Τι είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις; Το σώμα σου; Το επίπεδο της μόρφωσής σου; Θέλεις η σχέση σου να πάει σε ένα άλλο επίπεδο; Θέλεις να εξελίξεις την καριέρα σου; Τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις; Ποια είναι η ζωή που θέλεις να ζήσεις;

Όταν θέλεις να πετύχεις κάτι, έρχεται η ώρα να θέσεις τους στόχους σου. Ο στόχος είναι το θεμελιώδες συστατικό μιας αλλαγής. Είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα στο μέλλον που θέλεις και να δημιουργήσεις ένα πλάνο ζωής.

Τώρα μπορεί να σκεφτείς ότι το να θέτεις στόχους δεν είναι μια πρωτοποριακή ιδέα. Ναι, δεν είναι. Ως coach όμως, μπορώ να σου πω ότι ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην πραγματοποίηση μιας αλλαγής είναι ότι δεν έχουμε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους. Και ναι, δεν αρκεί να είμαστε θετικοί και να έχουμε όραμα.

Γιατί χρειαζόμαστε τους στόχους;
Το 1953, οι ερευνητές του Yale πραγματοποίησαν μία έρευνα ρωτώντας τους απόφοιτους, λίγο πριν αφήσουν τη σχολή τους, αν είχαν ένα συγκεκριμένο πλάνο για όσα θα επιτύχουν μετά την αποφοίτησή τους. Λιγότερο από το 3% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1973, οι ερευνητές επέστρεψαν στην έρευνά τους ρωτώντας τους αποφοίτους του 1953, για την πορεία της ζωής τους και όσα είχαν καταφέρει έως τότε.

Παρατήρησαν ότι εκείνο το 3% που είχε ένα πλάνο για τη ζωή του, τα είχε πάει καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό το 3% ήταν πιο ευχαριστημένο από την πορεία του. Η ευτυχία, βέβαια, είναι υποκειμενικό ζήτημα. Η έρευνα κατέδειξε ότι η οικονομική κατάσταση αυτού του 3% ήταν επίσης καλύτερη.

Αυτή είναι η δύναμη των στόχων. Οι στόχοι μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τη μελλοντική μας ζωή. Μας δίνουν την ευκαιρία να οραματιστούμε το μέλλον και να δώσουμε σχήμα στη ζωή μας. Μας δίνουν κατεύθυνση και ελπίδα.

Γιατί χρειαζόμαστε σημαντικούς στόχους;
Όλοι μπορεί να έχουμε κάποιο στόχο – είτε το να είναι η μέρα μας υπέροχη, είτε το να γίνουμε αστροναύτες. Το πρόβλημα με αρκετούς στόχους είναι ότι δεν μας εμπνέουν, δεν μας κινητοποιούν, δεν μας κάνουν να σηκωνόμαστε με ενθουσιασμό από το κρεβάτι μας το πρωί.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε σημαντικούς στόχους. Στόχους που να μας κάνουν να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι. Οι σημαντικοί στόχοι μάς δίνουν ενέργεια, πάθος, ενθουσιασμό.

Αν θέλεις σημαντικούς στόχους, χρειάζεται να τους δημιουργήσεις και να τους μεταμορφώσεις σε πηγές κινητοποίησης.

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;

1. Γράψε τους στόχους σου
Γράψε τους στόχους σου. Γράψε τους στόχους σου!
Επιμένω όταν προτείνω αυτή τη δράση να γίνεται με χαρτί και στυλό, όχι σε έναν υπολογιστή. Συμβαίνει κάτι θαυμαστό όταν γράφεις τους στόχους σου σε ένα χαρτί. Γίνεσαι ο δημιουργός τους.  Τόσο το συνειδητό όσο και το υποσυνείδητό σου αναγνωρίζουν ότι το σημείο που βρίσκεσαι σήμερα δεν είναι αυτό που θέλεις να βρίσκεσαι. Αυτό φέρνει απογοήτευση.

Ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα για να ενεργοποιηθείς είναι η έλλειψη ικανοποίησης. Όταν είσαι χαλαρός, άνετος και πλήρης δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσεις σε δράση. Η έλλειψη ικανοποίησης είναι η ώθηση που χρειάζεσαι. Η πίεση και η ένταση είναι οι δυνάμεις που μπορούν να σε κινητοποιήσουν να προχωρήσεις σε όσες δράσεις χρειάζεσαι για να πάς εκεί που θέλεις.

2. Γίνε ξεκάθαρος όταν απαντάς “γιατί”.
Τώρα γίνε σαφής και ξεκάθαρος. Γράψε στο χαρτί σου όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα πετύχεις το στόχο σου. Τι ακριβώς θα κάνεις; Με ποιο τρόπο συγκεκριμένα θα αλλάξεις τη ζωή σου;

Όταν γίνεσαι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος στο πώς θα επιτύχεις το στόχο σου, τότε θα ανακαλύψεις το σκοπό σου. Και ο σκοπός είναι πάντα πιο δυνατός από το αποτέλεσμα. Ο σκοπός δεν αφορά στο τι θα αποκτήσεις όταν θα πετύχεις το στόχο σου, αλλά στο ποιος θα έχεις γίνει όταν θα έχεις επιτύχεις το στόχο σου.

Γνωρίζοντας ποιος είναι ο σκοπός σου θα μπορείς να ανταποκρίνεσαι στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν στο δρόμο σου. Αν δημιουργήσεις ένα πολύ δυνατό “ΓΙΑΤΙ”, τότε θα μπορείς να ανταπεξέλθεις σε οποιοδήποτε εμπόδιο.

Ο άνθρωπος που θα γίνεις είναι αυτός που θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος που θέλεις να πετύχεις στο στόχο σου; Πως πετυχαίνοντας το στόχο σου θα γίνει η ζωή σου καλύτερη; Τι υπάρχει πίσω από αυτό το στόχο;

3. Πίστεψε ότι θα τα καταφέρεις!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην έχεις ιδέα πώς θα πετύχεις το στόχο σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέτεις στόχους που είναι πάνω από τις δυνατότητές σου. Το σημαντικό είναι ό,τι κάνεις να το κάνεις με απόλυτη πίστη.

Δημιούργησε το στόχο σου πιστεύοντας ότι θα βρεις οπωσδήποτε και ό,τι και να γίνει, έναν τρόπο για να τον πραγματοποιήσεις. Ακόμη κι αν τώρα σου φαίνεται αδύνατο κάτι τέτοιο, ξέρεις μέσα σου ότι μπορείς να επιμείνεις.

Αν καλλιεργήσεις αυτήν την πίστη, τότε θα πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον έξω κόσμο και ό,τι συμβαίνει γύρω σου, όμως μπορείς να επιμείνεις σε αυτό που θέλεις εσύ και να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο.

Αρκετοί άνθρωποι εστιάζουν μόνο στο αποτέλεσμα και τα παρατούν στις πρώτες δυσκολίες. Λένε στον εαυτό τους: «δεν ξέρω πώς να πετύχω αυτό που θέλω», ή «δεν θα καταφέρω ποτέ αυτό που θέλω».

Πώς θα ήταν αν έλεγες «ό,τι και να γίνει θα βρω ένα τρόπο να τα καταφέρω»; Πώς θα άλλαζε τα πράγματα αυτή η βεβαιότητα; Κλείσε τα μάτια και φαντάσου πώς αυτό θα άλλαζε την ιστορία και τη ζωή σου.

4. Εξάσκηση και επανάληψη.
Δεν μπορείς να κάνεις μόνο ένα πράγμα και να πετύχεις το στόχο σου αμέσως και το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια. Μπορεί θέτοντας το στόχο σου να δίνεις μια κατεύθυνση στον εγκέφαλό σου, ωστόσο η καθημερινή πρακτική είναι αυτή που θα σε φέρει κοντά σε αυτό που θέλεις.

Συχνά ακούω από τους coachees μου να θέλουν να πετύχουν κάτι άμεσα και αναζητούν tips και τεχνικές για να καταφέρουν όσα θέλουν γρήγορα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να προσφέρω μία τέτοια υπηρεσία.

Η πραγματοποίηση ενός στόχου επιτυγχάνεται μόνο με αφοσίωση και επανάληψη των όσων έχω αποφασίσει να κάνω. Ξανά και ξανά. Αν θέλεις να αποκτήσεις μία καινούρια δεξιότητα, εξασκήσου καθημερινά πάνω σε αυτή. Αν θέλεις να επιτύχεις περισσότερα στη δουλειά σου, τότε σχεδίασε τις απαραίτητες διαδικασίες και εφάρμοσέ τις σε καθημερινή βάση. Αν θέλεις να περισσότερο πάθος στη σχέση σου, προκάλεσέ το πιο συχνά στην καθημερινότητα.

Όταν θέλεις να πετύχεις κάτι, κάνε το μέρος του συστήματός σου. Δημιούργησε δράσεις και συνήθειες που θα εστιάζουν σε αυτό. Εφάρμοσέ τις στην καθημερινότητά σου, με επιμονή και πίστη.

Η αφοσίωση και εξάσκηση είναι τα κλειδιά της επιτυχίας, αυτές που θα φέρουν το αποτέλεσμα που επιδιώκεις και θα κάνουν αυτό το αποτέλεσμα να διαρκέσει.

Σήμερα κάνε αυτά που σε κάνουν
καλύτερο από χθες!
Αν δεν μπορείς να βρεις τον τρόπο μόνος σου,ζήτα τη βοήθεια του coach!
Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα! Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς, κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας ένα πρόγραμμα coaching! Στείλε μου email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.