Το 2016 μετράει μόνο λίγες μέρες και εμείς, ήδη αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσουμε αυτή τη χρονιά να τα καταφέρουμε καλύτερα, αν θα αλλάξουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς να αλλάξουμε, αν θα αφήσουμε πίσω φόβους, συνήθειες και πεποιθήσεις που, τελικά, καταλάβαμε ότι δεν μας βοήθησαν. Ό,τι τύπος ανθρώπου και να είσαι, είτε αυτός που τηρεί τις υποσχέσεις του, είτε αυτός που γυρίζει στα ίδια, αυτό που ισχύει στη ζωή είναι ότι πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να εξελίξουμε τον εαυτό μας, για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, πιο εύκολη και πιο χαρούμενη.

Μοιράζομαι σήμερα μαζί σου 10 πράγματα που εγώ θεωρώ τα πιο θετικά “ΔΕΝ” που μπορείς να πεις στον εαυτό σου, για να ζήσεις καλύτερα αυτή τη χρονιά:

1. Δεν αποφεύγω τα προβλήματά μου
Δεν μπορείς για πάντα να τρέχεις μακριά από τα προβλήματά σου. Όσο πιο μακριά τρέχεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τα επιλύσεις. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες στη ζωή, εμφανίζονται για κάποιο λόγο, για να μάθουμε, για να αλλάξουμε, για να μας δώσουν την ευκαιρία να γίνουμε πιο δυνατοί, για να ξεπεράσουμε μια παλιά εκδοχή του εαυτού μας. Εξάλλου, υπάρχει πιο απελευθερωτική αίσθηση από αυτήν, ότι τελικά κατάφερες να λύσεις κάτι που ανέβαλες διαρκώς ή φοβόσουν για τόσο καιρό;
2. Δεν λέω ψέματα στον εαυτό μου και στους άλλους
Τα ψέματα είναι ένας φαύλος κύκλος. Συνήθως ξεκινάμε με ένα μικρό (αθώο!) ψέμα για να μην πληγώσουμε κάποιον και πολύ σύντομα καταλήγουμε να χτίζουμε μία πραγματικότητα από ψέματα, ένα χώρο όπου δεν μπορούμε να μοιραστούμε καμία αλήθεια. Αν ακολουθείς αυτήν την πρακτική για τους άλλους, το πιθανότερο είναι να λειτουργείς έτσι και για σένα τον ίδιο. Για να μην πληγώσεις το εύθραυστο εγώ σου – ή αν θέλεις για να το προστατεύσεις, – λες ψέματα στον εαυτό σου ή δεν παραδέχεσαι την αλήθεια. Μπορεί να συμβαίνει και αυτή τη στιγμή, που διαβάζεις αυτά τα 10 “δεν”, λέγοντας στον εαυτό σου ότι εσύ δεν πέφτεις σε τέτοιες παγίδες. Θυμήσου: το παρελθόν μπορεί να διαμόρφωσε αυτό που είσαι σήμερα, ωστόσο πάντα, μα πάντα, έχεις την επιλογή να αλλάξεις, να παραδεχθείς, να ακούσεις και να πεις την αλήθεια.
3. Δεν αφήνω το φόβο της αποτυχίας να με σταματήσει από ό,τι θέλω να κάνω
Τα λάθη και οι ‘αποτυχίες’ σίγουρα δεν μας γεμίζουν χαρά στη ζωή, ωστόσο δεν είναι λόγος για να μείνουμε πίσω από αυτά που θέλουμε να πετύχουμε ή για να αδρανοποιηθούμε. Ξέρουμε, ότι όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά πολύ περισσότερο μαθαίνουμε όταν συνεχίζουμε τη δράση, όταν βγαίνουμε έξω από το comfort zone μας, από όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει, όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινούριο.
4. Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους
Πολλοί από εμάς έχουμε μια φυσική τάση να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους, είτε πρόκειται για φίλους, είτε για συναδέλφους, είτε για γνωστούς και μη. Σκέψου πόσες φορές έχεις πει, με βαριά ανάσα, “θα πρέπει να ζει πολύ ωραία”, όταν σχολιάζεις τη ζωή ενός άλλου. Έχεις σκεφτεί ότι η πραγματικότητα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπεις; Η στιγμή που σταματάμε να συγκρίνουμε τη ζωή μας με των άλλων και επικεντρωνόμαστε σε αυτό που εμείς ζούμε, στη δική μας πραγματικότητα, είναι η στιγμή που ενδεχομένως μπορούμε να βρούμε την ηρεμία και την εσωτερική γαλήνη, η στιγμή που μπορεί να μας κινητοποιήσει να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν στη δική μας ζωή και να δημιουργήσουμε όσα ικανοποιούν τις δικές μας ανάγκες.
5. Δεν ζω για το αύριο
Είτε πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο, όπως οι διακοπές του καλοκαιριού, είτε για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όπως η ζωή μας όταν πάρουμε σύνταξη, ένα είναι σίγουρο: το να ζούμε διαρκώς για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον μάς κρατά μακριά από το τώρα. Και μάντεψε. Στη ζωή δεν θα ξαναείμαστε όπως είμαστε σήμερα. Δεν υπονοώ να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε, άλλωστε αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη στη ζωή, αλλά να επικεντρωνόμαστε στο τώρα, στο παρόν, στη στιγμή, και να ζήσουμε αυτό που θα έρθει στο μέλλον, την ώρα που θα έρθει.
6. Δεν προσπαθώ να κάνω τους άλλους να με λυπηθούν
Κανείς δεν συμπαθεί κάποιον που είναι διαρκώς αρνητικός ή απαισιόδοξος. Φυσικά, το να αφηγείσαι μόνο δυσάρεστα γεγονότα ή να παραπονιέσαι για τη ζωή σου και τις ‘συμφορές’ που την ‘χτυπάνε’, προκαλεί τη συμπάθεια ή και τον οίκτο, ωστόσο αυτή η αναπαραγωγή δεν φέρνει καμία απολύτως λύση. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι να διογκώνεται ακόμη περισσότερο η δυσφορία και η δυσαρέσκεια. Αποδέξου αυτό που συμβαίνει και επίλεξε να προχωρήσεις μπροστά στην αναζήτηση λύσης, στην αλλαγή της κατάστασης, στο τι μπορείς εσύ να κάνεις για να γίνει η ζωή σου καλύτερη, αντί να παραδίνεσαι άνευ όρων στα αρνητικά συναισθήματα.
7. Δεν ζω στο παρελθόν
Ναι, αυτό που είμαστε σήμερα, σε ένα μεγάλο ποσοστό σχετίζεται με όσα ζήσαμε στο παρελθόν, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το παρελθόν δεν προσδιορίζει την ταυτότητά μας για πάντα. Μάλιστα, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε και να ξεπεράσουμε εμπειρίες που συνειδητοποιήσαμε ότι μας προσέδωσαν χαρακτηριστικά και πεποιθήσεις που δεν εξελίσσουν τη ζωή μας. Αντί, λοιπόν, να γυρίζουμε πίσω σε κάτι που συνέβη παλιά, που έχουμε ζήσει στα περασμένα χρόνια, δεν είναι πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό να εστιάζουμε την ενέργειά μας σε αυτό που ονειρευόμαστε και είναι μπροστά μας;
8. Δεν αναβάλλω ό,τι έχω να κάνω σήμερα, για αύριο…μεθαύριο…ή για κάποτε
Χαλαρότητα; Τεμπελιά; Αναβλητικότητα; Όποια και αν είναι η αιτία, ένα είναι σίγουρο, ότι αυτό μας κρατάει πίσω, μακριά από όλα αυτά που θέλουμε να κατακτήσουμε στη ζωή.  Και αν αυτό συνέβη παλιά, θα αφήσεις να κατευθύνει τη ζωή σου και φέτος; Ποιος καθοδηγεί τις επιλογές σου; Υπάρχει καλύτερη στιγμή για να κάνεις κάτι από το “τώρα”;
9. Δεν κατηγορώ τις ‘καταστάσεις’ για ό,τι μου συμβαίνει
Ακόμη και αν αδιαμφισβήτητα, κάποτε, όλοι υπήρξαμε “θύματα” άλλων ή των καταστάσεων, τις περισσότερες φορές έχουμε την τάση να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού. Στην κατάσταση, στο σύστημα, στο κράτος, στο σύντροφο, στο γείτοντα, στο συνάδελφο…όχι σε εμάς. Πολύ καλή πρακτική για να αποφύγουμε μια εξωτερική δυσκολία…όχι αποτελεσματική πρακτική όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις δικές μας, εσωτερικές, δυσκολίες. Γιατί πάντα γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, πάντα ξέρουμε μέσα μας ποια είναι η αλήθεια. Η διαδρομή αυτή είναι ‘ζόρικη’, αλλά αν θέλεις πραγματικά να αποκτήσεις τον έλεγχο της ζωής σου και του εαυτού σου, αξίζει να δεις, κατάματα, τι σε κρατά πίσω και να αναλάβεις υπεύθυνα δράση.
10. Δεν αφήνω το παρελθόν να καθορίζει το πως σκέφτομαι για τους άλλους
Αυτό που ήταν κάποιος παλιά, μπορεί να μην ισχύει σήμερα. Χρησιμοποίησε το δικό σου ένστικτο και τη δική σου κρίση, κάθε φορά, για να διαπιστώνεις ποιους ανθρώπους θέλεις γύρω σου, δίπλα σου, και μην αφήνεις το παρελθόν να σε καθοδηγεί, με σύμβουλο τη συναισθηματική φόρτιση ή μια περασμένη εμπειρία. Το παρελθόν μπορεί να κουβαλάει στις αποσκευές του σκέψεις και συναισθήματα που να μην έχουν πια καμία σχέση με το σήμερα. Σκέψου μόνο αυτό: πόσο έχεις αλλάξει εσύ; Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους άλλους γύρω σου.

 

#liveyourwords #play

…δοκίμασε αυτή τη μικρή άσκηση!
– Φτιάξε τη δική σου λίστα με τα “δεν” του 2016. Φρόντισε να είναι τουλάχιστον πέντε.
– Δες προσεκτικά τη λίστα σου.
– Κάνε τα “δεν”, θετικές προτάσεις.
– Βάλε δίπλα από τις θετικές προτάσεις το χρονικό όριο που θέλεις να τις έχεις ολοκληρώσει.
– Για κάθε θετική πρόταση, γράψε κάτι που θα κάνεις το επόμενο 24ωρο, κάτι που θα κάνεις τις επόμενες πέντε μέρες, κάτι που θα κάνεις τις επόμενες δεκαπέντε μέρες.

ΜΠΡΑΒΟ! Έχεις μόλις δημιουργήσει πέντε στόχους για το 2016 και τρεις δράσεις για το επόμενο δεκαπενθήμερο!

#έμπνευση

“Περιπέτεια στη ζωή είναι να μαθαίνεις.  Σκοπός της ζωής είναι να εξελίσσεσαι.  Η φύση της ζωής είναι η αλλαγή.  Η πρόκληση της ζωής είναι να ξεπερνάς.  Η ουσία της ζωής είναι να φροντίζεις.  Η ευκαιρία της ζωής είναι να προσφέρεις.  Το μυστικό της ζωής είναι να τολμάς.  Το αλατοπίπερο της ζωής είναι οι φίλοι.  Η ομορφιά της ζωής είναι να δίνεις.” – William Arthur Ward