήκεις, η επιτυχία δεν θα έρθει ξαφνικά. Η επιτυχία έρχεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, από αυτά τα μικρά πράγματα που θα αποφασίσεις να κάνεις κάθε μέρα.

Η αποτυχία έρχεται, επίσης, με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι μικρές καθημερινές αποτυχίες κάποια στιγμή μαζεύονται και φτιάχνουν μια μεγάλη αποτυχία…

– δεν μπορείς να ελέγξεις τα οικονομικά σου
– δεν μπορείς να κάνεις εκείνο το τηλεφώνημα
– δεν ακούς τους πελάτες σου
– δεν μπορείς να καινοτομήσεις
– δεν μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει
– δεν μπορείς τόσα άλλα…

Και μια μέρα ξυπνάς και η επιχείρησή σου έχει καταρρεύσει. Επειδή όλα αυτά τα μικρά πράγματα, που έκανες ή δεν έκανες, μαζεύτηκαν στην πορεία.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου, θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σου 5 εμπόδια που κλείνουν το δρόμο στην εξέλιξη και στην επιτυχία. 5 σημαντικούς λόγους που δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις τη ζωή σου.

1. Δεν αλλάζεις τίποτε και περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα
Λέγεται ότι ο ορισμός της τρέλας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Αν θέλεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου, θα πρέπει να δοκιμάζεις καινούριους τρόπους, για να δεις τι λειτουργεί και τι όχι. Αν συνεχίσεις να κάνεις ξανά και ξανά κάτι, θα παίρνεις πίσω αυτό που έχεις πάρει έως τώρα. Τις περισσότερες φορές, η διαφορά ενός επιτυχημένου ανθρώπου από κάποιον που αγωνίζεται να εφαρμόσει θετικές αλλαγές, δεν είναι οι φανταστικές ικανότητες του επιτυχημένου ατόμου, αλλά το θάρρος του να πιστέψει στις ιδέες του και να ρισκάρει να κάνει σταθερά βήματα προς τα μπρος. Με άλλα λόγια, κάποιοι περιμένουν τις αλλαγές να συμβούν μαγικά, ενώ κάποιοι άλλοι σηκωνόμαστε και εργαζόμαστε για να φέρουμε τις αλλαγές.

2. Περιμένεις την κατάλληλη στιγμή
Αν περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, σου έχω νέα. Δεν θα έρθει ποτέ. Αν θεωρείς ότι τώρα είναι η λάθος στιγμή…ξανασκέψου το. Είναι απλώς μια αβεβαιότητα που υπάρχει μόνο στο μυαλό σου. Τις περισσότερες φορές πρέπει απλώς να τολμήσεις να κάνεις το βήμα. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μιας νέας αρχής – το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Οι επόμενοι εννιά μήνες είναι όλοι δικοί σου. Μπορείς να τους κάνεις ό,τι θέλεις. Κάνε όμως το χρόνο αυτό να μετράει. Επειδή, στο τέλος των 9 μηνών, ένας καινούριος άνθρωπος θα γεννηθεί. ΕΣΥ. Το θέμα είναι, ποιος θέλεις να είναι αυτός ο άνθρωπος; Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να το αποφασίσεις.

3. Η συγκέντρωση και ο σχεδιασμός δεν υπάρχουν στη ζωή σου
Έχεις στόχους; Ξέρεις το πρωί, όταν ξυπνάς, τι θέλεις να πετύχεις σήμερα; Εάν όχι, ίσως είναι καιρός να το κάνεις. Πίστεψέ με, σε ένα χρόνο από τώρα, αν δεν το κάνεις, θα ευχόσουν να ήσουν αλλιώς και να μην είχες χάσει αυτό το χρόνο. Τι θα σε κάνει να λυπηθείς πολύ αν δεν το πετύχεις φέτος; Δημιούργησε ένα σχέδιο για να πετύχεις όσα θέλεις. Ένα πράγμα τη φορά. Ο σχεδιασμός δεν χρειάζεται να είναι τόσο μακροχρόνιος και εξαντλητικός. Μπορεί να είναι μία συνήθεια που να διαρκεί ένα λεπτό και να την επαναλαμβάνεις κάθε βράδυ. Κάθε βράδυ, σκέψου τρία μικρά πράγματα που θα ήθελες να πετύχεις αύριο και γράψτα. Όταν ξυπνήσεις το πρωί, τσέκαρε τη λίστα σου πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο και στη συνέχεια, κάνε το πρώτο βήμα. Κάνε αυτή τη συνήθεια ένα μικρό τελετουργικό. Και αν αυτή η λίστα δεν σε δελεάζει αρκετά, κάνε  ένα βήμα πίσω και επανεστίασε την προσοχή σου.

4. Κολλάς στις απορρίψεις και στις αποτυχίες του παρελθόντος
Το να πιστεύεις ότι ΔΕΝ μπορείς, είναι η μεγαλύτερη παγίδα όλων των εποχών. Αν εσύ δεν γνωρίζεις το μεγαλείο των δυνατοτήτων σου δεν πρόκειται ποτέ να προσπαθήσεις για οτιδήποτε. Πολύ συχνά αφήνουμε τα “όχι” και τις αποτυχίες του παρελθόντος μας να υπαγορεύουν κάθε κίνηση που κάνουμε στη συνέχεια. Κυριολεκτικά δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, δεν κατανούμε ότι μπορούμε να γίνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που κάποιοι κάποτε μας είπαν ότι είμαστε. Μια παλιά απόρριψη δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αξία ή ότι δεν είμαστε ικανοί. Σημαίνει ότι τότε, δεν ευθυγραμμιστήκαμε με κάποια άτομα ή με κάποιες συνθήκες. Σημαίνει ότι από τότε, έχουμε το χρόνο για να βελτιώσουμε την κατάσταση, να αξιοποιήσουμε τις ιδέες μας, να δουλέψουμε τα σχέδιά μας και να εμβαθύνουμε σε όσα θα θέλαμε να κάνουμε και σε όσα μας κινητοποιούν.

5. Αρνείσαι να  τολμήσεις οτιδήποτε
Η ζωή δεν διδάσκεται. Η ζωή μαθαίνεται καθώς τη ζεις. Η ζωή είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Κάθε απόφαση, κάθε επιλογή, κάθε βήμα, κάθε δράση και αλληλεπίδραση, από τη στιγμή που σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι σου, είναι ένα μικρό ή μεγαλύτερο ρίσκο. Αν θέλεις να ζήσεις πραγματικά, σήκω και ζήσε αυτό τον κίνδυνο, εμπιστεύσου τον εαυτό σου και προχώρησε. Αν επιζητάς μόνο την ασφάλεια, καλύτερα μείνε ακίνητος στο κρεβάτι σου, μείνε με την ψευδαίσθηση της ζωής και πέθανε σιγά-σιγά, χωρίς ποτέ να έχεις ζήσει αληθινά. Σκέψου το για μια στιγμή. Αν αγνοήσεις το ένστικτό σου και μείνεις κολλημένος σε επιφανειακά αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθεις τίποτε και αυτό θα είναι χειρότερο από το να κάνεις κάτι, ακόμη και αν είναι λάθος. Επειδή, κάνοντας ένα λάθος, θα έχεις τη δυνατότητα να το διορθώσεις και να συνεχίσεις χωρίς να κρατάς μέσα σου απορίες, όπως “τι θα είχε γίνει αν…”.

Αν αναγνωρίζεις ένα από όλα αυτά τα εμπόδια, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου. Πολλοί από εμάς, εκεί έξω, είτε μας ξέρεις είτε όχι, εργαζόμαστε καθημερινά για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, να αποκτήσουμε πιο καθαρή σκέψη, να βρούμε πιο λειτουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να πάμε τη ζωή μας μπροστά, να εξελιχθούμε και να γίνουμε οι άνθρωποι που θέλουμε.

Βλέπεις κι εσύ εμπόδια κάθε φορά που θέλεις να προχωρήσεις στη ζωή;
Ζήτα τη βοήθεια του coach!

 

Copyright 2017, Eleni Christodoulou / Live Your Words | Life Coaching