Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν από μας αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι και τους επόμενους μήνες. Κάθε μέρα είναι μια απρόβλεπτη πρόκληση. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο απλά και μόνο να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί. Για να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα και να προχωρήσετε. Η ζωή δεν είναι «ευκολάκι». Όλοι μας δοκιμαζόμαστε και ποτέ δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει και με ποιο τρόπο ο καθένας δίνει τη δική του μάχη, είτε τον βλέπουμε, είτε όχι. Όλοι δίνουμε το δικό μας μοναδικό αγώνα αυτή τη στιγμή. Αλλά αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα, μαζί.

Αυτό που έμαθα είναι ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε πραγματικά απίστευτοι. Αυτό με κάνει να χαμογελάω πιο συχνά. Να το κάνετε κι εσείς. Έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε, ο κυριότερος είναι ο εαυτός μας.

Αυτό που ξέρω τώρα είναι ότι το κουράγιο, το θάρρος και η δύναμη, δεν κάνουν πάντα θόρυβο. Είναι μια ήσυχη φωνή στο τέλος της ημέρας που ψιθυρίζει «θα προσπαθήσω ξανά αύριο». Αυτή η φωνή με κρατάει ακόμη δυνατή. Η ζωή γίνεται καλύτερη όταν ο άνθρωπος κάνει το καλύτερο.

Τους μήνες που ακολουθούν όλοι θα χρειαστεί να φροντίσουμε περισσότερο τη ζωή μας. Και να διαλέγουμε σε ποια μεριά της θα σταθούμε: της αδράνειας ή της δράσης, της ατολμίας ή της γενναιότητας. Είναι απολύτως θέμα προσωπικής επιλογής.

Σήμερα, μοιράζομαι κάποιες σκέψεις και ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να σταθούμε στη μεριά της δράσης και της γενναιότητας.

 1. Ροή και δράση μέσα στις μεγάλες προκλήσεις: – Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, κάνε ό, τι καλύτερο μπορείς και χαμογέλασε. Δεν θα απολαύσεις τη ζωή σου εάν δεν απολαμβάνεις τις δοκιμασίες. Οι μεγάλες προκλήσεις κάνουν τη ζωή ενδιαφέρουσα και η υπέρβασή τους κάνει τη ζωή ουσιαστική.
 2. Η ελευθερία απορρέει από την αποδοχή:– Το μυστικό για την ευτυχία και την ηρεμία είναι να αφήνεις κάθε κατάσταση να είναι όπως είναι, αντί για ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να είναι. Στη συνέχεια να κάνεις το καλύτερο που μπορείς μέσα σε αυτήν.
 3. Ευγνωμοσύνη:– Εκτίμησε τη ζωή ακόμα και όταν δεν είναι ιδανική. Η ευτυχία δεν είναι η εκπλήρωση αυτού που επιθυμούμε, αλλά η εκτίμηση για αυτό που έχουμε. Όταν η ζωή σού δίνει κάθε λόγο να είσαι αρνητικός, εσύ να σκέφτεσαι έναν καλό λόγο για να είσαι θετικός. Πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες.
 4. Όσα έκαναν τη ζωή να αξίζει:– Όταν κοιτάξεις πίσω σε καταστάσεις που σε πόνεσαν, και νιώσεις την ευλογία να τις έχεις πια ξεπεράσει και να έχεις φτάσει σήμερα εδώ με αγάπη, καλοσύνη, υπομονή και κουράγιο, τότε θα εκτιμήσεις πραγματικά την αξία της ευγνωμοσύνης και θα νιώσεις εσωτερικά ελεύθερος.
 5. Περπάτα με τα δικά σου παπούτσια:– Πολλές φορές τα παπούτσια μας φαίνονται περίεργα στους άλλους. Αλλά αυτά τα παπούτσια είναι που μας κάνουν να περπατάμε στη ζωή και γι’ αυτό μας ξεχωρίζουν. Αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς μοιάζει συχνά με βάρος που χρειάζεται να σηκώσουμε στην πλάτη μας, αλλά αυτό μας κάνει και τόσο μοναδικούς.
 6. Η στιγμή που ακούς την εσωτερική σου φωνή:– Μερικές φορές το μυαλό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποδεχτεί αυτό που η καρδιά ήδη γνωρίζει. Εμπιστεύσου το ένστικτο και τη διαίσθησή σου περισσότερο. Άκου αυτό που σου λέει η φωνή μέσα σου.
 7. Ευθυγράμμιση: – Αυτό που κάνω, να συμφωνεί με αυτό που είμαι. Μοιάζει να είναι ο σημαντικότερος κανόνας για να κάνουμε το υπόλοιπο της ζωής μας καλύτερο. Για να δημιουργήσουμε μια ζωή που να είναι καλή και όχι να φαίνεται καλή.
 8. Οι μοναδικές ιδέες, η προοπτική και οι δεξιότητες κάνουν τη διαφορά:– Εάν θέλεις να κάνεις τη διαφορά στον κόσμο, πρέπει να είσαι διαφορετικός από τον κόσμο και πρέπει να είσαι αρκετά τολμηρός για να το δείξεις.
 9. Υπάρχει ένας τρόπος για να σχεδιάσουμε τη ζωή μας. Ο δικός μας τρόπος:– Ανεξάρτητα από το πώς ζεις, κάποιος θα απογοητευτεί. Ζήσε λοιπόν μια ζωή για την οποία είσαι περήφανος. Ζήσε την αλήθεια σου για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα είσαι αυτός που στο τέλος θα απογοητευτείς.
 10. Δούλεψε σκληρά γι’ αυτά που αγαπάς: – Η σκληρή δουλειά γίνεται εύκολη όταν η δουλειά γίνεται μια διαδικασία παιχνιδιού και χαράς. Μην υποτιμάς ποτέ την αξία του να αγαπάς αυτό που κάνεις. Όταν ‘χάνουμε’ τον εαυτό μας μέσα στα πράγματα που αγαπάμε, τότε είναι που βρίσκουμε τον εαυτό μας!
 11. Να δίνεις στα όνειρά σου μια δίκαιη ευκαιρία:– Τις περισσότερες φορές η μόνη διαφορά μεταξύ ενός ονείρου που έγινε πραγματικότητα και ενός που δεν έγινε τίποτε, είναι ο άνθρωπος. Στην πρώτη περίπτωση αυτός που δεν τα παράτησε και στη δεύτερη αυτός που τα παράτησε.
 12. Να είσαι γενναίος:– Όταν φοβάσαι αλλά κάνεις το επόμενο βήμα, αυτό είναι γενναιότητα.
 13. Η χαρά του να νικάς ένα φόβο σου:– Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα, όχι ένα γεγονός. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις δύναμη και αυτοπεποίθηση είναι να κάνεις αυτό που φοβάσαι να κάνεις. Τόλμησε!
 14. Να είσαι αρκετά θαρραλέος για να εξελιχθείς:– Χρειάζεται θάρρος για να μεγαλώσουμε και να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Μην φοβάσαι την αλλαγή. Μπορεί να χάσεις κάτι καλό, αλλά μπορεί να κερδίσεις κάτι καλύτερο.
 15. Αυτό που αισθάνεσαι στο τέλος μιας παραγωγικής μέρας: – Η τεμπελιά και η αναβλητικότητα είναι πολύ δελεαστικές. Αλλά αυτό που φέρνει χαρά και ευτυχία είναι το να είμαστε παραγωγικοί. Είμαστε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που λέμε ότι θα κάνουμε. Τα καλά πράγματα δεν έρχονται σε όσους περιμένουν ή σε όσους αναβάλουν. Έρχονται σε αυτούς που εργάζονται πάνω σε σημαντικούς στόχους.
 16. Η υπομονή αποδίδει:– Η υπομονή δεν είναι η ικανότητα να περιμένεις, αλλά το πώς ενεργείς και πόσο σκληρά είσαι πρόθυμος να εργαστείς, ενώ περιμένεις να αποδώσει η δουλειά σου.
 17. Το αδύνατο γίνεται δυνατό:– Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αδύνατο δεν είναι γεγονός. Είναι μια γνώμη. Σχεδόν όλα είναι δυνατά αν έχεις αρκετό χρόνο και αρκετή επιμονή.
 18. Εντυπωσίασε τον εαυτό σου περισσότερο: – Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για να εντυπωσιάζουμε τους άλλους, παρά εμάς τους ίδιους. Αν η ζωή σού φαίνεται βουνό, ανέβα το βουνό για να δεις τον κόσμο και όχι για να σε δει ο κόσμος.
 19. Ζήσε χωρίς δράμα:– Ασχολήσου πιο πολύ με το να βελτιώνεις τον εαυτό σου και να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη, και απελευθερώσου από την κριτική των άλλων και το δράμα που παράγουν.
 20. Όρθωσε το ανάστημά σου:– Μερικές φορές υποφέρουμε, όχι λόγω της συμπεριφοράς των άλλων, αλλά γιατί εμείς μένουμε σιωπηλοί. Όταν κάποιος προσπαθεί να σε εκφοβίσει, σήκω όρθιος και πες: «Όχι φίλε! Η αυταπάτη της υπεροχής σου είναι δικό σου πρόβλημά, όχι δικό μου.»
 21. Σχέσεις που σε κάνουν καλύτερο:– Είναι λιγότερο σημαντικό να έχεις περισσότερους φίλους και πιο σημαντικό να έχεις πραγματικούς φίλους. Να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που σε κάνουν καλύτερο και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή μαζί τους.
 22. Μέσα σου ξέρεις ότι για κάποιον είσαι πολύ σημαντικός:– Για κάποιους ανθρώπους γινόμαστε μία ανάμνηση κάποια στιγμή. Ας είμαστε μια υπέροχη ανάμνηση. Αυτό ας οδηγεί τη συμπεριφορά μας.
 23. Αληθινή αγάπη:– Η αληθινή αγάπη δεν είναι μία σκέψη. Είναι μία πράξη. Δεν αφορά το χρόνο που είμαστε με κάποιον, αλλά το πόσο πραγματικά και έμπρακτα αγαπάμε κάποιον κάθε μέρα.
 24. Η τέλεια ατέλεια:– Οι ατέλειες συνθέτουν την ομορφιά. Όταν αποδεχόμαστε τις ατέλειές μας, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτές σε μία σχέση, τότε φτιάχνουμε μια ιδανική σχέση.
 25. Συνεπείς στις υποσχέσεις μας: – Αν δεν δεσμευτούμε πραγματικά σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε, τότε τα σχέδια δεν είναι σχέδια, αλλά ευχές και ελπίδες. Δέσμευση σημαίνει πίστη, σημαίνει συνέπεια να τηρούμε τις υποσχέσεις μας ακόμη και όταν ο καιρός έχει περάσει και η διάθεσή μας έχει αλλάξει.
 26. Επιείκεια: – Μην κρίνεις γρήγορα και εύκολα. Δυνατός δεν είναι αυτός που δείχνει τη δύναμή του μπροστά στους άλλους, αλλά κερδίζει τη μάχη ενώ εμείς δεν το ξέρουμε.
 27. Ευγένεια και καλοσύνη:– Πιο πολύ τις χρειάζονται οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Η ευγένεια και η καλοσύνη είναι μια φροντίδα που μπορείς να προσφέρεις πάντα και μια ευκαιρία, ακόμη και προς τους αγενείς.
 28. Κάνοντας το σωστό:– Ακεραιότητα είναι να κάνεις το σωστό, ακόμη κι αν κανείς δεν το ξέρει, ή δεν θα το μάθει ποτέ.
 29. Το χαμόγελο των άλλων:– Λίγα πράγματα δίνουν τόση ικανοποίηση και χαρά, όσο το να κάνουμε τους άλλους να χαμογελούν με αυτά που λέμε και κάνουμε.
 30. Κάνοντας το λάθος:– Μερικές φορές επιλέγουμε να είμαστε «λάθος», όχι επειδή είμαστε πραγματικά λάθος, αλλά επειδή εκτιμούμε κάποιον και τη σχέση μας μαζί του, πιο πολύ από το να είμαστε σωστοί.
 31. Είμαστε παρόντες:– Αν αγωνίζεσαι πάντα για την επόμενη στιγμή, τι θα συμβεί τώρα; Σταμάτα να ανησυχείς. Η ζωή είναι πολύ μικρή, το καταλάβαμε με σκληρό τρόπο αυτές τις μέρες. Η ανησυχία και η αμφιβολία είναι οι χειρότεροι εχθροί. Πάρε μια βαθιά ανάσα…και έλα ξανά στο τώρα.
 32. Η απελευθέρωση από το παρελθόν:– Είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία. Τελείωσε κάθε μέρα πριν ξεκινήσεις την επόμενη. Χτίσε μία σταθερή γέφυρα μεταξύ των δύο ημερών…με μια παύση.
 33. Η αξία της αποτυχίας:– Η αποτυχία δεν σε καθορίζει, η αποφασιστικότητα όμως ναι. Η αποτυχία είναι απλώς η δυνατότητα να ξεκινήσεις ξανά, πιο σοφά από πριν.
 34. Ανάμεσα στα γκρίζα σύννεφα κρύβεται ο ήλιος:– Μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου. Συνέχισε να αγωνίζεσαι. Ναι, μερικές φορές πρέπει να ζήσουμε τα χειρότερα για να φτάσουμε στα καλύτερα.
 35. Πολλές νέες αρχές: – Ναι, είναι αλήθεια ότι κάθε τέλος φέρνει μια αρχή. Κάθε έξοδος είναι παράλληλα μία είσοδος. Για όσο αναπνέουμε. Για κάθε μέρα που ξυπνάμε.
 36. Φέρσου ως «αρχάριος»:– Δώσε στον εαυτό σου την ικανοποίηση να νιώσει αρχάριος. Κανείς δεν ξεκινά με όλη τη γνώση μέσα του. Κάνε το καλύτερο που μπορείς, μέχρι να ξέρεις καλύτερα. Όταν θα ξέρεις καλύτερα, θα γίνεις ακόμη καλύτερος!
 37. Δοκίμασε κάτι καινούριο:– Οι στιγμές που θα θυμάσαι για μια ζωή είναι αυτές που ξεβολεύτηκες. Αυτές οι στιγμές συνδυάζονται με μια νέα εμπειρία.
 38. Γίνε γονιός:– Μπες στο ρόλο του πατέρα και της μητέρας, για τον εαυτό σου αρχικά. Θα ανακαλύψεις δυνατότητες που δεν γνώριζες ότι είχες και θα διαχειριστείς φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.
 39. Η ευτυχία που δημιουργείς για τον εαυτό σου και αυτούς που αγαπάς: – Κάθε μέρα μπορεί να γίνει αξέχαστη αν ξεκινά με κάτι φωτεινό που κάνεις για σένα και τελειώνει με κάτι θετικό πριν κοιμηθείς. Στο ενδιάμεσο φρόντισε να φωτίζεις και τις ζωές των άλλων.
 40. Ζώντας με αγάπη και ανθρωπιά:– Σήμερα είναι μια από τις πολλές μέρες που μπορεί να χάσεις. Κέρδισε τη μέρα, ζώντας με αγάπη και ανθρωπιά, ζώντας με αυτούς που η ζωή τους βρίσκει μακριά από το μίσος και το φόβο.

 

Αν για έναν ή πολλούς λόγους, κάτι από τα παραπάνω, σε αφορά, σε εμπνέει και σε κινητοποιεί, θα χαρώ πολύ να «συναντηθούμε» σε μια κοινή διαδρομή, αλληλοϋποστήριξης που θα κάνει τις ζωές μας καλύτερες, κι εμάς πιο ανθεκτικούς, πιο προσαρμοστικούς, πιο τολμηρούς, πιο συνειδητούς, πιο αγαπητικούς και πιο ελεύθερους.

Επικοινώνησε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες, που αφορούν online συνεδρίες coaching, σε ειδικές τιμές.

E: eleni@liveyourwords.gr | T: 6982 474714