Αν ρωτήσεις τους περισσότερους επιχειρηματίες, θα σου πουν ότι το πιο εύκολο είναι να έχεις ιδέες. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους επιτυχημένους επιχειρηματίες, θα σου πουν ότι δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία. Είναι ο τρόπος που πλαισιώνεις μια ιδέα που κάνει τη διαφορά, και όσα κάνεις για να την εφαρμόσεις. Και αυτή η διαδικασία είναι κάτι που μαθαίνεται. Η καθημερινή δράση και η ικανότητα να ελέγχεις τον εαυτό σου, είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες.

Τι θα έκανες αν ήξερες ότι η αποτυχία δεν μπορεί να συμβεί;

Ακολούθησε τα παρακάτω 9 βήματα και κάνε το δικό σου όνειρο, πραγματικότητα:

1. Να είσαι σαφής και ξεκάθαρος με το στόχο σου.Είσαι σίγουρος-η ότι αυτό θέλεις; Η επιτυχία είναι πολύ πιο πιθανή, αν ο στόχος είναι σαφής και ακριβής. Εάν είσαι πάρα πολύ ασαφής, οι μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων του εγκεφάλου σου θα μπερδευτούν και εσύ δεν θα μπορείς να λειτουργήσεις με αποτελεσματικό τρόπο.

2. Κάνε μια λίστα των πόρων σου. Ποια είναι τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου; Όσα πρέπει να δουλέψεις είναι περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι. Σκέψου όλους τους ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Κάνε μια λίστα με όλους τους πόρους που σχετίζονται με το στόχο σου. Μέσα σε αυτή τη λίστα, μπορεί να είναι οι φίλοι σου, το σπίτι σου, το αυτοκίνητό σου, ο υπολογιστής, η τοπική βιβλιοθήκη και ότι άλλο μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία του στόχου σου.

3. Τσέκαρε τι θα απαιτηθεί για το στόχο σου. Κάνε μια λίστα με ό, τι νομίζεις ότι θα χρειαστείς και συγκρινέ την με την προηγούμενη λίστα πόρων που ήδη έχεις. Τι χρειάζεσαι επιπλέον;

  • Βεβαιώσου ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις. Μην αναβάλεις τη δράση για αύριο. Ξεκίνησε τώρα. Αν υπάρχει κάτι που μπορείς να το έχεις σε 6 μήνες, μην τα παρατάς, επειδή δεν το έχεις τώρα. Προσάρμοσε το πλάνο δράσης σου.

4. Έχε διαρκώς επίγνωση του στόχου σου. Κράτησε το στόχο σου στο μπροστινό μέρος του μυαλού σου. Ο ευκολότερος τρόπος για να πετύχεις, είναι να σκέφτεσαι το στόχο σου κάθε μέρα. Οραματίσου δύο φορές την ημέρα πως θα είναι η ζωή σου έχοντας πετύχει το στόχο σου. Υπενθύμιζε καθημερινά στον εαυτό σου ότι έχεις ένα όνειρο που θέλεις να κάνεις πραγματικότητα.

5. Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος. Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πεποίθηση ότι η επιτυχία έρχεται μόνο από την τέλεια δράση. Αυτή η πεποίθηση είναι αρκετή για να παραλύσει οποιαδήποτε προσπάθεια. Η συνεχής, συνεπής και σταθερή δράση είναι αυτή που θα φέρει το αποτέλεσμα.

6. Σχεδίασε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης. Ξεκίνα τη μέρα σου με συγκεκριμένο πλάνο. Που θα πας, τι θα κάνεις για το στόχο σου, πόσο χρόνο θα διαθέσεις σε αυτόν, ποιες κινήσεις μέσα στη μέρα σχετίζονται με την πραγματοποίησή του; Ένα απλό “to do list” αρκεί τις περισσότερες φορές.

7. Εφάρμοσε το πλάνο δράσης σου. Το να σχεδιάσεις ένα πλάνο δράσης είναι το 50% του παζλ. Το υπόλοιπο 50% είναι η εφαρμογή του πλάνου. Είναι σημαντικό να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου και να εστιάσεις σε αυτό που θέλεις να πετύχεις. Όλοι μας ξέρουμε πώς μπορούμε να χάσουμε βάρος, αλλά γιατί υπάρχουν υπέρβαροι άνθρωποι στον πλανήτη; Εστίασε στις απλές, αποτελεσματικές δράσεις μέρα με τη μέρα. Το Grand Canyon δημιουργήθηκε από ένα ποτάμι. Τι λες για το στόχο σου;

8. Μέτρα την πρόοδό σου. Κάνε συχνά αξιολόγηση. Αποφάσισε και καθόρισε μια μέθοδο μέτρησης της προόδου σου και κάνε τακτικές μετρήσεις. Είσαι στο σωστό δρόμο; Χρειάζεται να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις το αποτέλεσμα; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσεις το πλάνο δράσης σου; Μήπως θα ήθελες να δοκιμάσεις έναν νέο τρόπο;

9. Συνέχισε. Αν συνεχίσεις να δουλεύεις και να μετράς την εξέλιξή σου, έχεις επιλέξει μια αποτελεσματική στρατηγική για την πραγματοποίηση του στόχου σου. Πως είναι δυνατόν να αποτύχεις; Ο μόνος που μπορεί να αποτύχει είναι αυτός που θα τα παρατήσει. Απόλαυσε τη διαδρομή και νιώσε υπερήφανος για την προσπάθεια και την πρόοδό σου. Η πίστη στην ιδέα, σε συνδυασμό με την προσπάθεια δεν μπορούν παρά να σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

Τίποτα πιο συναρπαστικό στη ζωή από το να κάνεις όσα σκέφτεσαι πραγματικότητα. Εσύ, ποια ζωή θέλεις να ζήσεις;

#liveyourwords tip: αντί να λες “μου έτυχε αυτή η αναποδιά”, πες “έχω μια ενδιαφέρουσα πρόκληση μπροστά μου”