Τρία πράγματα μπορούμε να ελέγξουμε κάθε στιγμή: σε τι θέλουμε να εστιάσουμε, τι είναι σημαντικό για εμάς, τι μπορούμε να κάνουμε μπροστά στις προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά μας για να μας περιορίσουν. – Tony Robbins

Oι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κάνουμε μία αλλαγή στη ζωή μας: να ξεκινήσουμε τη γυμναστική, να χάσουμε βάρος, να κόψουμε το κάπνισμα, να γίνουμε συνεπείς, να κόψουμε κάποιες ‘κακές’ συνήθειες, να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας, να ξεφορτωθούμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε, να μάθουμε κάτι καινούριο…να κάνουμε όσα θέλουμε επιτέλους να κάνουμε στη ζωή μας. Πολύ συχνά, όμως, δεν τα καταφέρνουμε.

Οι περισσότεροι coachees μου, με ρωτάνε στις συνεδρίες «γιατί δεν τα καταφέρνω; τι φταίει;πες μου ένα τρόπο, μια τεχνική για να πετύχω την αλλαγή που θέλω».

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ο κύριος λόγος όμως είναι ένας και ζει μέσα μας.

Ο βασικότερος λόγος που μας δυσκολεύει να αλλάξουμε τη ζωή μας είναι ότι “προσπαθούμε αλλάξουμε με έναν παλιό τρόπο”.

Τι σημαίνει αυτό; Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την αλλαγή γίνεται εμπόδιο στην ίδια την αλλαγή. Σου έχει συμβεί…

– να ξεκινάς κάποιες αλλαγές και κάπου στο δρόμο να τα “θαλασσώσεις” ή να πάει κάτι πίσω…και τότε να τα παρατάς;
– να έρχεται η ώρα να κάνεις αυτό που έχεις αποφασίσει να κάνεις και τότε να βρίσκεις χιλιάδες λόγους για να μην το κάνεις;
– να τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία που συναντάς λέγοντας στον εαυτό σου ότι δεν είσαι τόσο καλός για να τα καταφέρεις, δεν είσαι τόσο έξυπνος, δεν έχεις τις γνώσεις και τελικά “δεν μπορείς” να το κάνεις;
– να ξεκινάς κάτι δύσκολο και τότε να αγχώνεσαι τόσο πολύ από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που τελικά σε οδηγούν και πάλι στη φράση “δεν μπορώ να το κάνω”;
– να φαντάζεσαι πώς θα είναι η ζωή σου έχοντας επιτύχει την αλλαγή που θέλεις, και τότε να σε πιάνει πανικός ότι δεν θα τα καταφέρεις;

Ναι, έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς. Και συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Και τότε είναι που κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη, απ’ ότι είναι.

Ο παλιός τρόπος!

Γιατί κάνουμε τη ζωή μας δυσκολότερη; Γιατί αυτός είναι ο τρόπος που έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Αυτό είναι το μοτίβο σκέψης και δράσης με το οποίο μεγαλώσαμε και φτάσαμε ως εδώ. Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο για να χτίσουμε μηχανισμούς διαχείρησης της αλλαγής και ξαφνικά απαιτούμε μέσα σε λίγα λεπτά να τους ξεριζώσουμε.

Καταφεύγουμε, λοιπόν, στον τρόπο που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε!
> Νιώθουμε ανασφάλεια μπροστά στην αλλαγή και έτσι αναζητούμε μια έξοδο κινδύνου. Βρίσκουμε πολλούς και καλούς λόγους για να “αποφύγουμε” την αλλαγή και καταφεύγουμε σε εύκολες λύσεις.
> Δημουργούμε προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές και μετά τρομάζουμε και πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Αποτέλεσμα: περισσότερη ανασφάλεια!
> Δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας, στις ικανότητές μας, μας θεωρούμε ότι “λίγους” κι έτσι δεν αναλαμβάνουμε δράση.
> Γινόμαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό μας και τελικά ξοδεύουμε το χρόνο μας επικρίνοντας ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε αντί να εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Αυτό είναι το μοτίβο που ακολουθούμε ξανά και ξανά:
Ανασφάλεια > Κριτική > Αναβολή/Παραίτηση.

Αυτός είναι ο “παλιός τρόπος” που έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε κάθε αλλαγή που μας δυσκολεύει. Ουσιαστικά αυτό που μας δυσκολεύει δεν είναι η ίδια η αλλαγή. Αυτό που αποφεύγουμε είναι τα συναισθήματά μας. Η δυσφορία που βιώνουμε όταν επιδιώκουμε την αλλαγή.

Δεν είναι εύκολο να κάνεις την αλλαγή. Είναι εύκολο να την αποφύγεις. Είναι δέκα φορές πιο εύκολο να βρεις κάτι άλλο να κάνεις. Είναι εκατό φορές πιο εύκολο να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Είναι χίλιες φορές πιο εύκολο να μην κάνεις τίποτε.

Ο νέος τρόπος!

Πώς δηλαδή θα μπορέσω να απαλλαγώ από τον “παλιό τρόπο”; Μόνο δημιουργώντας έναν νέο.

Παρατηρείς ότι αναβάλεις, ψάχνεις για δικαιολογίες, ακούς τη φωνή που σου λέει ότι δεν είσαι ικανός για τίποτε, τα παρατάς, λες ότι αυτό δεν είναι για σένα τελικά, αγχώνεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις;

Σταμάτησε για λίγο. Κάνε μία παύση.
Και απλά συνειδητοποίησε αυτό που συμβαίνει.

Μετά, σκέψου με ποιο τρόπο κάνεις τα πράγματα πιο δύσκολα. Μήπως “αντιδρώντας” στην ανασφάλεια; Μήπως προσπαθώντας να βρεις τρόπο να την “ξεπεράσεις”;

Πάρε μια βαθειά αναπνοή και αποδέξου αυτό που συμβαίνει.

Για πρώτη φορά επίλεξε να μην αντιδράσεις.

Ναι, στη ζωή είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε ανασφάλεια και άγχος. Κατάγραψε την πρόκληση που βίωσες, κατάγραψε το συναίσθημά σου, τη δυσφορία σου, την πίεση. Και επίλεξε να συνεχίσεις με αυτό. Βάλτο να καθίσει δίπλα σου. Μαζί θα προχωρήσετε.

Τώρα ξαναγύρισε στη δράση.
Απλά κάνε αυτό που θέλεις να κάνεις.

Χωρίς να αγχωθείς…μήπως αγχωθείς.

Αυτός είναι ο νέος τρόπος.
Δεν είναι εύκολο.
Είναι ακατόρθωτο;
Αν δεν μπορείς μόνος, ζήτα τη βοήθεια του coach!

Ως coach δεν κάνω θαύματα. Μπορώ όμως να σε βοηθήσω να κάνεις εσύ το δικό σου θαύμα!  Να δημιουργήσεις τον τρόπο και τις δράσεις για να κλείσεις ή να μικρύνεις το κενό ανάμεσα σε αυτό που είσαι τώρα και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Μάθε πώς κλείνοντας μία συνεδρία coaching ΔΩΡΕΑΝ ή επιλέγοντας το πρόγραμμα THE “NEW” ME! Στείλε μου email στο eleni@liveyourwords.gr ή επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά στο 6982 474714.