Η μαμά μας, μας συμβούλευε να λέμε πάντα την αλήθεια. Αν και η ειλικρίνεια είναι, συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να μιλάς και να ζεις, μερικές φορές, ένα μικρό ψέμα, είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα θέλαμε να μιλάμε μόνο όταν τα λόγια μας είναι 100% αληθινά, ευγενικά και χρήσιμα. Δυστυχώς, πολλές φορές η αλήθεια δεν είναι ευγενική. Θέλεις πραγματικά, να πεις στο σύντροφό σου πως αυτό που φοράει τον παχαίνει; Θα είχε νόημα να πούμε σε κάποιον ότι, ακούγοντας τα σχέδιά του, δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει το στόχο του;

Τι συμβαίνει όταν η αλήθεια είναι οδυνηρή, πληγώνει, αλλά είναι χρήσιμη; Δεν ισχύει πάντα ότι το να είσαι ειλικρινής είναι η καλύτερη πρακτική.

Πριν μιλήσεις, δες τις επιλογές σου:

1. Ρώτησε τον εαυτό σου, πώς θα νιώθεις μετά. Θα αισθάνεσαι καλύτερα ή χειρότερα; Κοίτα πρώτα μπροστά και μετά αποφάσισε αν θα μετανιώσεις για τη στάση που επιλέγεις να κρατήσεις. Όλοι έχουμε πει λόγια, χωρίς να σκεφτούμε αν θα τα μετανιώσουμε αργότερα. Σκέψου το μετά!

2. Σκέψου πώς θα αισθανθεί ο άλλος. Όταν πεις αυτό που θέλεις, ο άλλος θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πριν; Τι είναι πιθανότερο να συμβεί; Μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλά το να ξεφορτωθείς μια μικρή αλήθεια σε κάποιον, αλλά, τελικά, κάποιο τίμημα υπάρχει, όπως το να κάνεις, ίσως, κάποιον δυστυχισμένο.

3. Αν όσα επιλέξεις να πεις είναι χρήσιμα, τότε όλα καλά. Ο γνωστός Ολυμπιονίκης Τζέσε Όουενς, είπε ψέματα σε μια πολλά υποσχόμενη νεαρή αθλήτρια, σχετικά με τις επιτυχίες της στο άλμα. Η επιλογή του, ωστόσο, ενέπνευσε τη μικρή μαθήτρια να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για το στόχο της.

4. Εξέτασε τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί αν επιλέξεις να μην πεις την αλήθεια. Ποιο είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα, αν επιλέξεις να αποκρύψεις την αλήθεια; Μπορείς να το χειριστείς; Το πρόβλημα με τα ψέματα είναι ότι γεννούν περισσότερα ψέματα. Η αλήθεια, μοιάζει με τον αέρα που προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα μπαλόνι. Στο τέλος, βρίσκει το δρόμο της προς τον έξω κόσμο!

5. Το να είσαι κάπως αφελής, είναι συχνά μια δικαιολογία για να είσαι ειλικρινής και κάπως αγενής. Αποκρύπτοντας όσα θέλεις να πεις μπορεί να εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά άβολη κατάσταση για σένα. Μπορεί να αισθάνεσαι την ανάγκη να μοιραστείς ό, τι γνωρίζεις ή ό, τι νομίζεις. Βεβαιώσου ότι δεν θα πεις κάτι ανάρμοστο μόνο για να σου φύγει το άγχος.

6. Αποφάσισε τη στάση σου, με κριτήρια την ευγένεια και το ήθος. Υπάρχουν φορές που η ειλικρίνεια μεταφράζεται σε ευγένεια και ήθος. Υπάρχουν, άλλες φορές που η η ανειλικρίνεια σημαίνει, επίσης, ευγένεια και ήθος. Και οι δύο επιλογές μπορούν επίσης να σημαίνουν αγένεια και έλλειψη ήθους. Αναζήτησε ένα σημείο ισορροπίας που να έχει κάποιο νόημα και σκοπό.

Το πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια και η εντιμότητα, είναι θέμα συζήτησης χιλιάδες χρόνια τώρα. Είναι ένα σοβαρό θέμα, με πολλές διαστάσεις και διαφορετικές απόψεις.

Η απόλυτη ειλικρίνεια, μπορεί να αποβεί μοιραία για τους άλλους και για τις σχέσεις μας μαζί τους. Αυτό που λέμε “μικρό αθώο ψέμα” μπορεί να σώσει πολλές φορές την ημέρα από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή. Αυτό που είναι σημαντικό να συμβαίνει, κάθε φορά, είναι να μετράμε την επιρροή που έχουν οι λέξεις μας.

 

Self Coaching tips

Όλοι, ανεξαιρέτως, λέμε ψέματα. Πανεπιστημιακές μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος λέει 2-3 ψέματα στη διάρκεια μιας 10λεπτης συνομιλίας. Υπολόγισε την αναλογία, με βάση το συνολικό χρόνο που μιλάς καθημερινά!

Παρατήρησε τον εαυτό σου να συνομιλεί με τους άλλους μέσα στην εβδομάδα, και εντόπισε πόσες φορές λες ψέματα (ή μικρές ανειλικρίνειες) και τι είδους ψέματα λες. Παρατήρησε, ακόμη, για ποιό λόγο επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις ένα ψέμα και αναρωτήσου τι θα συνέβαινε αν είχες πει αλήθεια.

Προτιμάς να έχεις ως κριτήριο την κατανόηση και την ευγένεια ή την απόλυτη ειλικρίνεια; Συχνά αυτή η επιλογή είναι μια εσωτερική μάχη. Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται και σε μία πρόκληση, για να κάνουμε την καλύτερη επιλογή, σε μια συγκεκριμένη στιγμή και έχοντας κατά νου τον άνθρωπο στον οποίο απευθυνόμαστε.

*OK. Μπορεί να μην θέλεις να λες ψέματα για να αναπτερώνεις διαρκώς το ηθικό των άλλων, ωστόσο και το να λες ΠΑΝΤΑ την αλήθεια, μπορεί να αποδειχθεί, επίσης, μια κακή επιλογή.