“Δεν πιστεύω ότι το έκανες αυτό, θα σου στοιχήσει αργότερα”. Αυτές οι λέξεις καταρράκωσαν, σχεδόν, ένα πελάτη μου, κυρίως επειδή προέρχονταν από ένα άτομο που εκτιμούσε ιδιαίτερα. Λίγους μήνες πριν, είχε παραιτηθεί από τη δουλειά του για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση με μόνο κίνητρο, να ζήσει τη ζωή που πραγματικά ήθελε. Ξαφνικά, αυτή η φράση, τον γέμισε με αμφιβολίες. Αν οι άλλοι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε αυτό που κάνεις, εσύ, που κάνεις το βήμα και πιστεύεις στον εαυτό σου, είσαι τρελός;

Κάθε φορά που κυνηγάς ένα όνειρό σου, είτε πρόκειται για τη δημιουργία της δικής σου δουλειάς, είτε για μια σχέση, είτε για να γίνεις απλά χορτοφάγος, οι άλλοι είναι εκεί για να σχολιάσουν. Και ακόμη και αν τα θετικά σχόλια υπερτερούν, εσύ θα κολλήσεις σε ένα αρνητικό. Αρκεί, μία αρνητική ατάκα, για να συντρίψει τον ενθουσιασμό σου και να κομματιάσει το όραμά σου.

Αν αυτό το περιστατικό σου θυμίζει κάτι, αν κι εσύ έχεις “κολλήσει” σε κάποια αρνητικά σχόλια και αυτά ήταν αρκετά για να σε κάνουν να νιώσεις “λίγος”, χρησιμοποίησε την παρακάτω μέθοδο των 3 βημάτων για να μεταμορφώσεις την αρνητικότητα σε έμπνευση.

Βήμα 1: Αναγνώρισε την πραγματικότητα και αποδέξου την
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γίνουν απορρηπτικοί ακούγοντας τα σχέδιά σου. Μπορεί να αραδιάσουν μπροστά σου τα χειρότερα σενάρια, να υπογραμμίσουν τους κινδύνους και τις πιθανότητες της αποτυχίας και φυσικά, να σου πουν χιλιάδες λόγους για να μην κάνεις καμία αλλαγή. Είναι αλήθεια, ότι ο καθένας μας έχει διαφορετική προοπτική και ότι, άλλοι θα διαφωνήσουν και άλλοι θα συμφωνήσουν με αυτό που θέλεις να κάνεις. Αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό.

Η δική σου απάντηση ποια είναι; Συχνά, έχουμε την τάση, για να προστατευτούμε από τα σχόλια των άλλων, να απαντάμε με επίθεση. Έχεις σκεφτεί ότι αυτό μπορεί να σε πληγώσει περισσότερο; Όταν βιώνουμε έναν πόνο, η φυσική μας τάση είναι να απομονωνόμαστε, αλλά όσο εμείς αντιστεκόμαστε, η πραγματικότητα επιμένει.

Έτσι, αντί να αντικρούεις τα σχόλια, υποστηρίζοντας τις ιδέες σου και τα σχέδιά σου, μάθε ότι τα σχόλια θα είναι εκεί και την επόμενη φορά που κάποιος θα σου δώσει μία ανεπιθύμητη συμβουλή ή θα σχολιάσει αρνητικά, πες, μέσα σου, “ναι”. Είναι μια τεχνική για να μην αντισταθείς συναισθηματικά. Η αποδοχή δεν σημαίνει συμφωνία. Σημαίνει ότι αποδέχεσαι την πραγματικότητα όπως είναι και προχωράς όπως εσύ έχεις επιλέξει.

Βήμα 2: Συνειδητοποίησε ότι το “αρνητικό σχόλιο” δεν αφορά εσένα
Όταν ο πελάτης μου παραιτήθηκε από την εταιρεία που εργαζόταν για πολλά χρόνια, μία συνάδελφός του του είπε ότι τώρα που ξεκινάει τη δική του δουλειά, θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά και ότι, αν ήθελε να πετύχει, τους επόμενους μήνες δεν θα είχε ούτε ένα λεπτό ελεύθερου χρόνου. Ακούστηκε ως προειδοποίηση. Ο πελάτης μου πανικοβλήθηκε και άρχισε να αμφιβάλει για την απόφασή του. Μιλώντας μαζί για το περιστατικό, συνειδητοποίησε ότι το σχόλιο της συναδέλφου του δεν είχε να κάνει τόσο με τον ίδιο, αλλά αποκλειστικά με αυτήν. Ήταν η πεποίθησή της για την έναρξη μιας επιχείρησης, όχι όμως η δική του. Τα λόγια αυτά ήταν ένας καθρέφτης των φόβων της.

Όταν συναντάς την αρνητικότητα, αναρωτήσου: “αυτό το πρόσωπο, είναι αυτό που θέλω εγώ να είμαι στη ζωή μου;”. Αν η απάντηση είναι “όχι”, κάνε άλλη μία ερώτηση στον εαυτό σου: “γιατί θα πρέπει να λάβω συμβουλές από αυτό το πρόσωπο;”. Σκέψου και αυτό: αν ήθελες να μάθεις ορειβασία, θα ζητούσες τη συμβουλή ενός προπονητή κολύμβησης; Αντ ‘αυτού, ζήτησε συμβουλές από αυτούς που ήδη είναι επιτυχημένοι σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Αυτές οι συμβουλές έχουν αξία.

Βήμα 3: Απόδειξέ τους ότι κάνουν λάθος
Όχι με την κακή έννοια…όχι με οργή και θυμό. Αυτό που εννοώ είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αρνητικότητα ως κίνητρο για την επιτυχία. Το να πετύχεις αυτό που θέλεις, το να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα είναι ο τρόπος για να παρακινήσεις και άλλους να κυνηγήσουν τα δικά τους και να πετύχουν τους στόχους τους..

Η επιμονή σου και το “πείσμα” μπορεί να κινητοποιήσει ακόμη και όσους είδαν με αρνητική ματιά αυτό που ήθελες και να τους πείσει ότι έκαναν λάθος. Μπορείς να τους δείξεις ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και κάθε φορά που ένα εμπόδιο θα εμφανίζεται στη διαδρομή σου, θυμίσου όλα αυτά τα σχόλια και πάρε δύναμη να συνεχίσεις. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και πίστεψε ότι η δική σου επιτυχία θα επηρεάσει και τόσους άλλους.

 

Σκέψου διαφορετικά…
Δεν είναι εύκολο να ακούς λόγια που “γκρεμίζουν” τα θέλω σου, έστω και προσωρινά. Όμως αυτή είναι μια ευκαιρία να μεγαλώσεις τη δύναμή σου και να κάνεις πιο στέρεο το όνειρό σου.
Μπορείς να αφήσεις την αρνητικότητα να σε καταβάλλει, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως κίνητρο για να ακολουθήσεις το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στη ζωή που θέλεις να ζήσεις.
Η μεγαλύτερη δύναμη που έχεις είναι ότι μόνο εσύ επιλέγεις.