Είμαστε μόνο δύο εβδομάδες πριν μπει το 2016 και πολλοί από εμάς, σκεφτόμαστε πως θέλουμε να είμαστε τη νέα χρονιά, τι θα αφήσουμε, τελικά, πίσω, τι καινούριο θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας. Είτε εγκαταλείψουμε μια κακή συνήθεια, είτε υιοθετήσουμε μια νέα, πιο θετική, υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να είμαστε. Δυστυχώς, όποτε σκοντάφτουμε σε ένα εμπόδιο, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι αποτύχαμε, ότι δεν είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί.

Θέλεις να αλλάξεις αυτή τη διαδικασία; Υπάρχει τρόπος να πετύχεις αυτά που θέλεις; Μπορείς να βρεις το κίνητρο κάθε μέρα και να μείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου και στο όνειρό σου;
 Ναι. Μπορείς. Μοιράζομαι μαζί σου 10 τρόπους:
 
1. Μάθε να λες όχι!
Το “ΟΧΙ” είναι μια πολύ δυνατή λέξη, από μόνη της. Συνηθίζουμε να λέμε σε όλα “ΝΑΙ”, κάτι που συχνά μας στερεί πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Λέγοντας “ναι” σε ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πούμε “όχι” σε κάτι άλλο, πιο σημαντικό, και, τελικά, να απομακρυνθούμε από το στόχο μας.
2. Μην υπερβάλεις!
Σταμάτα να έχεις τόσο υψηλές προσδοκίες και να υπερβάλεις σε όσα θέλεις. Λέγοντας στον εαυτό σου ότι αυτή τη χρονιά θα πηγαίνεις κάθε μέρα γυμναστήριο, μπορεί να ακούγεται πολύ θετικό, αλλά συχνά είναι μια υπερβολική φιλοδοξία. Ενδεχομένως, να ήταν πιο αποτελεσματικό, να ξεκινήσεις με τρεις φορές την εβδομάδα και σταδιακά να αυξάνεις τη συχνότητα, κάτι που θα σου δώσει και την αίσθηση της ΄νίκης’. Οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται μέσα σε μία νύχτα, αλλά σταδιακά, σταθερά και μεθοδικά. Κοίταξε πρώτα το πρόγραμμά σου και κάνε μια καλή καταγραφή των όσων κάνεις. Είναι εφικτός ο στόχος σου; Μπορείς να αφήσεις κάτι και να κάνεις χώρο για το γυμναστήριο;
3. Φύλαξε λίγη ενέργεια!
Οι περισσότεροι από εμάς, όταν αποφασίζουμε μια αλλαγή τη θέλουμε εδώ και τώρα και ξοδεύουμε όλα τα αποθέματά μας από την αρχή. Αν θέλεις να κάνεις μια πραγματική αλλαγή, θα χρειαστείς ενέργεια για αρκετό καιρό. Κάνε μικρά βήματα και κράτα δυνάμεις και για αύριο!
4. Μη σκέφτεσαι μόνο, κάνε!
Η υπερανάλυση και ο διαρκής σχεδιασμός δεν σε οδηγούν στο στόχο. Είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Σταμάτα να μιλάς γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις και κάν’το! Μην αφήνεις τους άλλους να σε αποτρέπουν, όσο το συζητάς, αλλά ενέπνευσέ τους να ξεκινήσουν κι αυτοί, όταν σε δουν να κάνεις εσύ πρώτος την αρχή.
5. Εσύ ελέγχεις το χρόνο σου!
Δες το πρόγραμμά σου. Πόσα από αυτά που κάνεις κάθε μέρα αφορούν τους άλλους και πόσα εσένα; Αυτό που θέλεις να πετύχεις χωράει στο πρόγραμμά σου; Μήπως πρέπει να δημιουργήσεις το χρόνο; Έλεγξε το χρόνο σου, αν θέλεις μια καλύτερη ζωή.
6. Τα ραντεβού με τον εαυτό σου είναι τα πιο σημαντικά!
Μπορείς να είσαι συνεπής σε αυτά που έχεις πει να κάνεις ή σου φεύγει ο χρόνος; Ο χρόνος για σένα, είναι πολύτιμος. Διαχειρίσου τον ως περιουσιακό στοιχείο και επένδυσέ τον σε όσα θέλεις να πετύχεις. Κράτησε αυτό το χρόνο για σένα ως μια “καλή συνήθεια”, σε καθημερινή βάση και αφιερωσέ τον στις δράσεις που έχεις επιλέξει και αποφασίσει να κάνεις για να φτάσεις κοντά στο όνειρό σου.
7. Μην σταματάς!
Ναι, στην πορεία σου προς το όνειρό σου, θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις που θα σε πάνε από τη δράση στην αδράνεια. Θα τεμπελιάσεις, θα κουραστείς, θα νιώσεις ότι δεν έχεις άλλη ενέργεια. Σήκω! Κάνε κάτι! Μην αφήνεις τον εαυτό σου να βουλιάξει στον καναπέ. Ενίσχυσε τη σωματική σου ενέργεια και κράτα το μυαλό σου σε εγρήγορση.
8. Δώσε έναν ‘όρκο σιωπής’
Ναι, ξέρω, ακούγεται κάπως απίθανο, υπερβολικά φιλόδοξο. Δοκίμασε όμως, μία μέρα την εβδομάδα να μην μιλάς, ή να περιορίσεις την ομιλία στο 20% της ημέρας. Θα διαπιστώσεις αμέσως πόση ενέργεια ξοδεύεις μιλώντας, πόση κούραση δέχεται το μυαλό και το σώμα. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να μείνεις σιωπηλός, αλλά αν το δοκιμάσεις θα με θυμηθείς!
 Οι σκέψεις μας από τη στιγμή που γίνονται λέξεις, παραδίδονται στο χάος και στο θόρυβο του έξω κόσμου, χάνονται ανάμεσα σε άλλες λέξεις. Προσπάθησε, στην αρχή, να κάνεις αυτή την άσκηση σιωπής μία φορά το μήνα. Μόλις επιστρέψεις στην καθημερινότητα της ομιλίας, θα διαπιστώσεις ότι το μυαλό έχει ξεκουραστεί, ότι είσαι πιο “ευθυγραμμισμένος” με όλες τις πραγματικές σου επιθυμίες.
9. Φτιάξε έναν “κήπο της ζωής”
Αν μπορούσες να φτιάξεις πέντε μικρά παρτέρια στον κήπο σου, ποια θα ήταν αυτά; Τι λουλούδια θα φύτευες; Πόσο νερό θα χρειάζονταν για να μεγαλώσουν; Πότε θα ήθελες να τα βλέπεις να ανθίσουν; Έτσι είναι και τα όνειρά σου. Σκέψου, λοιπόν, ποια όνειρα είναι σημαντικά για σένα; Ποια ενέργεια απαιτείται για να γίνουν πραγματικότητα; Πότε θέλεις να τα δεις να γίνονται πραγματικότητα; Ποια βήματα πρέπει να κάνεις για να τα πραγματοποιήσεις; Με αυτόν τον ‘παραστατικό’ τρόπο, φτιάξε το δικό σου κήπο ζωής. Όταν εμφανιστεί αυτό που θα ανακόψει την πορεία σου, θα το αναγνωρίσεις σαν ζιζάνιο που ‘ενοχλεί’ τον κήπο σου να μεγαλώσει και να ανθίσει – και τότε θα το κόψεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
10. Θυμήσου: η αλλαγή έρχεται με καθημερινή πρακτική!
Τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν κάνοντας μικρά βήματα. Τι μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για να πας κοντά στο όνειρό σου; Ξεκίνησε με κάτι μικρό. Μόλις το ολοκληρώσεις, πήγαινε στο επόμενο βήμα. Βάλε τον εαυτό σου σε μία “άσκηση” 30 ημερών: κάνε κάτι κάθε μέρα, για 30 ημέρες. Σημείωνέ το και μείνε συνεπής σε αυτήν την “καθημερινή πρακτική” των μικρών βημάτων. Μετά αύξησε το επίπεδο της πρόκλησης και σχεδίασε ένα πλάνο 50 ημερών και μετά, 100 ημερών. Στο τέλος της χρονιάς, μέτρα τα βήματά σου; Που σε έφεραν; Πόσο κοντά είσαι στο όνειρό σου;
 
Εσύ, μόνο, κρατάς το κλειδί για την επιτυχία. Και ξέρεις ποιο είναι αυτό; Η συνειδητοποίηση, ότι προκειμένου να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, απαιτείται να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου και στις δράσεις για να τον πετύχεις. Η αλλαγή είναι ένας τρόπος ζωής. Και συμβαίνει κάθε μέρα!
 
Θέλεις να μάθεις πως μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα; Δήλωσε συμμετοχή στο life coaching workshop  “Make it happen! Καν’το να συμβεί!”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 6-8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο “Κουκούτσι”.
Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ

Γιατί να δηλώσεις συμμετοχή στο life coaching workshop;

“το 2016 μπορώ να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα!”
– βάζω στόχο
– σχεδιάζω τα βήματά μου
– πραγματοποιώ το στόχο μου

Γιατί μόνο εγώ μπορώ να το κάνω να συμβεί!

Γιατί μέσα σε αυτό το δημιουργικό και γεμάτο ενέργεια δύωρο:
– θα μάθουμε ποιο είναι το πιο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ μοντέλο για να ορίσουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας
– θα θέσουμε τους στόχους του 2016
– θα σχεδιάσουμε τα βήματα και τις δράσεις  που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία – για τους 3 επόμενους μήνες, για τις 3 επόμενες εβδομάδες
– θα ορίσουμε το χρόνο που θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τους στόχους μας
– θα απαντήσουμε στο “γιατί αυτοί οι στόχοι είναι τόσο σημαντικοί για εμάς;”
– θα οραματιστούμε τη ζωή μας,έχοντας πετύχει τους στόχους μας
– θα παίξουμε ένα παιχνίδι που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι πήγε καλά την προηγούμενη χρονιά, τι δεν δούλεψε, τι θέλουμε περισσότερο για το 2016!