Θα έχεις σίγουρα διαβάσει πώς κάποια “τελετουργικά” που μπορούμε να κάνουμε το πρωί αυξάνουν την παραγωγικότητά σου μέσα στη μέρα. Ναι, το λέει και η επιστήμη ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Η παραγωγικότητα, όπως υποστηρίζουν πολλές έρευνες, συνδέεται με το πόσο “καλά” είμαστε. Ένας χαρούμενος και ευχαριστημένος άνθρωπος είναι πιο δραστήριος και πιο παραγωγικός.

Έχω βρεθεί συχνά σε παρέες που συζητάμε για τα “morning rituals”, αυτές τις καθημερινές πρωϊνές ιεροτελεστίες και το πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στη ροή της ημέρας. Αρκετοί σχολιάζουν χαμογελώντας. Τους αφήνω να χαμογελούν…

Σήμερα, μοιράζομαι μαζί σου μερικές τέτοιες συνήθειες που θα σε κάνουν και πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό. Και “καλή μέρα να φτιάξεις”…όπως συνηθίζει να εύχεται ένας φίλος μου.

1) Τι θα φέρεις στο αύριο;
Πρώτο βήμα. Το καλό πρωί, δεν ξεκινά ποτέ το πρωί.
Ναι, η καλή μέρα ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Πριν τελειώσει η μέρα, επίλεξε κάτι το οποίο θα ανυπομονείς να κάνεις και να ζήσεις αύριο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η προσμονή είναι από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο. Άρα δύο στην τιμή του ενός. Και θα ζήσεις κάτι που θέλεις και θα είσαι χαρούμενος προσμένοντας από το πρωί να το ζήσεις.

Τι μπορεί να είναι αυτό; Μία συνάντηση με ένα φίλο για καφέ ή μια βόλτα σε ένα μέρος που σου προσφέρει ηρεμία. Κάντε μαζί κάτι που θα σας διασκεδάσει.

2) Φτιάξε τη διάθεσή σου!
Η διάθεση που έχεις το πρωί θα επηρεάσει όλη τη μέρα.
Τι σε κάνει χαρούμενο το πρωί; Κάνε αυτό.

Νιώθεις άγχος; Αναρωτήσου: “τι με κάνει να νιώθω ότι έχω τον έλεγχο;” Οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις ότι αποκτάς τον έλεγο μιας κατάστασης – ακόμη και αν στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει – μπορεί να μειώσει δραστικά τα επίπεδα του άγχους σου.

Μην ελέγχεις τα email σου το πρωί. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους λόγους του πρωινού στρες είναι το τσεκάρισμα των email μόλις ξυπνήσουμε. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι ειδήσεις.

3) Φάε πρωινό!
Μήπως δεν τρως ποτέ πρωινό και ξεκινάς τη μέρα σου μόνο με ένα σκέτο καφέ; Σου προτείνω να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια. Το πρωινό γεύμα θα σου δώσει ενέργεια και θα φτιάξει τη διάθεσή σου.

Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό τους έχει παρατηρηθεί ότι έχουν κακή διάθεση και συμπεριφέρονται πιο επιθετικά, από αυτά που τρώνε το πρωινό του.

Και όταν αναφερόμαστε σε πρωινό γεύμα, δεν μιλάμε για κάτι πρόχειρο που τρως στο πόδι. Επίλεξε κάτι υγειινό.
Απόλαυσε το πρωινό σου! Είναι ο χρόνος που φροντίζεις τον εαυτό σου στο ξεκίνημα της μέρας. Απόλαυσε το πρωινό σου χωρίς να κάνεις κάτι παράλληλα. Να είσαι, δηλαδή, παρών την ώρα του γεύματός σου!

4) Κάνε κάτι που φοβάσαι!
Ναι…αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι δεν είναι μόνο όσα γίνονται εύκολα. Τι είναι αυτό που αποφεύγεις να κάνεις; Για ποιο πράγμα στο τέλος της ημέρας νιώθεις “ενοχές” που δεν το έκανες; Μήπως γιατί πάλι δεν πήγες στο γυμναστήριο;

Το πρωί έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αποφεύγουμε να κάνουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Το πρωί έχουμε μεγαλύτερη θέληση και δυναμική. Χρησιμοποίησε αυτήν την ευκαιρία για να κάνεις κάτι που αργότερα μπορεί να μετανιώσεις επειδή δεν το έκανες. Στο τέλος της ημέρας θα νιώσεις καλά για σένα και η αυτοπεποίθησή σου θα έχει ενισχυθεί.

5) Πες “ευχαριστώ”!
Κάθε πρωί στείλε ένα email ή ένα μήνυμα…ή πες ευχαριστώ σε κάποιον φίλο, συνεργάτη ή στην κοπέλα που θα σου φτιάξει τον καφέ σου στο δρόμο για τη δουλειά.

Εκατοντάδες έρευνες, εκατοντάδες όμως, δείχνουν ότι αυτό το “ευχαριστώ” μπορεί να σου φτιάξει όλη τη μέρα. Bonus: θα φτιάξει και τη μέρα κάποιου άλλου!

6) Αποφάσισε πώς θα διαχειριστείς τις προκλήσεις της ημέρας!
Μια καλή ερώτηση που κάνω και στους coachees μου είναι «ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;». Βάλε αυτήν την ερώτηση στην πρωινή σου ατζέντα! Ποιο είναι το χειρότερο ή το δυσκολότερο που μπορεί να σου συμβεί μέσα στην ημέρα; Σου ακούγεται κάπως καταστροφολογικό; Κι όμως, δεν είναι. Πιο χαρούμενος είναι αυτός που έχει προετοιμαστεί!

Πολλές από τις “κακοτοπιές” της ημέρας θα είχαν αποφευχθεί, αν αντί να μένουμε στη μελέτη των καταστροφικών σεναρίων που ο καθένας μας φτιάχνει στο μυαλό του, χρησιμοποιούσαμε αυτή τη σκέψη για να σχεδιάσουμε τον τρόπο που εμείς θα ανταποκριθούμε στις ‘αναποδιές’ και στα ‘εμπόδια’.

Αυτός άλλωστε είναι και ο τρόπος που πολλές εταιρείες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε κρίσιμες περιόδους, αυτός είναι ο τρόπος που κάποιες χώρες ανταπεξέρχονται σε απρόβλεπτες συνθήκες, αυτός είναι ο τρόπος που κάποιες απαιτητικές αποστολές στέφονται με επιτυχία, έχοντας προβλέψει τα πιθανά λάθη, τις πιθανές αστοχίες, τα ανατρεπτικά ενδεχόμενα. Η προετοιμασία!

7) Δώσε ένα φιλί σε αυτόν που αγαπάς!
Ένα φιλί πάντα είναι μια επιτυχημένη τεχνική! Οι άντρες που φιλούν τη γυναίκα τους πριν φύγουν για το γραφείο, ζουν πέντε χρόνια περισσότερο, βγάζουν 20-30% περισσότερα χρήματα και έχουν πολύ μειωμένες πιθανότητες να προκαλέσουν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Δεν είναι το φιλί που κάνει τη διαφορά. Είναι η επιλογή της θετικής στάσης!

Δεν έχεις σύντροφο; Αγκάλιασε έναν φίλο, μία φίλη, το παιδί σου, τη μαμά σου! Οι μελέτες δείχνουν τον αριθμό “5” ως τον αριθμό των αγκαλιών που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο!

Η λίστα της πρωινής σου ευτυχίας!

  • Τι θα φέρεις εσύ στο αύριο: σχεδίασε από την προηγούμενη ημέρα αυτό που αύριο θα σε κάνει χαρούμενο.
  • Φρόντισε τη διάθεσή σου: μην τσεκάρεις το πρωί τα email σου. Κάνε αυτό που θα σου δώσει χαρά!
  • Φάε το πρωινό σου: γέμισε με ενέργεια και υγεία τη μέρα!
  • Κάνε κάτι που φοβάσαι: το πρωί έχεις μεγαλύτερη δύναμη, αξιοποίησέ την για να κάνεις αυτό που θα σου δώσει  χαρά και ικανοποίηση!
  • Πες “ευχαριστώ”: μία λέξη. Τόσο απλά.
  • Αποφάσισε πώς θα διαχειριστείς τις δυσκολίες: σκέψου το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και σχεδίασε το πως εσύ θα ανταποκριθείς στα πιθανά εμπόδια!
  • Φίλησε κάποιον που αγαπάς (ή αγκάλιασέ τον!): θα μοιράσεις συναισθήματα, θα δείξεις γενναιοδωρία, θα γεμίσεις χαρά!

Μην αναβάλλεις.
Μην λες θα το ξεκινήσω από αύριο…από Δευτέρα…κάποια μέρα. Ναι, ωραία είναι, θα τα κάνω.
Απλά κάν’το!

Τώρα, σχεδίασε κάτι για αύριο που θα σε κάνει να νιώθεις χαρά μόνο προσμένοντας να γίνει. Ή στείλε ένα “ευχαριστώ” σε έναν συνεργάτη που σε βοήθησε, σε έναν φίλο που ήταν εκεί για να συζητήσει άλλη μια φορά όλα αυτά που σε απασχολούν. Ή αγκάλιασε κάποιον που αγαπάς.

Η καλή μέρα είναι μια επιλογή.
Καλή μέρα δεν είναι η εύκολη μέρα…καλή μέρα είναι η μέρα που εσύ θα είσαι χαρούμενος με όσα επέλεξες, με όσα είπες και με όσα έκανες.
Μπορείς να φτιάξεις μια καλή μέρα;
Αν δεν μπορείς μόνος, ζήτα τη βοήθεια του coach!

Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα!  Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας το πρόγραμμα THE “NEW” ME! Στείλε μου email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.