Μεγάλη πρόκληση να σου πετύχει η συνταγή.
Θέλεις να σου βγει νόστιμο το φαγητό, για να το απολαύσεις εσύ και οι άλλοι.
Και δεν έχεις σπουδάσει και σεφ.
Και ο σεφ είναι αυτός που πρώτος δοκιμάζει τη συνταγή.
Τι μου ήρθε και τα λέω όλα αυτά;

Έχει τύχει πολλές φορές, όταν λέω ότι είμαι Life Coach, να μου ζητήσουν τη συνταγή της ευτυχίας.

Και φυσικά απαντάω, βγάλε χαρτί και γράψε:

ΥΛΙΚΑ
– Εξέλιξη
– Καλοσύνη και ενσυναίσθηση
– Συνειδητότητα και παρουσία
– Ενδιαφέρον και νοιάξιμο
– Σκέψη
– Στόχοι
– Διατροφή και άσκηση
– ΜΠΡΑΒΟ!
– Συνήθειες
– Υπευθυνότητα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 // Αφιέρωσε 20-30 λεπτά την ημέρα στην προσωπική σου ανάπτυξη και εξέλιξη. Διάβασε, άκου μία ενδιαφέρουσα ομιλία, πάρε μέρος σε ένα σεμινάριο. Η εξέλιξη είναι το οξυγόνο που σε κρατά στη ζωή. Η εξέλιξή σου ανεβάζει την αξία σου, η γνώση σου δίνει τη δύναμη να κάνεις καλύτερες επιλογές και να λαμβάνεις σοφότερες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιλέγοντας να εξελίσσεσαι, επιλέγεις να ανήκεις στους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά με τον εαυτό τους, αντί να κλαίνε πάνω από τις δυσκολίες ή να λένε “έτσι είμαι”.

2 // Κάνε το καλό! Κάθε μέρα κάνε κάτι για το οποίο θα νιώθεις περήφανος. Χαμογέλασε, νοιάξου για έναν άγνωστο, πες ευχαριστώ, πες παρακαλώ, δώσε τη σειρά σου. Κυρίως βγες έξω από τα στενά όρια των δικών σου ανθρώπων όταν θέλεις να νοιαστείς. Μπες “στα παπούτσια” αυτών που δεν ξέρεις. Μην προσπερνάς βιαστικά τις ζωές των άλλων. Μην κρίνεις χωρίς να γνωρίζεις.

3 // Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον “άλλον” είναι να είσαι παρών όταν είσαι μαζί του. 100% παρών. Όταν συζητάς άφησε για λίγο στην άκρη το κινητό σου, βγάλε τα άπειρα notifications που σε αποσπούν. Τσέκαρε λίγο αργότερα το facebook και στο instagram. Βάλε για λίγο το κινητό σου στο αθόρυβο. Κλείσε την τηλεόραση μία ώρα νωρίτερα και μίλησε με το σύντροφό σου, με τα παιδιά σου.

4 // Δείξε το ενδιαφέρον σου στους ανθρώπους που αγαπάς, κάθε μέρα. Πάρε τηλέφωνο, πες “σε είχα στην έννοια μου, σε σκεφτόμουν και ήθελα να δω τι κάνεις”. Επικοινώνησε ακόμη και με αυτούς που έχεις ‘ξεχάσει’, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μην περιμένεις να σε πάρουν αυτοί. Κάνε εσύ την κίνηση.

5 // Σπεύδε βραδέως! Μέτρα έως το 10 πριν ξεστομίσεις μια κουβέντα. Σκέψου πριν μιλήσεις. Σε κάποιες λέξεις, δεν υπάρχει επιστροφή. Τι θα κερδίσεις αν βιαστείς;

6 // Βγάλε χαρτί! Και γράψε! Γράψε τις θετικές και αρνητικές σου σκέψεις και εμπειρίες. Γράψε τι θέλεις να πετύχεις σε 10 χρόνια, σε 5 χρόνια, σε 3, σε 1…και αύριο. Μην πέφτεις για ύπνο ξένοιαστος. Η μέρα αύριο θα ξημερώσει καλύτερη αν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Έτσι, με την “κάθε μέρα” θα χτίσεις τη ζωή που θέλεις. Έχοντας στόχους βλέπεις πιο καθαρά, έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάσεις το πως θα τους πετύχεις, το γενικά και αόριστα γίνεται ειδικά και συγκεκριμένα. Οι στόχοι σε γεμίζουν δύναμη και ελπίδα!

7 // Περπάτα, γυμνάσου! Επίλεξε τι σου αρέσει να κάνεις και βάλε το σώμα σου στη συνήθεια της κίνησης. Όταν το σώμα κινείται, κινείται και το μυαλό. Κινείται και η διάθεση. Η κίνηση γεννά ορμή, ενέργεια, ευεξία, χαρά και δίνει έμπνευση. Κολύμπα, χόρεψε, περπάτησε ή ό,τι άλλο θέλεις και σου ταιριάζει.
Κοίταξε το σώμα σου και πάρε την απόφαση ότι είναι ένας “χώρος” που εσύ επιλέξεις τι βάζεις μέσα. Είναι ένας σκουπιδοτενεκές και τον γεμίζεις με αποφάγια; Ή είναι ένα πολύτιμο “δοχείο” που αξίζει να το προσέχεις και να το φροντίζεις τοποθετώντας εκεί τα καλύτερα;

8 // Πες ΜΠΡΑΒΟ στον εαυτό σου. Μην περιμένεις να στο πουν οι άλλοι. Μην περιμένεις να κάνεις το μεγάλο θαύμα και να αλλάξεις την ανθρωπότητα για να σου πεις ΜΠΡΑΒΟ. Μην μετράς τα like και τις καρδούλες των followers. Να είσαι ο πρώτος σου θαυμαστής κάθε φορά που πετυχαίνεις αυτό που θέλεις, κάθε φορά που κάνεις ένα μικρό βήμα αλλαγής, κάθε φορά που ζεις μια ωραία στιγμή και είσαι εκεί να την απολαύσεις.

9 // Ο άνθρωπος που θέλεις να γίνεις δεν θα γίνεις απότομα σε μια στιγμή. Θα γίνεις μέσα από τις μικρές καθημερινές σου συνήθειες. Και κυρίως θα γίνεις μέσα από αυτά που επιλέγεις να κάνεις όταν είσαι μόνος σου, χωρίς να σε βλέπει κανείς. Αυτά τα “ασήμαντα” και όμως μεγάλα, αυτά τα “μικρά” τεράστια.

10 // Ανάλαβε την ευθύνη. Πες “δεν φταίει κανείς άλλος”. Σκέψου και κάνε αυτό που μπορείς εσύ να κάνεις. Βάλε το μυαλό σου στο δρόμο της λύσης, αντί να το αφήνεις να σουλατσάρει από εδώ και από εκεί στα προβλήματα, αντί να το αφήνεις να αναβάλει για αύριο, αντί να σου φωνάζει “δε βαριέσαι”, αντί να σου ψιθυρίζει “αλλά”. Ανάλαβε την ευθύνη και δράσε! Πες “σήμερα κάνω αυτά που με κάνουν καλύτερο από χθες!”

Η συνταγή, είναι από τα χέρια του σεφ της ευτυχίας.
Όλα τα υλικά είναι απαραίτητα, δεν υπάρχει ζύγι…δεν μετράμε γραμμάρια. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά.
Η συνταγή είναι “σιγουράκι”.
Δεν θα στη μάθουν σε καμία σχολή.
Αν βλέπεις ότι τις πρώτες φορές δεν πετυχαίνει, μη σταματάς να δοκιμάζεις. Οι μεγαλύτεροι σεφ έφαγαν τα μούτρα τους δοκιμάζοντας.
Κάθε φορά που κοιτάζεις τη συνταγή να θυμάσαι ότι η ευτυχία έχει ασυναγώνιστη γεύση και ότι εσύ κι εγώ και όλοι μας, αξίζει να την απολαύσουμε!
Σήμερα κάνω αυτά που με κάνουν καλύτερο από χθες!

Αν δεν μπορείς να βρεις τον τρόπο μόνος σου, ζήτα τη βοήθεια του coach!
Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα! Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς, κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας ένα πρόγραμμα coaching! Στείλε μου email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.