Τα 7 ψέματα που λέμε στον εαυτό μας

Καθημερινά, λέμε διάφορα ψέματα στον εαυτό μας. Είναι ψέματα που έχουν να κάνουν με ελλείψεις που ξέρουμε ότι έχουμε, είναι ψέματα που μας ‘προστατεύουν’ από το να πάρουμε οποιοδήποτε ρίσκο. Τελικά, όμως, αυτά τα ψέματα περιορίζουν τη δυνατότητά μας να απολαύσουμε και να ευχαριστηθούμε τη ζωή. Μας βολεύουν μόνο για λίγο, προσφέροντάς μας ένα προσωρινό λόγο για να νιώσουμε καλά. Μπορεί, να μην αντιλαμβανόμαστε καν ότι λέμε αυτά τα ψέματα στον εαυτό μας.

Άσε τα ψέματα και ξεκίνα να ζεις:

1. “Δεν είχα επιλογή” – όλοι έχουμε αναρίθμητες επιλογές κάθε στιγμή. Μπορεί να μην νιώθεις αρκετά γενναίος ή δυνατός να τις σκεφτείς όλες, αλλά έχεις επιλογές. Εκείνη τη στιγμή, βάλε τον εαυτό σου στη θέση ενός φίλου. Τι θα τον συμβούλευες να κάνει σε μια παρόμοια κατάσταση; Μπορείς να κάνεις το ίδιο;

2. “Αν κάνω το Χ ή πω το Ψ, δεν θα με λάβει κανείς υπόψιν του” – είναι, ίσως, δύσκολο να το πιστεύψεις, αλλά κανένας δεν νοιάζεται τόσο πολύ πραγματικά. Όλοι είναι τόσο απασχολημένοι με τις δικές τους ζωές, ή οτιδήποτε άλλο. Ποιος, πραγματικά, ρωτάει τη δική σου γνώμη για τη ζωή του; Αν πιστεύεις σε σένα δεν κάνεις τέτοιες σκέψεις!

3.“Είναι πια αργά για μένα” –  υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν το πτυχίο τους στα 60. Κάποιος ανέβηκε στο Έβερεστ όταν έκλεισε τα 80. Πιστεύεις ακόμα ότι είναι ‘αργά’ για σένα;

  • Σίγουρα, ορισμένα πράγματα γίνονται λιγότερο εύκολα όσο μεγαλώνουμε. Για παράδειγμα, είναι δύσκολότερο να καθίσεις πάλι στα μαθητικά θρανία όταν εργάζεσαι και έχεις οικογένεια, απ’ όταν είσαι 20. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.

4. “Οτιδήποτε λιγότερο από το τέλειο, είναι αποτυχία” – αλήθεια πως θα καταλάβεις αν είσαι καλός σε κάτι, αν δεν δοκιμάσεις; Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καν την ‘προοπτική’ να είμαστε πολύ καλοί, πόσο μάλλον εξαιρετικοί, σε οτιδήποτε, όμως μπορούμε να είμαστε αρκετά καλοί στα πάντα. Όπως και να’χει, όλα απαιτούν προσπάθεια και χρόνο.

  • Νιώθεις, πραγματικά, την ανάγκη να είσαι καλός; Αυτό, ενδέχεται να είναι μία ακόμη σκέψη που σχετίζεται με το ότι πιστεύεις ότι δεν αξίζεις τόσο πολύ. Απόλαυσε αυτό που είσαι, χωρίς να ανησυχείς για το πόσο καλός είσαι. 

5. “Θα ήμουν πιο ευτυχισμένος και χαρούμενος, αν είχα περισσότερα χρήματα” –  οι έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία και τα χρήματα, συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όταν αφορούν εισοδήματα της τάξης των 70,000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι εκατομμυριούχοι δεν νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από κάποιον που βγάζει 70,000 ευρώ το χρόνο. Αν μπορείς και πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου κάθε μήνα, τα χρήματα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι περιορίζουν την ευτυχία σου

6.Μπορώ να τον/την αλλάξω” –  Σου έχω νέα. Αυτό είναι σχεδόν Α Π Ι Θ Α Ν Ο! Σκέψου, μόνο αυτό. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου, τις συνήθειές σου, τη συμπεριφορά σου; Τώρα, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις κάποιον άλλο. Και φαντάσου, αυτός ο άλλος, να μην θέλει να αλλάξει. Ναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το Α Π Ι Θ Α Ν Ο ήταν η σωστή λέξη.

7.Δεν είμαι πολύ καλός στους στόχους – δεν τα πολυκαταφέρνω” – Λένε ότι το να μάθει ο άνθρωπος να μιλάει και να περπατάει, είναι ό,τι δυσκολότερο μπορεί να μάθει στη ζωή του, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εμπειρία. Τι σκέφτεσαι; Ναι. Αυτό. Οποιοσδήποτε υγιής άνθρωπος μπορεί να μιλήσει και να περπατήσει. Ακριβώς. Είσαι απείρως πιο ικανός απ’ όσο νομίζεις ότι είσαι, ή απ’ όσο χρειάζεται να είσαι.

Είμαστε ‘μάστορες’ στο να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, λέμε 5-6 χαριτωμένα ψέματα και αυτό είναι. Νιώθουμε αμέσως καλύτερα. Αλλά αυτό το «καλύτερα» από ποιο μέλλον μας απομακρύνει; Μήπως από αναρίθμητες ευκαιρίες και προκλήσεις που θα μας κάνουν το πρόσωπο που θέλουμε, στην πραγματικότητα, να βλέπουμε στον καθρέφτη; Ένας τρόπος για να το διαπιστώσεις, είναι να σταματήσεις τώρα να λες τόσο συχνά ψέματα στον εαυτό σου.  Δοκίμασέ το! Ξεκίνησε σήμερα κιόλας! 

Self-coaching
– Αν αναρωτιέσαι για τις επιλογές σου, εμπνεύσου από κάποιον που θαυμάζεις και ρώτησε τον εαυτό σου: “Τι θα έκανε τώρα στη θέση μου;”
– Αν εκτιμάς τον εαυτό σου και πιστεύεις στην αξία σου, το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα αποκτά ολοένα και μικρότερη σημασία. Αν εκτιμάς τον εαυτό σου, είσαι σίγουρος για ό,τι λες και ό,τι κάνεις!
– Κάθε φορά που θέλεις να κάνεις κάτι και λες στον εαυτό σου “είναι αργά για μένα”, ρώτησέ τον: είναι δύσκολο ή είναι αδύνατο;
– Κάθε φορά που λες στον εαυτό σου “δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό”, αναρωτήσου: “ποιον και τι ανταγωνίζομαι;”
– Μάθε να αποδέχεσαι τους άλλους όπως είναι. Αν κάτι σε ενοχλεί, απομακρύνσου!
– Μπορεί να πρέπει να λύσεις διάφορα θέματα με τον εαυτό σου, αλλά η ικανότητά σου να πετυχαίνεις στόχους, δεν είναι ένα από αυτά!