1. Κάνε παρέα με τους σωστούς ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι λίγοι και εμφανίζονται σπάνια στις ζωές μας, αλλά όταν έρχονται, μένουν για πάντα. Είναι αυτοί που απολαμβάνεις να βλέπεις, που σε αγαπούν και σε καταλαβαίνουν. Είναι αυτοί που σε κάνουν να νιώθεις ‘ζωντανός’ και αγαπούν όχι μόνο αυτό που είσαι τώρα, αλλά και αυτό που θέλεις να γίνεις.
2. Αντιμετώπισε κατά πρόσωπο τα προβλήματα. Το πιο σημαντικό, που έχω μάθει στη ζωή (μάλλον από τον παππού μου) είναι ότι η ουσία δεν βρίσκεται στα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά στον τρόπο που αντιδράς.  Ομολογώ ότι τα προβλήματα δεν είναι η αγαπημένη μου ασχολία, μάλλον είμαι από αυτούς που τα απέφευγαν, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν είναι τόσο σημαντικά, έως ότου κατάλαβα ότι ο μόνος τρόπος να τα απομακρύνεις είναι να τα λύσεις.
3. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου – για όλα. Να είσαι ειλικρινής για όλα όσα είναι σωστά, αλλά και για όσα πρέπει να αλλάξουν. Να είσαι ειλικρινής για όλα όσα θέλεις να πετύχεις και γι’ αυτό που θα ήθελες να είσαι.

4. Κάνε την προσωπική σου ευτυχία, προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους – ακόμα και τον εαυτό σου. Θυμήσου ότι, μπορείς να φροντίζεις τον εαυτό σου, ενώ παράλληλα φροντίζεις και τους άλλους. Όταν οι δικές σου ανάγκες και επιθυμίες ικανοποιούνται, σίγουρα θα μπορείς να βοηθήσεις και να φροντίσεις και τους άλλους καλύτερα.

5. Να είσαι ο εαυτός σου – αυθεντικός και περήφανος. Μας παίρνει μία ολόκληρη ζωή για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε. Ξεκίνα αυτό το ταξίδι τώρα! Προσπαθώντας να είσαι κάποιος άλλος, απλά ‘ακυρώνεις’ τον αληθινό σου εαυτό. Πες ναι σε αυτό που είσαι, στις ιδέες σου, στις δυνάμεις σου, στα χαρίσματά σου και στην ομορφιά σου.

6. Ζήσε στο τώρα. Το “τώρα” είναι το μόνο που έχεις. Το “τώρα” είναι η πραγματική ζωή. Σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να είχε γίνει “αν”,  ή τι θα συμβεί “αν”. Ζήσε εδώ και τώρα!

7. Μάθε μέσα από τις αποτυχίες και τα λάθη σου. Αν δεν αποτυγχάνεις ή δεν κάνεις λάθη…σημαίνει ότι μάλλον δεν προσπαθείς πολύ. Πάρε ρίσκα, σκόνταψε, πέσε, αλλά μετά σήκω, ανάλαβε τις ευθύνες σου και δοκίμασε άλλη μια φορά…ή και περισσότερες φορές.

8. Δώσε ευκαιρίες στα όνειρά σου. Μπορεί να αποτύχεις ή μπορεί να πετύχεις. Δεν θα το μάθεις ποτέ αν δεν δοκιμάσεις.

9. Γιόρτασε τις επιτυχίες των άλλων. Να χαίρεσαι όταν οι άλλοι πετυχαίνουν και εξελίσσονται…και να τους το λες. Αν το κάνεις εσύ, σύντομα θα το κάνουν και οι άλλοι σε σένα, γιορτάζοντας μια δική σου επιτυχία!

10. Ψάξε για χαραμάδες φωτός. Αναζήτησε τις μικρές ελπίδες που κρύβονται και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και δες ποια πράγματα στη ζωή σου είναι ‘εντάξει’. Εστίασε σε αυτά που έχεις στη ζωή, όχι σε αυτά που δεν έχεις.

11. Δες την ομορφιά στις μικρές στιγμές. Αντί να εστιάζεις στα μεγάλα της ζωής, βρες και ζήσε την ευτυχία στις μικρά, σε αυτές τις στιγμές της καθημερινότητας που συχνά περνούν απαρατήρητες – ένα ζεστό καφέ στην ησυχία του πρωινού, ένα χαμόγελο, μια καλημέρα που θα πεις ή θα σου πουν, ένα χάδι.

12. Συγχώρεσαι τους άλλους – και κυρίως τον εαυτό σου. Το να βιώνεις τον πόνο και τη θλίψη εξαιτίας των πράξεων των άλλων, ή των δικών σου, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σημαίνει ότι είσαι κανονικός άνθρωπος. Ωστόσο, αν αυτός ο πόνος μένει μέσα σου, η ψυχή σου γεμίζει πίκρα και το μυαλό σου βασανίζεται στη σκέψη αυτού που σε πλήγωσε, δεν θα προχωρήσεις, δεν θα μεγαλώσεις. Το κλειδί βρίσκεται στη συγχώρεση. Συγχωρώ, δεν σημαίνει σβήνω το παρελθόν ή ξεχνάω αυτό που συμβαίνει, σημαίνει ότι επιλέγω να απελευθερωθώ από τη δυσαρέσκεια και τον πόνο και να μάθω μέσα από αυτό που έγινε, άρα να εξελιχθώ, να γίνω καλύτερος.

13. Φρόντισε έμπρακτα τις σχέσεις σου. Γέμισε τη ζωή σου και τη ζωή όσων αγαπάς με πραγματική χαρά, λέγοντάς τους απλά τι σημαίνουν για σένα.  Αποφάσισε ποιοι είναι αυτοί οι “σημαντικοί” άνθρωποι στη ζωή σου και φέρσου σε αυτούς με ιδιαίτερη φροντίδα. Οι άνθρωποί μας, δεν είναι δεδομένοι.

14. Δες πόσο ‘πλούσιος’ είσαι, αυτή τη στιγμή. Μια φράση που μου έκανε εντύπωση είναι αυτή “πλούσιος είναι αυτός που μπορεί να ζήσει τη ζωή με πληρότητα”. Και στους πιο σκληρούς καιρούς είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη ζωή με διαφορετικό βλέμμα. Πρόσφατα, ξύπνησα ένα πρωί και έξω έβρεχε καταρρακτωδώς. Ένιωσα ότι ήμουν πολύ πλούσια. Ξύπνησα σε ένα σπίτι. Και μετά συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να πλύνω το πρόσωπό μου με καθαρό νερό, ότι κάνω μια δουλειά που μου αρέσει, μπορούσα να διαβάσω, μπορούσα να μιλήσω στο τηλέφωνο με ανθρώπους που νοιάζομαι και αγαπώ. Στα μάτια κάποιου άλλου, αυτά που έχω είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος.

15. Βοήθησε όσους έχουν ανάγκη. Όσο ‘πηγμένος’ κι αν είσαι, όσα πολλά και να έχεις να κάνεις, βρες λίγο χρόνο για να βοηθήσεις όσους έχουν ανάγκη. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως να προσφέρεις ένα ποτήρι νερό ή να βοηθήσεις έναν ηλικιωμένο στο μετρό, ή να συμμετάσχεις σε μια εθελοντική δράση. Κάνε αυτό που μπορείς.

Self-coaching
Όταν σκέφτεσαι ότι είναι αργά για εσένα…θυμήσου:
– ζεις μόνο μία φορά
– η επιτυχία είναι θέμα οπτικής στη ζωή
– το να ονειρεύεσαι γεννά ελπίδα και κινητοποίηση
– κάποτε ίσως ήταν πολύ νωρίς, τώρα μπορεί να είναι η σωστή στιγμή
– αύριο ίσως να είναι “πολύ αργά”!