Συχνά αισθανόμαστε σαν “χαμένοι” … με όποιο τρόπο και όσο και αν έχουμε προσπαθήσει, οι στόχοι μας έχουν μείνει πίσω ή έχουν αποτύχει. Και εμείς γυρίζουμε πίσω στον εαυτό μας και τον κατηγορούμε ότι δεν ήταν τόσο δυνατός ή τόσο έξυπνος, ή τόσο πειθαρχημένος.

Αυτό που εγώ συνειδητοποίησα είναι ότι ποτέ δεν ήταν, τελικά, εμπόδιο η δύναμη, η νοημοσύνη ή η πειθαρχία μου. Το θέμα ήταν να εστιάζω στο στόχο με αποτελεσματικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, συνειδητοποίησα ότι επικεντρωνόμουν στους στόχους μου υπερβολικά. Ναι, σωστά το διάβασες. Ακούγεται παράλογο…αλλά είναι αλήθεια.

Οι στόχοι δεν φέρνουν θετικές αλλαγές στη ζωή σου.
Οι καθημερινές σου συνήθειες το κάνουν.

Είναι καταπληκτικό το πόσο εύκολα μπορούμε να θέσουμε στόχους και να οραματιστούμε το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο τις περισσότερες φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας να είναι εντελώς ασαφείς σε σχέση με τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην πραγματοποίηση του τελικού μας στόχου.

Και έτσι ο μη υλοποιημένος στόχος πέφτει σαν ασήκωτο βάρος στους ώμους μας, και σταδιακά μας αδρανοποιεί.

Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτό;

Εάν ναι, ήρθε η ώρα να εστιάσεις κάπου αλλού και όχι στους στόχους σου.

Αν αγνοούσες εντελώς έναν από τους στόχους σου για τις επόμενες εβδομάδες και εστίαζες αποκλειστικά στις καθημερινές σου συνήθειες, που ενισχύουν το στόχο σου, θα είχες θετικά αποτελέσματα;

Για παράδειγμα, έχεις στόχο να χάσεις βάρος και επιλέγεις να αγνοήσεις το στόχο να χάσεις 10 κιλά και να εστιάσεις μόνο στην κατανάλωση υγειινών τροφών καθώς και στην άσκηση για τρεις ή τέσσερεις φορές την εβδομάδα. Θα είχες θετικά αποτελέσματα;

ΝΑΙ, θα σου εγγυώμαι ότι θα είχες! Σταδιακά, θα πλησιάσεις όλο και πιο πολύ στο στόχο σου, χωρίς να σκέφτεσαι διαρκώς το στόχο.

Επί της ουσίας, τίποτε δεν θα αλλάξει στη ζωή σου εκτός αν κάνεις καθημερινά βήματα, αν δημιουργείς τις καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν αυτό που εύχεσαι να πετύχεις.

Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να δημιουργήσεις και να ακολουθήσεις μια καθημερινή συνήθεια, ως τελετουργικό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου όσο λες ότι θες. Δεν θέλεις πραγματικά να πετύχεις αυτόν το “σημαντικό” στόχο.  Σου αρέσει η ιδέα να μάθεις το πως να γράφεις ένα βιβλίο, το πως να στήσεις μια επιχείρηση, το πως να πουλάς τα προϊόντα σου, αλλά δεν θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό κάθε μέρα.

Αν το θέλεις, όσο υποστηρίζεις ότι το θες, εδώ μοιράζομαι μερικά απ΄όσο πρέπει να θυμάσαι στη διαδρομή αυτή:

– Αποδέξου ένα βαθμό δυσαρέσκειας και πίεσης.
Η αρχή μιας καθημερινής συνήθειας σημαίνει αλλαγή ρουτίνας και αυτό σίγουρα μας δυσκολεύει και προκαλεί ένα μικρό στρες. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να νιώσουν άβολα, έτσι αποφεύγουμε τη μικρή πίεση που νιώθουμε. Το προφανές εμπόδιο για την επιτυχία του στόχου μας είναι η αποφυγή, είναι το να αφήσουμε τη ζώνη της άνεσής μας, να ξεβολευτούμε. Και επειδή οι ζώνες άνεσης είναι σχετικά μικρές, χάνουμε όσα υπέροχα συμβαίνουν έξω από αυτές και κολλάμε σε ένα φαύλο κύκλο, κάνοντας αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε με αποτέλεσμα να κολλάμε, να εξαντλούμαστε και τίποτε να μην αλλάζει. Και η πραγματική μας δυναμική χάνεται κάπου στην πορεία.

– Οι μικρές καθημερινές συνήθειες είναι εύκολο να ξεκινήσουν και να διατηρηθούν.
Κάνοντας μια μεγάλη αλλαγή αυτό που θα απαιτηθεί είναι πολύς χρόνος, πολύ κουράγιο, πολλή ενέργεια. Και αν έχεις ήδη ένα σχετικά γεμάτο πρόγραμμα, θα είναι δύσκολο να χωρέσεις σε αυτό μία μεγάλη αλλαγή από πολλές καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα, θέλεις να ασκηθείς και ξεκινάς αποφασίζοντας ότι θα γυμνάζεσαι μία ώρα την ημέρα. Στην πορεία διαπιστώνεις ότι πραγματικά δεν έχεις αυτή την ώρα, κάθε μέρα. Κι έτσι, η άσκηση μπαίνει στον ‘πάγο’, επειδή νιώθεις ότι δεν έχεις το χρόνο που θα ήθελες. Γι ‘αυτό μια μικρή αλλαγή – ίσως η δημιουργία μιας καθημερινής συνήθειας να περπατάς 20’ κάθε πρωί ή να κάνεις 10 sit-ups μόλις ξυπνάς και πριν σηκωθείς από το κρεβάτι – είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει και να διατηρηθεί.  Ναι, ο ενθουσιασμός πέφτει λίγες μέρες μετά, αλλά είναι 100% ευκολότερο να κρατήσεις μια μικρή καθημερινή συνήθεια. Και το να την κρατήσεις είναι αυτό που έχει σημασία και φέρνει την αλλαγή.

– Η ιδέα είναι να αλλάξεις την ιδέα σου για το “κανονικό”.
Εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε άνετα με ένα ορισμένο σύνολο συνθηκών, από το οποίο όταν απομακρυνθούμε τείνουμε να νιώθουμε εξαιρετικά δυσάρεστα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου και να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό απαιτεί να υπολογίσεις τα οικονομικά σου, να σχεδιάσεις, να δοκιμάσεις, να δημιουργήσεις προϊόντα και υπηρεσίες, να δομήσεις το marketing, να φτιάξεις μια ιστοσελίδα, να στήσεις ένα δίκτυο πωλήσεων, να δημιουργήσεις τη δομή και τα εργαλεία για τις πωλήσεις και πολλά άλλα. Αν το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι ένας πραγματικά σημαντικός στόχος, πρέπει να κάνεις όλα αυτά και να τα ξεκινήσεις πριν νιώσεις «έτοιμος». Το κλειδί είναι να κάνεις κάτι κάθε μέρα για να διευκολύνεις όλες αυτές τις ‘δυσάρεστες’ απαιτήσεις. Ξεκίνα υπολογίζοντας τα οικονομικά σου – εξοφλώντας σταδιακά τα χρέη σου, υπολογίζοντας τις οικονομίες που μπορείς να κάνεις στο διάστημα μία χρονιάς κλπ. Στη συνέχεια, μόλις νιώσεις άνετα σε αυτήν την περιοχή, δράσε στο κομμάτι των υπηρεσιών και των προϊόντων με έρευνα αγοράς. Μικρά καθημερινά βήματα! Μάθε για το marketing, στα social media, στο διαδίκτυο, μάθε για τον τρόπο που μπορείς να ‘τεστάρεις’ την εμπορευσιμότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις σταδιακά ‘κανονικό’ αυτό που έως τώρα ήταν άγνωστο και καθόλου κανονικό.

– Εμπιστεύσου τον εαυτό σου!
Στη διάρκεια της ζωής μου διαπίστωσα ότι αυτό που συχνά με έκανε να αφήνω τους στόχους μου στη μέση και να τα παρατάω είναι ότι δεν πίστευα ότι μπορούσα να τους πετύχω. Αυτό, πριν μάθω να χτίζω καθημερινές συνήθειες/ δράσεις για να τους πετύχω…Είχα αποτύχει πολλές φορές και είχα απογοητευθεί με τον εαυτό μου, εγκαταλείποντας συχνά κάτι για το οποίο έθρεφα υψηλές προσδοκίες.  Στην ουσία είχα χάσει την πίστη μου στις ικανότητές μου. Είναι σαν κάποιος να σου λέει διαρκώς ψέμματα…οπότε σταματάς να τον εμπιστεύεσαι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας. Αυτές που τελειώνουν πάντα με απογοήτευση είναι γιατί σταματάμε να εμπιστευόμαστε εμάς τους ίδιους. Και η λύση είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Πρέπει να ανανεώσω την εμπιστοσύνη που έχω στον εαυτό μου, με μικρές υποσχέσεις, μικρά καθημερινά βήματα. Αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, αυτό σημαίνει ότι στη διαδρομή θα ‘κολλήσεις’, αλλά σημασία έχει η επιλογή να εμπιστευτείς τη διαδικασία, να κάνεις ένα μικρό βήμα. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με σένα!

– Οι μικρές αλλαγές φτιάχνουν τη μεγάλη αλλαγή.
Η ιδέα του “ένα μικρό βήμα τη φορά” φαίνεται αρκετά αστεία, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι συχνά “θέλουμε κάτι και το θέλουμε τώρα!”. Και αυτή η τεράστια λαχτάρα μας κάνει συχνά να δοκιμάζουμε μια μπουκιά που δεν μπορούμε να μασήσουμε.  Έχω γνωρίσει ανθρώπους που υποστηρίζουν με πάθος ότι μπορούν να δημιουργήσουν πολλές καινούριες συνήθειες παράλληλα. Τους φαίνεται, μάλιστα, γελοίο να μην μπορούν να το κάνουν.  Τις περισσότερες φορές επιστρέφουν αποκαμμωμένοι, εξουθενωμένοι από το βάρος που έχουν σηκώσει. Δεν μπορείς να σηκώσεις ένα τόνο με μιας. Μπορείς όμως να σηκώσεις πολλές φορές από ένα κιλό. Μικρές επαναλαμβανόμενες δράσεις, που σταδιακά αυξάνονται, μπορούν να σε κάνουν ικανό να σηκώσεις μια αλλαγή που φαινόταν βαριά και ασήκωτη, απίθανη, μακρινή.

Τώρα μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Δεν συμβαίνει σε μια στιγμή, αλλά συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από το να μη συνέβαινε καθόλου!

Αγνόησε το στόχο και εστίασε στη δράση που σε πάει στο στόχο. Δεν μπορεί να το κάνεις μόνος σου; Ζήτα τη βοήθεια του coach!