Όταν κάποιος απευθύνεται σε έναν coach, συνήθως έχει διαπιστώσει ότι η ζωή του βρίσκεται σε μία κατεύθυνση που ο ίδιος δεν θέλει ή/και νιώθει ότι “κάτι λείπει”…και αυτό που λείπει είναι, αυτό που θα βοηθήσει τη ζωή του να γίνει καλύτερη.

Η δουλειά μου, ως coach, είναι να υποστηρίξω αυτήν την αναζήτηση, να βρει δηλαδή κάποιος αυτό που θεωρεί ότι λείπει. Οι περισσότεροι coaches, χρησιμοποιούν εργαλεία για να ενθαρρύνουν και να κινητοποιήσουν τον ‘πελάτη’ τους, αλλά και να τον βοηθήσουν να αναγνωρίσει αυτό που θέλει και, γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό να έρθει στη ζωή τους.

Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι…

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ανησυχίες, άγχη και φόβους που δεν θέλουμε να μοιραστούμε με τους γύρω μας. Ή έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες που, επίσης, δεν μοιραζόμαστε γιατί δεν ξέρουμε “τι θα πουν οι άλλοι”. Αν συμβαίνει αυτό και στη δική σου ζωή, τότε σίγουρα θα έχεις αισθανθεί κάτι υπάρχει που μπλοκάρει τους στόχους σου. Ίσως να έχεις σκεφτεί, ότι αυτό που θέλεις, δεν μπορεί να γίνει. Ή, ότι δεν είσαι ικανός να το πετύχεις. Ή, ότι, τώρα πια, δεν έχει σημασία και αξία να βάλεις πρώτο τον εαυτό σου. Σε προκαλώ να σκεφτείς και αυτό: μήπως αφήνοντας πίσω τις επιθυμίες και τα όνειρά σου και προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες και τα όνειρα των άλλων, έχεις αγνοήσει ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής σου, τις δικές σου ανάγκες; Τα δικά σου θέλω;

Ένας τρόπος που χρησιμοποιώ για να ενθαρρύνω τους πελάτες μου να σκεφτούν ΟΛΑ αυτά που θέλουν, είναι να τους ζητάω να φανταστούν τη ζωή τους σε ένα χρόνο από τώρα, έχοντας πετύχει τους στόχους τους. Αυτή η “άσκηση” δεν έχει στόχο να οραματιστούν τον τέλειο εαυτό τους, ή την τέλεια ζωή τους. Αυτή η “άσκηση” δίνει το χρόνο που ένας άνθρωπος χρειάζεται για να διερευνήσει αν αυτό που θέλει είναι εφικτό και αν είναι αυτό που πραγματικά θέλει.

Χρησιμοποίησε την παρακάτω “άσκηση” για να δεις ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου.

Γράψε μία “επιστολή” προς τον εαυτό σου. Είναι ένα γράμμα που θα διαβάσεις μόνο εσύ.
Φαντάσου τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι σε ένα χρόνο από σήμερα. Τι έχεις πετύχει και με ποιο ακριβώς τρόπο το κατάφερες;

Στη συνέχεια, γράψε μια “επιστολή” σαν να είσαι ο μελλοντικός εαυτός σου και να απευθύνεσαι στον σημερινό σου εαυτό.

Αν θέλεις αυτό το γράμμα να φέρει μια αλλαγή στη ζωή σου, χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω βήματα:
1. Γράψε τους στόχους σου και πως είναι η ζωή σου όταν δεν χρειάζεται να “ανέχεσαι” τα πράγματα, αλλά όλα είναι όπως θέλεις εσύ να είναι, τόσο ώστε να είναι απόλυτα ικανοποιημένος και χαρούμενος. Σκέψου όσο δημιουργικά μπορείς και θέλεις, χωρίς περιορισμούς.
2. Όταν θα γράφεις αυτό το γράμμα στον εαυτό σου, επίλεξε ένα περιβάλλον που δεν συγκαταλέγεται στην καθημερινότητά σου σήμερα και που θα σε εμπνεύσει να ονειρευτείς ελεύθερα. Ονειρέψου χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς να λογοκρίνεις τα όνειρά σου. Μην πολυσκέφτεσαι και μην γράφεις και σβήνεις, ούτε να προσπαθείς να βρεις έναν ωραίο τρόπο για να γράψεις. Δεν είσαι σε διαγωνισμό συγγραφής, κανείς δεν θα ελέγξει ούτε το γραφικό σου χαρακτήρα, ούτε την ορθογραφία, ούτε το συντακτικό.
3. Μην κρίνεις αυτά που γράφεις, ως καλά ή κακά, δυνατά ή αδύνατα. Δέξου αυτά που γράφεις όπως είναι, εδώ και τώρα. Εμποδίζοντας την κριτική, ανοίγεις την πόρτα στην προσωπική σου αλήθεια, σε όλα αυτά που θέλεις να πεις στον εαυτό σου, σε όσα θέλεις να συμβούν στη ζωή σου για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Όταν διαβάσεις πάλι την επιστολή αυτή, θέλω να βρεις την έμπευση και να ενεργοποιηθείς από ό,τι έχεις γράψει, θέλω να δεις την ελπίδα και όχι την πίεση.
4. Τώρα που ολοκλήρωσες το γράμμα προς τον εαυτό σου, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ζωντανέψεις αυτά που έγραψες.
Τοποθέτησε την επιστολή αυτή κάπου που να την βλέπεις συχνά. Διάβαζέ την σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όλα αυτά που θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Ξεκίνησε αμέσως να “σπας” το μεγάλο όνειρο σε μικρότερα κομμάτια. Τι μπορείς να πετύχεις σε 6 μήνες; Τι μπορείς να πετύχεις σε 3 μήνες; Τι μπορείς να κάνεις αυτό το μήνα; Αυτήν την εβδομάδα; Μοιράσου αυτό το γράμμα με κάποιον που εμπιστεύεσαι. Βρες ένα σύμμαχο – έναν φίλο ή ένα coach – και ζήτησέ του να σε ρωτάει τακτικά για την πρόοδό σου, για τα βήματα που κάνεις προς το στόχο σου. Δώσε του ένα αντίγραφο της επιστολής και ζήτησέ του να στο ταχυδρομήσει σε ένα χρόνο από την ημερομηνία που την έγραψες.

 

“Το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις αυτά που θέλεις, είναι να βρεις τη δύναμη να ‘ξεφορτωθείς’ αυτά που δεν θέλεις.”