Όταν κάποιος ζητά την υποστήριξή μου για να επιτύχει μια αλλαγή, συνήθως μοιράζεται μαζί μου την ανάγκη του να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση, να δυναμώσει και να πατήσει στα πόδια του.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένας μυς που χρειάζεται καθημερινά εκγύμναση για να μας βοηθά να εξελισσόμαστε, να παράγουμε, να δημιουργούμε, να βρίσκουμε το δρόμο μας, να διαχειριζόμαστε τους φόβους και τις ανασφάλειές μας, να πετυχαίνουμε.

Αν υπερβάλλεις με αυτήν, ενδέχεται να περάσεις στη σφαίρα της αλαζονείας. Αν την αμελήσεις, μπορεί να γίνει ένας περιορισμός.

Ναι, γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που εκπέμπουν ολόκληροι αυτοπεποίθηση. Λες και είναι ένα χάρισμα, ένα δώρο με το οποίο γεννήθηκαν. Έλκουν άλλους ανθρώπους και πετυχαίνουν ό,τι επιχειρούν.

Διαβάζοντας πολλά άρθρα και συνεντεύξεις, συγκέντρωσα και μοιράζομαι μαζί σου 10 από τους τρόπους που γυμνάζουν το μυ της αυτοπεποίθησης.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση…

1. μιλούν τη σωστή γλώσσα του σώματος: όλο τους το είναι λέει “είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στιγμές που νιώθουν αδύναμοι και ανασφαλείς. Ξέρουν όμως ποια γλώσσα σώματος να χρησιμοποιήσουν ώστε να δείξουν ότι νιώθουν σιγουριά.

2. είναι ενεργοί ακροατές: ενδιαφέρονται για όσα λένε οι άλλοι και κάνουν ερωτήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η ενεργή ακρόαση κάνει τους άλλους να νιώθουν ασφάλεια και να ανοίγονται με εμπιστοσύνη. Επιπλέον, οι άνθρωποι αγαπάμε να μιλάμε για εμάς, αυτός που δείχνει ενδιαφέρον να μας ακούσει κερδίζει αμέσως τη συμπάθειά μας.

3. είναι περίεργοι: ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή γενικά και για τις ζωές των άλλων. Ρωτούν τους ανθρώπους για την ιστορία τους και τους κάνουν να νιώθουν σημαντικοί.

4. ξεκινούν την ημέρα με θετικότητα: αύριο είναι μία άλλη μέρα, λένε στον εαυτό τους πριν κοιμηθούν και έτσι ξεκινούν την επόμενη μέρα. Ξεκινώντας θετικά ξέρουν ότι η μέρα θα είναι πιο εύκολη και ευχάριστη. Οι συζητήσεις θα γίνουν θετικές και επιδραστικές. Ποιος δεν θέλει δίπλα του ένα θετικό άνθρωπο;

5. δεν τους νοιάζει να έχουν πάντα δίκαιο: το να έχουμε δίκαιο είναι μια λειτουργία που αναπτύσσει ο εγκέφαλός μας, ειδικά στα θέματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση φαίνεται ότι μπορούν να επέμβουν σε αυτή τη λειτουργία και είναι ικανοί να συμμετέχουν ενεργά και παραγωγικά σε συζητήσεις ακόμη και όταν διαφωνούν με τις απόψεις που διατυπώνονται.

6. χαμογελούν…πολύ!: κάποιες φορές αρκεί μόνο ένα ελαφρύ χαμόγελο για να “πέσουν” οι αντιστάσεις και να διαλυθούν οι επιφυλάξεις. Επιπλέον, οι χαμογελαστοί άνθρωποι κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια των άλλων, μερικές φορές και των πιο αρνητικών.

7. μοιράζονται το “φως” τους: οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση ξέρουν ότι μπορούν να βρεθούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος…και μπορούν να το μοιράζονται και με άλλους ανθρώπους. Μάλιστα, επιλέγουν να αποσύρονται και να δίνουν τη θέση τους σε ικανούς ανθρώπους, γιατί γνωρίζουν ότι μπορούν να διοχετεύουν την αξία τους και από τα παρασκήνια.

8. δείχνουν και την ευάλωτη πλευρά τους: ναι, το να είσαι ευάλωτος δεν είναι αδυναμία. Αντιθέτως, κάποιες φορές είναι γοητευτικό και χαριτωμένο. Απαιτεί, δε, και μεγάλη γενναιότητα να παραδέχεσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

9. βρίσκουν την ευτυχία μέσα τους: οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν επιζητούν την επιβεβαίωση και την αποδοχή των άλλων για να προχωρήσουν και να νιώσουν πληρότητα και ευτυχία. Είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι επειδή κάνουν ό,τι τους αρέσει και αυτό τους δίνει ικανοποίηση και χαρά.

10. εμπνέουν με την ιστορία τους: έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστούν με τους άλλους για το πώς έγιναν αυτό που είναι και πως κατάφεραν να βρουν το βηματισμό τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι κανονικοί άνθρωποι όπως όλοι μας. Εργάζονται καθημερινά με όσα χαρακτηριστικά τους δεν λειτουργούν και δημιουργούν ενδυναμωτικές συνήθειες που σταδιακά γίνονται τρόπος σκέψης και συμπεριφορά.

Έτσι αλλάζουν τη δική τους ζωή και τις ζωές των άλλων!

Σήμερα κάνε αυτά που σε κάνουν καλύτερο από χθες!
Αν δεν μπορείς να βρεις τον τρόπο μόνος σου, ζήτα τη βοήθεια του coach!
Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα! Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς, κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας ένα πρόγραμμα coaching. 
Στείλε email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.