Μέχρι πριν από λίγο καιρό πίστευα ότι ο σκοπός της ζωής είναι να μαθαίνεις και να ωριμάζεις. Μια μέρα, όμως, μαζεύοντας ό,τι κουράγιο είχα για να πάω στο μάθημα pilates, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες σκέψεις και πολλά μηνύματα πίσω και δίπλα στην απόφασή μου για μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Όταν χαμηλώσεις το ρυθμό σου και ακούσεις αυτές τις περίεργες, αρνητικές φωνές στο κεφάλι σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι πολλά πράγματα μέσα σου έχουν ‘προγραμματιστεί’ από την παιδική σου ηλικία. Και ότι ως ενήλικας, προσπαθώντας να κάνεις το καλύτερό σου, πρέπει να καταλαγιάσεις και να εξουδετερώσεις αυτές τις φωνές για να κάνεις, αυτό που ξέρεις μέσα σου, ότι είναι το σωστό για σένα. Με άλλα λόγια, στη ζωή, όπως είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, είναι εξίσου σημαντικό να «ξε-μάθουμε» αυτά που ‘φυτεύτηκαν’ μέσα μας.Ίσως αυτό που περιγράφω να μην είσαι εσύ. Ίσως εσύ να μεγάλωσες σε μία οικογένεια που σου έλεγαν ότι μπορείς να γίνεις αυτό που θέλεις, ότι δεν πρέπει να φοβάσαι και να ανησυχείς, να σου έδιναν διαρκώς κίνητρα για να εξελιχθείς και να επιλέγεις εσύ πάντα αυτό που θέλεις, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.  Εγώ μεγάλωσα διαφορετικά, όπως και πολλοί από εμάς. Καταλαβαίνω τώρα, ότι οι γονείς μου έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, αλλά συχνά οι συμβουλές τους κουβαλούσαν φόβο, ανασφάλειες και περηφάνεια.

Αν αυτό μοιάζει και με τη δική σου παιδική ηλικία, μη διαστάσεις να δανειστείς τα τέσσερα παραδείγματα πεποιθήσεων που ακολουθούν για το τι πρέπει να «ξε-μάθεις» για να ζήσεις πιο ευτυχισμένος και πιο υγιής.

Μύθος # 1: Το φαγητό σε κάνει ευτυχισμένο.
Ένα κομμάτι κέικ, ένα παγωτό, ένα σακουλάκι γαριδάκια, ήταν συχνά η ανταμοιβή της μέρας, το κόλπο για να ξεπεράσω μια δύσκολη κατάσταση, μια άτυπη θεραπεία κατά της ‘πλήξης’.
Νέα αλήθεια #1: Τα τρόφιμα είναι ένας τρόπος να γευτώ τη ζωή και να αποκτήσω υγεία και δύναμη, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη χαρά, την αγάπη και τον αυτοσεβασμό. Κάθε μέρα, πια, μαθαίνω νέα πράγματα για το πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις στο σώμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να δυναμώσει και να δουλέψει, ότι τρέφοντας το σώμα μου με έναν τρόπο που λειτουργεί για μένα είναι πιο αποτελεσματικό από το να τρώω απλά για να φάω ή επειδή είμαι στενοχωρημένη.

Να τρως όταν το σώμα σού λέει “ναι” και να σταματάς όταν το σώμα σού λέει “όχι”. Σχεδόν επαναστατικό ε;

Μύθος # 2: Η άσκηση είναι αγγαρεία.
Για χρόνια η γυμναστική ήταν ένα βάσανο, μια ταλαιπωρία. Μια ατελείωτη προσπάθεια στα γυμναστήρια, σηκώνοντας βάρη, αγκομαχώντας πάνω σε ένα διάδρομο…με τη φωνή ενός γυμναστή που θεωρούσε ότι μπορούσα να κάνω 10 φορές περισσότερα από αυτά που εγώ ήξερα ότι άντεχα.  Σχεδόν σαδιστικό. Με ένα προπονητή στο σχολείο που, ακόμα ακούω τη φωνή του να λέει, “τρέξτε 10 γύρους”. Η γυμναστική ήταν μια αγγαρεία. Γιατί απαιτεί ‘κόπο’ και ‘ιδρώτα’ για να φτιάξεις ένα καλό σώμα. Και το πιο εύκολο, πάντα, ήταν να τα παρατήσω.
Νέα αλήθεια #2: Λατρεύω τη γυμναστική. Πέρσι, αποφάσισα ότι ο διάδρομος δεν μου κάνει πια. Το να πηγαίνω στο γυμναστήριο στις 9 το βράδυ, μετά τη δουλειά, με άλλα 50-60 άτομα, σε ομαδικά μαθήματα αεροβικής δεν με κινητοποιεί. Τώρα το πάθος μου είναι το pilates. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αισθάνομαι καταπληκτικά, ακόμη και τις φορές που δεν έχω το κουράγιο να πάω – όμως πάω, γιατί στο τέλος νιώθω ότι βρίσκω εκεί το κίνητρο να συνεχίσω.

Είναι σημαντικό να βρεις αυτό που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, να ακούσεις το σώμα σου και την καρδιά σου.

Μύθος # 3: Η απομόνωση είναι καλό.
Ό,τι κακό συνέβαινε, στο σχολείο ή στην οικογένεια, έπρεπε να μείνει στο σπίτι…να μην μιλήσουμε γι’ αυτό. Και την επόμενη μέρα, να αποφύγουμε και αυτόν που το προκάλεσε. Έτσι, συχνά, βρήκα τον εαυτό μου μόνο, γιατί θεωρούσα ότι με αυτόν τον τρόπο θα είμαι πιο ασφαλής. Ακόμη και ως ενήλικας, όταν έχω άγχος ή θυμώνω με κάτι ή όταν δεν έχω καλή διάθεση, προτιμώ να απομονώνομαι…να αποτραβιέμαι. Αλλά το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι στο τέλος αισθάνομαι πολύ χειρότερα και πολύ λιγότερο ικανή να διαχειριστώ οποιαδήποτε κατάσταση.
Νέα αλήθεια #3: Αυτό που λειτουργεί για μένα είναι να να μιλήσω γι’ αυτό που συμβαίνει: να αντιμετωπίσω το θέμα άμεσα, να συναντήσω ένα φίλο και να μιλήσουμε γι’ αυτό, να περπατήσω, να βγω έξω στον ήλιο, να “κάνω” κάτι δημιουργικό, να σπρώξω τον εαυτό μου στη ‘δράση’.

Η σκιά και το φως συνυπάρχουν στη ζωή, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση, εγώ επιλέγω να είμαι στο φως.

Μύθος # 4: το να ζητάς βοήθεια είναι ενοχλητικό και δείχνει ότι είσαι ανίκανος.
Θες από υπερηφάνεια, από ανασφάλεια, από φόβο…πολλές φορές τα προβλήματα έμεναν άλυτα, επειδή δεν μπορούσαμε να τα λύσουμε μόνοι και, για άγνωστους λόγους, δεν ζητήσαμε βοήθεια από κανέναν. Έτσι, πολλά θέματα έμειναν σε εκκρεμότητα, ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν και νιώσαμε ότι περπατούσαμε στο άγνωστο.
Νέα αλήθεια #4: Χρειάστηκαν δεκαετίες για να συνειδητοποιήσω το ότι να μοιράζομαι ό,τι μου συνέβαινε, το χρόνο μου, τις εμπειρίες μου και τις σκέψεις μου, με τους άλλους, όχι μόνο δεν τους ενοχλούσε, αλλά το διασκέδαζαν κιόλας. Στην πραγματικότητα αυτό το μοίρασμα άνοιγε την πόρτα σε πολλές λύσεις και βοήθειες, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να έρθουν.

Αν δεν καταλαβαίνω το θέμα μιας συζήτησης, ρωτάω. Είτε με κρίνουν οι άλλοι, είτε όχι, εγώ ζητάω να μάθω. Αν δεν μπορώ να διαχειριστώ μια κατάσταση ή να διορθώσω κάτι, ζητάω βοήθεια, ανοιχτά, από φίλους και γνωστούς…αλλά και αγνώστους. Και δεν αισθάνομαι καθόλου άβολα. Αντιθέτως, χαίρομαι που αυτό το σήμα “SOS” γεννά μια αλληλεπίδραση!

Αλλάζω και ξε-μαθαίνω ό,τι δεν λειτουργεί!Οι γονείς μας, μας έμαθαν θαυμάσια πράγματα. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτά. Κάποια άλλα πράγματα μας τα μαθαίνει η ίδια η ζωή, σαν να έρχονται από μόνα τους, μεγαλώνοντας: να χαμογελάμε, να δημιουργούμε, να παράγουμε, να φτιάχνουμε το δικό μας σπίτι, να επιβιώνουμε.

Συνειδητοποιώ ότι παίρνει πολύ χρόνο για να «μάθουμε». Ωστόσο, αρκετές φορές, το να έχεις μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή σημαίνει ότι πρέπει να ανατρέψεις πολλά από αυτά που έμαθες, πολλές από τις συμβουλές που σου δόθηκαν καλοπροαίρετα, για να σε προφυλάξουν, να σε γλιτώσουν, να σε προστατέψουν.

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις εσύ τι λειτουργεί για σένα και τη ζωή σου. Να κάνεις μια ειλικρινή προσπάθεια να απαλλαγείς από πολλά που κληρονόμησες και που βαραίνουν την καθημερινότητα, που δυσκολεύουν τη διαδρομή σου. Και να «ξε-μάθεις» αυτά που δεν λειτουργούν πια και που χωρίς αυτά, η ζωή σου θα είναι σίγουρα καλύτερη.

Ποια πεποίθηση αποφασίζεις να ανατρέψεις σήμερα;