Το σκέφτηκα πολύ πριν χρησιμοποιήσω στον τίτλο του κειμένου τη λέξη “κανόνες”. Αναρωτήθηκα τι σημαίνει να ζεις με κανόνες και απάντησα ότι σημαίνει “να ζεις κανονικά”. Οι κανόνες που μοιράζομαι εδώ, έχουν ένα κοινό άξονα: την απλότητα. Το να ζεις απλά. Γιατί κανονική ζωή είναι η απλή ζωή.

1. Η αγάπη και η επιτυχία εμπεριέχουν το ρίσκο. Για να αγαπήσεις πρέπει να τολμήσεις να υπερβείς τον εαυτό σου, για να πετύχεις πρέπει να τολμήσεις να περπατήσεις έξω από τη ζώνη της άνεσής σου.

2. Κάθε φορά που “χάνεις”, κερδίζεις ένα “μάθημα”. Κάθε μα κάθε φορά που νομίζεις ότι μία ευκαιρία χάθηκε, κάθε φορά που νιώθεις ότι απέτυχες, η ζωή σου προσφέρει απλόχερα ένα μάθημα. Αυτό το “μάθημα” θα σε κάνει καλύτερο στο αμέσως επόμενο βήμα.

3. Ανάλαβε την ευθύνη των πράξεών σου. Στρέψε το ενδιαφέρον και την προσοχή σου στον εαυτό σου και όχι στους άλλους. Δες τη δική σου συμπεριφορά και όχι των άλλων. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί σε κάθε κατάσταση, δείχνεις σεβασμό στον εαυτό σου και στους άλλους.

4. Όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα σχεδιάζεις, η ζωή σε προστατεύει. Ναι, δεν μπορείς να το αντιληφθείς αμέσως, αλλά εμπιστεύσου τη ζωή. Εμπιστεύσου ότι κάτι που “δεν έγινε” θα σε βοηθήσει να πας σε κάτι καλύτερο, να επανασχεδιάσεις πιο προσεκτικά, να μάθεις να προχωράς πιο δυνατά, να γίνεις πιο ανοιχτός στις ευκαιρίες.

5. Οι αλλαγές που σε βοηθούν είναι αυτές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου. Γράψε τι είναι σημαντικό για σένα. Κάθε φορά που επιδιώκεις μια αλλαγή, σχεδίασε τα βήματά σου σύμφωνα με τις αξίες σου, με όσα έχουν προτεραιότητα για σένα. Αυτές οι αλλαγές θα κάνουν τη ζωή σου πλούσια!

6. Οι καλύτερες σχέσεις βασίζονται στην αγάπη και όχι στην ανάγκη. Αυτοί που είναι δίπλα σου είναι άνθρωποι που αγαπάς και νοιάζεσαι ή άνθρωποι που χρειάζεσαι και έχεις ανάγκη;

7. Όταν κάνεις λάθος ανάλαβε αμέσως δράση και διόρθωσέ το. Λάθος είναι η συμπεριφορά που επαναλαμβάνεις ενώ ξέρεις ότι δεν λειτουργεί. Και μπορεί να συμβεί πολλές φορές στη ζωή, σε διαφορετικές καταστάσεις. Μην τρως την ώρα σου πάνω από το λάθος. Αξιολόγησέ το και φρόντισε αμέσως να δράσεις για να το διορθώσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή συμπεριφοράς, αποδοχή, υπευθυνότητα, συνέπεια, δέσμευση.

8. Όταν διαφωνείς, να διαφωνείς για αυτό που συμβαίνει τώρα…όχι για ό,τι έχει συμβεί κάποτε. Η ζωή μας φέρνει και μπροστά σε συγκρούσεις, με φίλους, αγαπημένους και γνωστούς. Με ανθρώπους που έχουμε κοινά βιώματα. Όταν διαφωνείς εστίασε στο γεγονός της διαφωνίας του σήμερα, όχι σε όσα κουβαλάς από το παρελθόν, σε συμβάντα που σε είχαν στενοχωρήσει κάποτε.

9. Μάθε κάτι καινούριο. Βελτίωσε τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου. Η νέα γνώση θα ακονίσει το μυαλό σου, θα ανοίξει τα όριά σου, θα σου δώσει έμπνευση, θα σε εξελίξει.

10. Αφιέρωσε χρόνο σε σένα. Όταν κάποιος μου λέει ότι δεν έχει χρόνο για τον εαυτό του, απαντάω αμέσως “δικαιολογίες”. Αν δεν έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου σημαίνει ότι δεν ζεις. Σημαίνει ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξεις. Αφιέρωσε χρόνο για να φροντίσεις την ψυχή σου, την καρδιά σου, το σώμα σου, για να αναστοχαστείς, να γράψεις τους στόχους σου, να σχεδιάσεις τον τρόπο που θα σε κάνει να τους επιτύχεις.

11. Δείξε σεβασμό στη γη. Είναι το μεγάλο σπίτι μας, είναι ο χώρος που μοιραζόμαστε όλοι μας. Δείξε σεβασμό για να σου επιστρέψει τα δώρα της.

12. Εργάσου σκληρά και με συνέπεια γι’ αυτά που θέλεις να ζήσεις. Κανένας δεν πέτυχε τους στόχους στου περιμένοντας ακίνητος και αδρανής. Ένα βήμα τη φορά αρκεί για να σχηματίσει μια μακριά και ενδιαφέρουσα διαδρομή που θα σε κάνει αυτόν που θέλεις να είσαι.

13. Κάθε χρόνο ταξίδεψε κάπου που δεν έχεις ξαναπάει. Καινούριος τόπος, καινούριοι άνθρωποι, καινούρια προοπτική. Κι αν δεν μπορείς να ταξιδέψεις μακριά, εφάρμοσε τον κανόνα αυτό κάθε εβδομάδα στην πόλη που ζεις.

14. Ζήσε με τρόπο που όταν μεγαλώσεις και κοιτάζεις πίσω να θέλεις να ξαναζήσεις!Κάνε την άσκηση. Δοκίμασε να σκεφτείς ότι σήμερα είσαι 90 χρόνων, ευτυχισμένος, στο μέρος που θέλεις να ζεις, όπως ακριβώς θέλεις να είσαι. Κοιτάζεις προς τα πίσω, στη ζωή που έχεις ζήσει. Πως ήταν; Τι έκανες για να φτάσεις στα 90 σου ευτυχισμένος; Αυτά που θα σημειώσεις είναι ο τρόπος να φτάσεις εκεί που θέλεις.

15. Μάθε σωστά τους κανόνες…για να βρεις τον τρόπο να τους σπας σωστά! 
Αν δεν μπορείς μόνος, ζήτα τη βοήθεια του coach!

Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα!  Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας το πρόγραμμα THE “NEW” ME! Στείλε μου email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.